PDA

Zobacz pełną wersję : Helios 81H D80

piomet
09-07-2015, 21:15
Witam,

mam taki problem, że po założeniu obiektywu pierścień przysłony się kręci a listki nie reagują. Po zdjęciu obiektywu jest ok.

GonzoG
09-07-2015, 21:30
Naciśnij guzik podglądu głębi ostrości (o ile taki jest w D80), to się zamkną.
To obiektyw pod Nikona i dopiero aparat zamyka przysłonę.

piomet
09-07-2015, 21:42
Nie da rady. Tu jest jakiś problem mechaniczny. Czy ktoś miał do czynienia z tym obiektywem? Wraz z dokręcaniem obiektywy otwiera się przysłona na maxa.

kjakub
09-07-2015, 23:00
Naciśnij guzik podglądu głębi ostrości (o ile taki jest w D80), to się zamkną.
Nie zamkną się z obiektywem manualnym.

Do autora wątku: to nie jest Helios 81H, ale Helios 81N!
Przysłona jest przymykana wyłącznie na moment otwarcia migawki we wszystkich w miarę współczesnych obiektywach z bagnetem F. Bez światłomierza występującego (w sensie działającego ze szkłami manualnymi) w wyższych modelach i następcach D80/90 brak przymykania przysłony przy kręceniu pierścieniem i tak nie ma dla Ciebie większego znaczenia, natomiast IMO łatwiej jest wyostrzyć.

piomet
09-07-2015, 23:11
Dzięki podpisuję sie pod tym co kolega wyżej napisał. Też do tego przed chwilą doszedłem :) Człowiek uczy sie całe życie:)

GonzoG
09-07-2015, 23:14
Nie da rady. Tu jest jakiś problem mechaniczny. Czy ktoś miał do czynienia z tym obiektywem? Wraz z dokręcaniem obiektywy otwiera się przysłona na maxa.
Bo się ma otwierać - przecież pisałem, że to aparat ją zamyka dopiero przy robieniu zdjęcia.