Zobacz pełną wersję : d300s +17-55 - fotografia dziecka (szybkiego)
superfejmus
06-07-2015, 23:23
Potrzebuję pomocy w ustawieniu/używaniu swojego sprzętu pod fotografię mojego dziecka, o ile w niewymagających zdjęciach gdzie nic tak szybko nie "śmigało" przed obiektywem w tak bliskiej odległości nie miałem nigdy większych problemów tak teraz ciężko mi trafić i niestety dużo fajnych kadrów (nie licząc ostrości idealnej) idzie w kosz. Oczywiście dziecko dużo się rusza w różnych kierunkach ;) warunki do tego raczej kiepskie tj mieszkanie zwykle ok godz 18-19, światła niezbyt wiele. Moje ustawienia to af w trybie af-s, przysłona zwykle na 2.8, iso zwykle do max 1000, sb600 na korpusie. Jak wiadomo tytułowe body i szkło powinno dawać radę nie w takich warunkach więc zapewne nie potrafię się moimi gratami dobrze posłużyć. Może ktoś mądrzejszy w temacie podpowie gdzie robię błąd. Staram się jak najszybciej zrobić zdjęcie od momentu ustawienia af do klapnięcia lustra jednak nie zawsze wychodzi, zdjęcia nie są poruszone lecz af nie trafiony. W trybie af-c też jakieś próby podejmowałem ale tutaj jeszcze gorsze wyniki miałem. Nie mam nawet zdjęcia teraz by się "pochwalić" jakimś nietrafionym bo od razu trafiają do kosza.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=263089
Kłania się instrukcja aparatu - tam masz wytłumaczone tryby AF i wszelkie ustawienia AF.
AF-S = AF Single (pojedynczy)
AF-C = AF Continuous (ciągły)
Jak masz coś ciągle poruszającego się, to jaki tryb wybierzesz ??
Poza tym, aby aparat trafił z ostrością przy f/2.8 to musisz bardzo dobrze śledzić punktem AF obiekt (co nie jest łatwe, a czasami wręcz bardzo trudne), bo inaczej to nie kwestia sprzętu, a umiejętności użytkownika.
Drugą sprawą jest działanie aparatu przy AF-C - standardowo robi zdjęcie gdy tylko dociśniesz spust, a nie gdy ustawi ostrość.
superfejmus
07-07-2015, 00:05
Kłania się instrukcja aparatu - tam masz wytłumaczone tryby AF i wszelkie ustawienia AF.
AF-S = AF Single (pojedynczy)
AF-C = AF Continuous (ciągły)
Jak masz coś ciągle poruszającego się, to jaki tryb wybierzesz ??
Poza tym, aby aparat trafił z ostrością przy f/2.8 to musisz bardzo dobrze śledzić punktem AF obiekt (co nie jest łatwe, a czasami wręcz bardzo trudne), bo inaczej to nie kwestia sprzętu, a umiejętności użytkownika.
Drugą sprawą jest działanie aparatu przy AF-C - standardowo robi zdjęcie gdy tylko dociśniesz spust, a nie gdy ustawi ostrość.
Wiem jaka jest zasada działania tych trybów, jak wspomniałem używałem testowo ciągłego af co przyniosło mi słabsze efekty a odsetek zdjęc nietrafionych miałem większy niż w af-s. Może właśnie kwestia poprawnych ustawień trybu ciągłego typu śledzenie obiektu czy priorytet ostrości w trybie af-c. Przysłona na 2.8 bo czas migawki zbyt krótki nawet wówczas nie jest (zwykle 1/60 bo taki w menu ustawiony pod pracę z lampą) Iso 1000, na większe z moim body staram sbo ię nie wchodzić.
Ustaw krótsze czasy migawki,powinno pomóc.