PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z D700 - prosze o odpowiedz, bo juz nie wiem o co biega.

Collorado
07-07-2015, 07:25
Witam,

Mam taki problem ze swoim D700. Jak zaloze obiektyw, to wszystko dziala, tzn. AF kreci, elektronika dziala, tylko jak naciskam spust migawki, to nie strzela zdjec, na wyswiatlaczu gornym, tam, gdzie normalnie wyswietla sie wartosc przyslony, miga napis F33.
Kiedy odkrece troche obiektyw, to z kolei nie dziala AF, ale strzela zdjecia normalnie.

I teraz najwazniewjsze, kiedy zaloze inny obiekktyw, ktory ma wiecej tych okgragly stykow elektroniki, to wszystko dziala poprawnie. Natomiast wiekszosc obiektywow, jakie mam, ma mniej tych okraglych stykow elektroniki i te wlasnie mi nie dzialaja.

Czy ktos mial popdobny problem i czy naprawial to. To elektronika? Jakies swarcie, czy co?

Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.

Studio5s
07-07-2015, 07:45
Jaką wartość przysłony pokazuje aparat bez obiektywu?

mario_mar
07-07-2015, 07:49
kiedyś już był poruszany ten problem może podpytać kolega jak się to skończyło:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171343&page=2

DaroD300S
07-07-2015, 07:52
Napisz dokładnie jakie to obiektywy sprawiają problemy ? W obiektywach typu "D" ( i chyba taki masz) z pierścieniem przysłony musisz ustawić go na maksymalną wartość i najlepiej zablokować. W obiektywach "G" ten problem nie istnieje.

malita
07-07-2015, 09:25
Napisz dokładnie jakie to obiektywy sprawiają problemy ? W obiektywach typu "D" ( i chyba taki masz) z pierścieniem przysłony musisz ustawić go na maksymalną wartość i najlepiej zablokować. W obiektywach "G" ten problem nie istnieje.

dokładnie :)

Collorado
07-07-2015, 18:18
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Jaką wartość przysłony pokazuje aparat bez obiektywu?

Aparat bez obiektywu wskazuje f2.

Wcześniej źle napisałem. Jak założę obiektyw, to miga fEE (jakby f i obok są dwie literki E, czy też odwrócone dwie cyfry 3)

Nie, nie.. Znam ten problem. Tak, mam obiektywy typu D, ale to nie to.

Wydaje mi się, że coś się spieprzyło, tylko nie wiem co. Wszystkie obiektywy, które mają te 4 kuleczki obok siebie i piątą trochę dalej nie działają. A Tamron 28-75/2.8 (teraz się cieszę, że go nie sprzedałem) ma tych kuleczek 8 obok siebie i działa.

Jeszcze jedno. Jak założę, któryś z obiektywów z 4ema kulkami, to nie działają też dwa przyciski, podglądu przymknięcia przysłony i przycisk Fn. Ale jak tylko lekko odkręcę obiektyw, to już działają, aparat robi zdjęcia, ale znowu nie działa AF.

Miałem ten problem już kiedyś przez chwilę, ale jak przekręciłam kilka razy obiektywem (otworzyłem i zamknąłem), to problem zniknął. Ale teraz jest kaput. Nie działa z Nikkorami 35/2D, 50/1.8D, 85/1.8D, i Sigmą 17/35. A działa tylko z tym Tamronem.

W weekend mam Pamplonę (będę tam przez dwa dni i dwie noce fiesty podczas gonitw byków za ludźmi), chcę zrobić reportaż. Pozostaje mi ten Tamron, albo lekko wykręcone inne obiektywy i ostrzenie ręczne przy przysłonie 2.0. Gdyby to się stało za tydzień, to ok, ale teraz... A ten Tamron, choć całkiem ok, to jakiś mniej plastyczny i w nocy trochę za ciemny. Nikorry też demoanmi nie są, ale to jednak stałki, i lubię jak rysują.

Czytałem wątek przywołany przez mario_mar. Skończyło się tak, że body tamtego kolegi było uszkodzone i działało tylko z obiektywami AF-S. Coś tam pisano o czyszczeniu styków. No nie wiem. Bo po pierwsze nie wiem, jak to się robi, a jak nie pomoże, to martwię się, że jeszcze ten Tamron przestanie działać. A w ogóle robiliście to kiedyś?

Jak macie jeszcze jakieś pomysły, to będę wdzięczny. Dzięki tak czy owak.

fotmax
08-07-2015, 21:34
Oczywiscie obiektyw np. 50/1,8D masz zablokowany na przysłonie 22?

TOP67
09-07-2015, 16:34
Bez założonego obiektywu aparat pokazuje przysłonę wklepaną w menu.

1. Ustaw na pierścieniu obiektywu maksymalną przysłonę. Wtedy powinno zadziałać. Pierścieniem nie wolno kręcić.
2. Lub zmień w menu sterowanie przysłony na pierścień. Wtedy możesz kręcić pierścieniem.

Jeśli w obydwu punktach są problemy, to zdejmij obiektyw i przekręć symulator przysłony w lewo. Na wyświetlaczy powinna się zmieniać wartość. Symulator to ten pierścień na zewnątrz bagnetu w aparacie.

Jesteś z Wrocławia, więc możesz ew. do mnie podjechać. Ale tylko dzisiaj. Jutro już pakuję się na urlop.

Collorado
28-07-2015, 07:10
Aparat jest we Wrocławiu, a ja poza Polską, dziś ma przyjechać po niego kurier i zabrać do serwisu w Wawie. A wielka szkoda, bo nie próbowałem tej opcji z symulatorem przysłony...mam przeczucie, że to by pomogło. Ale jaja...

No nic, wielkie dzięki i pozdrawiam,
Wiktor

TOP67
28-07-2015, 07:31
Od tygodnia jestem po urlopie