Zobacz pełną wersję : TAMRON 90 mm macro ,przysłona
Witam, panowie proszę o pomoc podobno w Tamronach macro nie wyświetla się w aparacie prawidłowa wartość przysłony tz. chcę ustawić na f2,8 a schodzi tylko d f3 a niby teoretycznie jest już otwarta na maxa? , widzę też jak obiekt jest blisko ok 30cm to schodzi tylko do f3,8, nie wiem czy tak ma być , trochę mnie to irytuje , obiektyw kupiłem nowy podłączony do d7100
cz4rnuch
07-07-2015, 13:18
To normalne, nie masz się czym przejmować.
ok. Dzięki za szybką odpowiedz , powiedzcie jeszcze proszę bo jeszcze nie ogarniam , jak nastawiam f 5 to na nieskończoność pozostaje f5 natomiast z 30 cm wyświetla mi już np f 5,8
i nie mam pojęcia z jaką wartością fotografuję , bo się mi zmienia w zależności od długości do obiektu
cz4rnuch
07-07-2015, 14:04
Polecam podstawowe pojęcia fotograficzne przygotowane przez TOPa, zainteresuj się podpunktem c13 z części 4ej: <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3251009&postcount=5) choć nie zaszkodzi przeczytać całości ;)
Dzięki , to wszystko mi wyjaśniło, to mój pierwszy obiektyw macro, więc troszkę się zagubiłem