Zobacz pełną wersję : używana lustrzanka 1000-1500 zł
Cześć wszystkim. W najbliższym czasie planuję zakup lustrzanki. Niestety nigdy nie miałam własnej, więc najczęściej pożyczałam od znajomych. Jeśli chodzi o moją wiedzę, to mam trochę doświadczenia - realizowałam kilka ambitniejszych sesji, zdjęcia do plakatów, pstrykanie zdjęć na uroczystościach rodzinnych. A poza tym fotografia to moja pasja i wiążę z tym swoją przyszłość. No ale bez sprzętu za dużo nie zdziałam.
Niestety nie mogę przeznaczyć na lustrzankę więcej niż 1500 zł. Zależy mi aby nie ograniczała mnie i była w miarę dobrą inwestycją w przyszłość. Na sprzęcie zupełnie się nie znam, dlatego proszę Was o poradę.
RigorMortis
07-07-2015, 11:44
Witam
Jaki sprzęt pożyczałaś do tej pory? Jeśli spełniał twoje oczekiwania i mieścił się w widełkach, to masz rozwiązanie.
Jakich obiektywów potrzebujesz, jakich używałaś do tej pory?
Czy 1500 PLN chcesz przeznaczyć na samo body, czy body razem z obiektywem?
Cześć wszystkim. W najbliższym czasie planuję zakup lustrzanki. Niestety nigdy nie miałam własnej, więc najczęściej pożyczałam od znajomych. Jeśli chodzi o moją wiedzę, to mam trochę doświadczenia - realizowałam kilka ambitniejszych sesji, zdjęcia do plakatów, pstrykanie zdjęć na uroczystościach rodzinnych. A poza tym fotografia to moja pasja i wiążę z tym swoją przyszłość. No ale bez sprzętu za dużo nie zdziałam.
Niestety nie mogę przeznaczyć na lustrzankę więcej niż 1500 zł. Zależy mi aby nie ograniczała mnie i była w miarę dobrą inwestycją w przyszłość. Na sprzęcie zupełnie się nie znam, dlatego proszę Was o poradę.
Chodzi o body + obiektyw?
D5100 + 18-105mm VR wydaje się najrozsądniejsze.
Przepraszam, mój błąd, nie dopisałam. Chodzi o body + obiektyw.
do tej pory najczęściej używałam sony alfa 100 (obiektyw kitowy) i jakiegoś nikona (niestety nie pamiętam, obiektyw ze stałą ogniskową). Wiadomo, znajomi przeważnie nie mieli dodatkowych obiektów, więc byłam skazana na to co było i nie mogłam wybrzydzać. Starałam sobie radzić najlepiej jak było to możliwe. Jeśli chodzi o Sony - zupełnie mi nie podpasował... Jakiś taki 'inny'. W nikonie miałam wszystko pod ręką i ogólnie jakoś tak przyjemniej się fotografowało. Przeglądając fora przeczytałam, że lustrzanki sony nie do końca są dobre, lepiej inwestować w nikona/Canona. Na start myślę, że wystarczy mi 18-105 (zawsze to lepiej niż 18-55) + jakiś jasny obiektyw (może d35 f1/8?). Zdjęcia jakie robię to krajobrazy, portrety, fotografia codziennego życia... Więc myślę, że nie potrzebuję od razu całego arsenału obiektywów. W sumie to tylko do sesji/portretów przyda mi się jakiś fajny obiektyw z małą głębią ostrości.
Archibald6803
07-07-2015, 15:50
A może warto rozważyć zakup używanego takiego zestawu : Nikon d80 (ok.450zł) + Nikkor 18-70 (ok.300zł)/ Nikkor 18-105 (ok.450zł) + Nikkor 50/1.8G (ok 450zł) + karta 8GB , torba i mały statyw podróżny ( razem ok 150zł) ?
Zmieścisz się akurat dokładnie w budżecie.
np. tu jest , wydaje się , sympatyczna oferta za 850 zł i to z obiektywem 18-105 , kartą i torbą ;
http://allegro.pl/nikon-d80-body-obiektyw-18-105mm-8-gb-zestaw-i5479921990.html
Myślę , że można spróbować dogadać się ze sprzedającym na transakcję za 800 zł + przesyłka.
Sprzęt wizualnie wygląda na zadbany.
Nie tak dawno wpadła mi w ręce gazetka i zwróciłem uwagę właśnie na cenę:
http://www.mediaexpert.pl/lustrzanki-cyfrowe/aparat-cyfrowy-nikon-d3200-kit-18-55vr-ii-black,id-226587
no i ciut ponad górna granicę, ale może jednak:
http://www.mediaexpert.pl/lustrzanki-cyfrowe/aparat-nikon-d3200-18-105vr,id-8479
No i do tego nówki.
Nie tak dawno wpadła mi w ręce gazetka i zwróciłem uwagę właśnie na cenę:
http://www.mediaexpert.pl/lustrzanki-cyfrowe/aparat-cyfrowy-nikon-d3200-kit-18-55vr-ii-black,id-226587
no i ciut ponad górna granicę, ale może jednak:
http://www.mediaexpert.pl/lustrzanki-cyfrowe/aparat-nikon-d3200-18-105vr,id-8479
No i do tego nówki.
20% to nie dla każdego takie ciut ponad ;) Nie wiadomo do końca z jakiego Nikona koleżanka korzystała, w przypadku D3200 nie koniecznie będzie miała wszystko na wierzchu. Ergonomicznie lepszym rozwiązaniem będzie proponowany D80, wtedy można dorwać właśnie 50mm f/1.8 na śrubokręt, który kosztuje niewiele. Później łatwiej dokupić jakiegoś jasnego zooma bez silnika, głównie ze względu na niższe ceny.
RigorMortis
08-07-2015, 00:20
Ja proponuję Nikon d90, skoro z fotografią wiążesz przyszłość to tylko ten model w tej cenie da Ci posmakować radości i frustracji obcowania z sprzętem prawie PRO. Na znanym portalu aukcyjnym jak dobrze poszukasz to znajdziesz sporo używek w tej cenie razem z obiektywami.
P.S.
Jestem ciekaw tych ambitniejszych sesji.
Andrzej1974
08-07-2015, 08:17
Jeżeli koleżanka myśli o portretach czy "fotografii codziennego życia" (w tym zapewne i zdjęciach na uroczystościach rodzinnych?) z N18-105 to raczej aparat z lepszym ISO jej się przyda albo (i) lampa zewnętrzna...
MZ aparat ze słabym AF-em i ISO + ciemny Nikkor + ciemne pomieszczenia = zdjęciowa porażka. ;-)
Ja bym brał D90 + 18-55 + 50 1,8D i może da się jeszcze taniego Metza dokupić i styknie.
A nie sądzicie, że d90 to już eksponat muzealny? Tym bardziej, że aparat musi mi posłużyć minimum 4 lata powiedzmy... Więc z d90 zrobi się konkretny staruszek jakby nie patrzeć..
Archibald6803
08-07-2015, 20:14
A nie sądzicie, że d90 to już eksponat muzealny? Tym bardziej, że aparat musi mi posłużyć minimum 4 lata powiedzmy... Więc z d90 zrobi się konkretny staruszek jakby nie patrzeć..
Ale, koleżanko, na nic innego niż na dziadka nie masz kasiorki ...... (patrz swoje posty nr 1 i nr 4) ;
no chyba że coś się w tzw. międzyczasie zmieniło w tej materii .....
Patrz realnie a nie przez pryzmat zachcianek ..... ; MZ nawet na d90 w przyzwoitym stanie Cię nie stać ........;
w założonym budżecie zmieści Ci się co najwyżej jakiś padlinowaty i mocno podrasowany egzemplarz d90 ; niestety.
Jak mawia mój ojciec: "Jak się nie ma miedzi to się na doopie siedzi". No niestety ale taka jest prawda. Jeśli coś lepszego, i na dłużej, i w tej kasie to trochę się wyklucza wzajemnie.
Nie, D90 to świetna puszka, która ma u mnie dożywocie. W jednym ze sklepów foto dowiedziałem się, że nawet teraz przychodzą Klienci i szukają nówki D90. Ja w każdym razie nie wymieniłbym swojego na żaden D3XXX lub D5XXX.
A no tak to jest, że nie można mieć tego, co się chce. Niestety. :)
Pozostają mi poszukiwania jakiegoś "niezjechanego" d90...
hostman22
08-07-2015, 23:19
nie wiem czemu upraliście się na wykastrowanego d90, za taką samą cenę kupić d300.
W sumie, jak najbardziej. W zasadzie w jeszcze lepszej cenie można wyrwać z niskim przebiegiem S5Pro i na lepsze szkło zostanie.
piotrekcoleman
08-07-2015, 23:58
D300 plus obiekty, niebwyrobi sie w 1500 chyba ze kupi body z przebiegiem 150000 to tak
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
hostman22
09-07-2015, 00:04
ja swojego d300 z przebiegiem 30 tyś sprzedałem za 1500 i wystawiam chyba z 5 razy bo nikt nie chciał kupić :P
cz4rnuch
09-07-2015, 00:44
nie wiem czemu upraliście się na wykastrowanego d90, za taką samą cenę kupić d300.
Mój kumpel jakiś czas temu wystawił D90 za 6 stówek z przebiegiem 45 tysi i nikt go nie kupił. Teraz widzę niewiele droższe oferty więc jednak cena nie jest taka sama.
hostman22
09-07-2015, 00:58
ja sprzedawał ponad rok temu i w tedy różnica była na poziomie 400-500zł. Czyli ceny d300 się ustabilizowały, a d90 poleciało..., hmmm za 600zł..., to tylko brać.
cezar1972
12-07-2015, 19:46
ja sprzedawał ponad rok temu i w tedy różnica była na poziomie 400-500zł. Czyli ceny d300 się ustabilizowały, a d90 poleciało..., hmmm za 600zł..., to tylko brać.
Mam D90 z przebiegiem niecałych 4.000 klatek. Ponieważ od prawie 2 lat robię zdjęcia prawie wyłącznie bezlusterkowcami pomyślałem o sprzedaży mojego Nikona. Szybko wybiłem to sobie z głowy, jak zobaczyłem ceny na portalach aukcyjnych. To fakt, że matryca w D90 nie może się równać z najnowszymi konstrukcjami, ale nie zmienia to faktu, że można wycisnąć z niej wiele, a sam aparat posiada chyba wszystko czego trzeba do nauki fotografii i amatorskiego robienia zdjęć.