Zobacz pełną wersję : Programowanie przycisku Qual w D750
EwelinaRC
06-07-2015, 11:09
Witam
chciałabym zmienić funkcję przycisku Qual w D750. Fabrycznie ustawiony jest tak, że pozwala na zbliżenie przy podglądzie zdjęcia, ponadto na zmianę jakości zdjęcia (RAW vs JPG) oraz jego wielkości. Chciałabym zrezygnować z tej ostatniej funkcji. Czy mogą dezaktywować tą funkcję i/lub zamienić ją na inną? Nie bardzo mogę znaleźć te informacje w sieci. Będę wdzięczna za pomoc...
EwelinaRC
06-07-2015, 11:19
Dziękuję....
Szkoda :(
Również brakuje mi tej funkcjonalności. Najchętniej widziałbym zmianę jedynie pomiędzy zapisem raw, a raw+jpeg. W obecnej postaci można przypadkowo przełączyć na jpegi. Niestety.
Przecież trzeba pokręcić kółkiem, żeby coś zmienić. Jak można to zrobić przypadkowo?
EwelinaRC
06-07-2015, 13:25
Przecież trzeba pokręcić kółkiem, żeby coś zmienić. Jak można to zrobić przypadkowo?
Można niestety. Zdarza się, że przez omyłkę, kiedy nie patrzy się na guziki, zamiast nacisnąć na przycisk poniżej - ISO, można wcisnąć Qual i wtedy właśnie pojawia się kłopot. Dlatego rozumiem bic77
W moim (i nie tylko) wypadku dokładnie jak powyżej, na różnych body. Wprawdzie dosyć szybko można się zreflektować, ale trochę jpegów o znikomej przydatności pozostanie.
coldphate
06-07-2015, 15:16
Najprościej ustawić ISO pod guzikiem REC. Nie ma szansy na pomyłkę, a np. dla mnie to dobre miejsce, bo ma trochę wspólnego z guzikiem ISO, który jest po lewej stronie na górze w bardziej hajendowych modelach.
EwelinaRC
06-07-2015, 16:30
A czy możesz podpowiedzieć jak to zrobić?
coldphate
06-07-2015, 16:32
f9 w ustawieniach osobistych.
EwelinaRC
06-07-2015, 23:05
Dziękuje:)