Zobacz pełną wersję : Statywy o wysokosci 5-7 metrow
MEGALOPOLIS
08-07-2015, 13:56
Mozecie polecic jakies statywy o zasiegu 5-7 metrow, ktore jednoczesnie nie beda wazyc wiecej niz 10kg?
Troszkę lepsze niż oczekujesz jest Manfrotto Super Giant 269. Wysokość maksymalna 7,3 m. Waga 10(11) kg. Ten statyw występuje w dwóch bardzo różniących się ceną wariantach. Pierwszy to typowy statyw oświetleniowy - mocowanie na górze jest na trzy(cztery) standardy (fotograficzny męski i żeński i gwint statywowy3/4) i gniazdo na oświetlenie filmowe. Ten statyw ma też jedną nogę regulowaną i moim zdaniem świetną cenę -kupiłem go za jakieś 1200 zł. Używam go w dwóch celach w studio pod bardzo ciężkie lampy (wysokość jest bardzo na styk) i jako fotograficzny w plenerze. Jest jeszcze drugi lepszy wariant - ma trzy nogi regulowane więc jest znakomity na mocno nierówny teren. Na górze jest chyba typowe mocowanie fotograficzne (co dla mnie nie jest zaletą). Za te dwie dodatkowe regulacje trzeba jednak zapłacić ponad drugie tyle. Wychodzi, że gdyby kupić trzy modele podstawowe - przełożyć regulowane nogi do jednego (co jest banalne) to byłby jeden mega wypasiony statyw i dwa bez regulacji (na płaski teren) w cenie troszkę tylko wyższej niż ten oferowany model "extra".
W gniazdo filmowe można włożyć przedłużki (Mn też je oferuje w jakiejś abstrakcyjnej cenie) - pasuje zresztą tam wszystko i statyw dodatkowo przedłużyć gdzieś w okolice 9 m (choć ostrożnie wtedy z udźwigiem).
Ogólnie jak wszystko Mn (mam z 10 statywów tej firmy - niektóre użytkuję już 20 lat i są jak nowe) wygląda rewelacyjnie i budzi 100% zaufania.
Pozdro
Wiesiek