PDA

Zobacz pełną wersję : Legitymacja prasowa, a mecze piłkarskie

Cody10
09-07-2015, 21:43
Witam,
Chciałbym otrzymać akredytację na mecze piłkarskie Lecha Poznań. Po skontaktowaniu się z biurem prasowym dowiedziałem się, że potrzebna jest legitymacja prasowa. Niestety nie należę do żadnej redakcji. I teraz pytanie: Czy prowadząc jedynie fanpage na Facebooku ze zdjęciami z meczy mogę sobie sam wyrobić tą legitymację i jakie dane na niej powinny widnieć?

RobertMiernik
09-07-2015, 22:11
Możesz, ale duża część akredytacji po pierwsze wymaga legitymacji z numerem ISBN a po drugie sprawdza 'redakcje' przed akredytowaniem ich, więc z legitymacją z redakcji krzak może się nie udać.

Cody10
09-07-2015, 22:27
A mogę sobie ją wyrobić sam w formie papierowej a nie plastikowej? Skoro nie jest pewne czy zostanie ona zaakceptowana to nie chciałbym wydawać dodatkowych pieniędzy na legitymacje plastikową.

2pompony
10-07-2015, 00:40
Możesz, ale duża część akredytacji po pierwsze wymaga legitymacji z numerem ISBN [...]

???

Poważnie są legitymacje z numerem ISBN, czy się przejęzyczyłeś? Pytam, bo do tej pory myślałem, że ISBN to International Standard Book Number, czyli coś, co się nadaje książkom - ale jeśli się nie przejęzyczyłeś, to prawdę mówiąc już mnie niewiele zdziwi jeśli idzie o polskie wymysły prawne...

Cody, a czy Ty przypadkiem nie pytasz, czy możesz sam sobie wystawić legitymację (np. w formie papierowej), skoro naprawdę sam siebie uważasz za uprawnionego? :)

GonzoG
10-07-2015, 03:21
Im nie tyle chodzi o samą legitymację prasową, co o legitymację z odpowiedniego ważnego pisma/wydawnictwa.

Gdy wystarczyła tylko legitymacja, to prawie każdy by sobie zarejestrował jakiś periodyk w Bibliotece Narodowej, wystawił legitymację i chodził gdzie chciał.

RobertMiernik
10-07-2015, 06:15
Są, są tzn może za duży skrót...
Po kolei, 'i czasopisma' wydawane papierowego (internetowi też mogą) dostają swój numer, odpowiednik książkowego ISBN, przydziela go w Polsce biblioteka narodową.

freefly
10-07-2015, 08:15
Są, są tzn może za duży skrót...
Po kolei, 'i czasopisma' wydawane papierowego (internetowi też mogą) dostają swój numer, odpowiednik książkowego ISBN, przydziela go w Polsce biblioteka narodową.

Numer ISSN.

P.S.
Ponadto http://www.warszawa.so.gov.pl/rejestr-dziennikow-i-czasopism.html

Cody10
10-07-2015, 11:29
Cody, a czy Ty przypadkiem nie pytasz, czy możesz sam sobie wystawić legitymację (np. w formie papierowej), skoro naprawdę sam siebie uważasz za uprawnionego? :)
Mam fangape na facebooku, wstawiam tam zdjęcia z meczy Lecha, ale robione ze stadionu, a nie ze strefy wyznaczonej za murawą dla akredytowanych. I dlatego chciałbym sobie sam wyrobić legitymację, gdyż jestem sam sobie redaktorem naczelnym i dlatego pytam czy legitymacja ta ma jakiś standard, że musi być plastikowa czy może mieć dowolną formę?

2pompony
10-07-2015, 11:46
Znam ten ból i rozumiem Twoje rozgoryczenie...

Ja też robiłem świetne latawce (aerodynamika opanowana i te rzeczy), a jak chciałem legitymację Polskiego Związku Pilotów Lotniczych, to mi też odmówili. Niewdzięczne ćwoki.

freefly
10-07-2015, 11:50
Mam fangape na facebooku, wstawiam tam zdjęcia z meczy Lecha, ale robione ze stadionu, a nie ze strefy wyznaczonej za murawą dla akredytowanych. I dlatego chciałbym sobie sam wyrobić legitymację, gdyż jestem sam sobie redaktorem naczelnym i dlatego pytam czy legitymacja ta ma jakiś standard, że musi być plastikowa czy może mieć dowolną formę?

Legitymacja prasowa to potwierdzenie, czy przynależysz do redakcji zarejestrowanego wydawnictwa zgodnie z Art. 20. 1. Wydawanie dziennika lub czasopisma wymaga rejestracji w sądzie wojewódzkim właściwym miejscowo dla siedziby wydawcy, zwanym dalej „organem rejestracyjnym” ustawy Prawo prasowe i numerem ISSN nadanym przez Bibliotekę Narodową.

Chcesz się podszywać pod dziennikarza?

freefly
10-07-2015, 11:51
Znam ten ból i rozumiem Twoje rozgoryczenie...

Ja też robiłem świetne latawce (aerodynamika opanowana i te rzeczy), a jak chciałem legitymację Polskiego Związku Pilotów Lotniczych, to mi też odmówili. Niewdzięczne ćwoki.

:mrgreen:

GonzoG
10-07-2015, 11:54
Legitymacja prasowa to potwierdzenie, czy przynależysz do redakcji zarejestrowanego wydawnictwa zgodnie z Art. 20. 1. Wydawanie dziennika lub czasopisma wymaga rejestracji w sądzie wojewódzkim właściwym miejscowo dla siedziby wydawcy, zwanym dalej „organem rejestracyjnym” ustawy Prawo prasowe i numerem ISSN nadanym przez Bibliotekę Narodową.

To nie jest prawdą.
Wydawanie periodyków elektronicznych nie wymaga nawet rejestracji w BN.

Chcesz się podszywać pod dziennikarza?
Czy fotograf freelancer jest dziennikarzem ??

PS. @freefly:
czy strona ze zdjęciami jest czasopismem w rozumieniu prawa.

Dawid_Gaszynski
10-07-2015, 19:47
Witam,
Chciałbym otrzymać akredytację na mecze piłkarskie Lecha Poznań. Po skontaktowaniu się z biurem prasowym dowiedziałem się, że potrzebna jest legitymacja prasowa. Niestety nie należę do żadnej redakcji. I teraz pytanie: Czy prowadząc jedynie fanpage na Facebooku ze zdjęciami z meczy mogę sobie sam wyrobić tą legitymację i jakie dane na niej powinny widnieć?

Może lepiej zacząć od meczów rezerw czy niższych klas rozgrywkowych na Lechu ? Będzie pewnie łatwiej, poznasz zasady, ludzi... Tak, trochę to potrwa, ale jeżeli chcesz zająć się tym na poważniej to chyba warto spróbować. Zazwyczaj też konferencje prasowe są w gruncie rzeczy otwarte. Może nie są specjalnie nagłaśniane do osób całkiem przypadkowych, ale jak zechcesz to znajdziesz info, a to też okazja do zdjęć związanych z drużyną i okazja do poznania ludzi.