Zobacz pełną wersję : D700 felerne czasy ekspozycji
robin102
10-07-2015, 08:30
No nie wiem czy coś namieszane nieświadomie mam w menu, bo tam z 5 lat nie zaglądałem :D, czy coś się rypło. Działając w trybie M ustawiam sobie cza np 1/160 klik robię zdjęcie, przykładam oko do wizjera, a tam na belce w wizjerze stoi jak byk 1/80 robię klik zdjęcie prześwietlone trochę ;) przykładam oko do wizjera, a tam znów 1/160 i tak na przemian co druga klata zwiększa się czas ekspozycji dwukrotnie.
O sooo choziii, help :)
stachmuszel
10-07-2015, 08:32
Sprawdź breaketing.
robin102
10-07-2015, 08:38
Jakby nic w zakładce "bracketing" nie mam włączone się wydaje :( Porównuje zakładki z drugim korpusem i wszystkie ustawienia takie same, albo ślepy jestem. Czyżby niepsujący się D700 się zepsuł jednak :( kuffa jego mać
stachmuszel
10-07-2015, 08:41
Na górnym LCD nie ma znaczka od breaketingu? Mogles włączyć go przyciskiem na korpusie.
A co zapisuje się w EXIF?
robin102
10-07-2015, 09:44
Jak to wyłączyć z pozycji przycisków na korpusie, która kombinacją ?, bo rzeczywiście na górnym LCD widniej ikonka BKT :D i miga mi wskaźnik korekty ekspozycji :) tak ma migać ?
Matuś z córuś za dużo zdjęć chyba robię, a za mało aparatem się zajmuje.
Wszystko zapomniałem normalnie.
Dzięki za szybką pomoc staremu *******e :)
stachmuszel
10-07-2015, 10:00
Naciskasz przycisk BKT i krecisz kółkiem. Breaketing korzysta z korekty ekspozycji, dlatego wskaźnik będzie migał.
mario_mar
10-07-2015, 10:20
miałem podobny problem ale winny był obiektyw. Sprawdzałeś z innymi obiektywami?
stachmuszel
10-07-2015, 10:31
Robin wyraźnie napisał, że na górnym LCD świeci się BKT, więc to nie problem obiektywu.
Archibald6803
10-07-2015, 12:47
Jak to wyłączyć z pozycji przycisków na korpusie, która kombinacją ?, bo rzeczywiście na górnym LCD widniej ikonka BKT :D i miga mi wskaźnik korekty ekspozycji :) tak ma migać ?
Matuś z córuś za dużo zdjęć chyba robię, a za mało aparatem się zajmuje.
Wszystko zapomniałem normalnie.
Dzięki za szybką pomoc staremu *******e :)
Ja pier...le ! i pisze to człowiek który ma blisko 6 tys wpisów na forum....... ; chyba o "dupie Maryni" te posty były bo na pewno nie o fotografii i jej technicznych aspektach.....
Takiego dyletanctwa jeszcze tu nie widziałem.
Sorry.
robin102
10-07-2015, 13:02
Ja pi...le bezdyskusyjnie masz rację. Z wiekiem trochę techniki i człowiek się guuubi :)
-------------------------------
Dzięki Stachu
siwyozzman
10-07-2015, 13:05
Ja pier...le ! i pisze to człowiek który ma blisko 6 tys wpisów na forum....... ; chyba o "dupie Maryni" te posty były bo na pewno nie o fotografii i jej technicznych aspektach.....
Takiego dyletanctwa jeszcze tu nie widziałem.
Sorry.
Nie byłbym aż tak radykalny w osądach - chłop zdjęcia robi i zarabia a nie podnieca się nowościami... Być może spanikował a przecież dobrze wie że D700 się nie psuje ;)
Ostatnio robin102 mało aktywny a lubiłem jego zdroworozsądkowe podejście do tematu fotografii...
Sprawa wyjaśniona, zamykam.