Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D750 - Trafność systemu AF

lukasz.antoniak
05-07-2015, 17:01
Witam forumowiczów,

Przeczytałem szereg postów poświęconych Nikon'owi D750 i zauważyłem kilka osób, które podobnie jak ja, narzekają na trafność nowego systemu AF. Chciałem otworzyć nowy temat poświęcony właśnie temu zagadnieniu.

Weźmy pod uwagę dwa testowe zdjęcia wykonane ze stosunkowo bliskiej odległości obiektywem 50 mm 1.8 G przy maksymalnym otworze przysłony. Używam centralnego punktu AF i ostrzę na litery "Ex" AS-S. Zdjęć nie poddałem żadnej obróbce - JPEG prosto z body.
1) https://www.flickr.com/photos/132757384@N05/18816123963/ - Rozmycie w okolicy liter "K" i "s". Uważam zdjęcie +/- za prawidłowe.
2) https://www.flickr.com/photos/132757384@N05/19410662666/ - Rozmycie w okolicy litery "K", natomiast obie litery "s" wydają się ostre. FF?
Różnice w głębi ostrości widać wyraźnie na tabeli "odbitki według opisu" znajdującej się po lewej stronie.

Wydaje mi się, że oba zdjęcia nie dość dobrze oddają mój problem. Generalnie robiąc zdjęcia przy przysłonie 1.8 - 2.8, raz dostaję FF, innym razem lekki BF. Z pomocą FocCal 2.2 skonfigurowałem mikroregulację AF na poziomie +4. Niekiedy jednak +4 nie wystarcza, i przy zdjęciu wiewiórki (https://www.flickr.com/photos/132757384@N05/19249168048/; ostrząc na jej korpus) dostałem FF - pas trawy przed nią ostry, ale jej oko już nie.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów, umie mi wyjaśnić dlaczego robiąc dwa zdjęcia z tej samej pozycji, jedno po drugim, raz otrzymuję lekki BF, innym razem FF? Raz odesłałem już aparat do serwisu przy ul. Łopuszańskiej. Powiedziano, mi, że szkło 50 mm 1.8 G zachowuje się poprawnie, natomiast body poddano ponownej kalibracji. Serwis przy wyłączonej mikroregulacji AF stwierdził że wszystko działa poprawnie.

Nie wykluczam, że błędy w powyższych zdjęciach wynikają z braku moich umiejętności. Zazwyczaj robię zdjęcia krajobrazów i rzadko schodzę poniżej 3.5. Będę wdzięczny za wszelkie komentarze.

Pozdrawiam,
Łukasz

GonzoG
05-07-2015, 18:40
Zacznijmy od podstaw fotografii - płaszczyzna ostrości przebiega prostopadle do osi obiektywu, a nie w pionie. gdyby ostrość na tym zdjęciu wiewióra rozkładała się inaczej, to miałbyś obiektyw do śmieci. Ostrość jest dokładnie tam gdzie ma być.

Zdjęcia koperty - AF może różnie trafiać, skoro ostrzysz na płaszczyznę pod dużym kątem - wystarczy minimalne przesunięcie kadru i AF inaczej ustawi ostrość.

lukasz.antoniak
05-07-2015, 18:58
Zdjęcie wiewiórki robiłem z dość niskiej postawy, dlatego mająca na uwadze podział głębi ostrości 1/3 przed obiektem i 2/3 za nim, oczekiwałbym, że mniej trawy przed zwierzakiem będzie ostre, za to ostrość obejmie jeszcze fragment jego ogona.

W piątek postaram się ponownie ustawić aparat na statywie i zrobić zdjęcia FocCal. Mam nadzieję, że uda mi się uchwycić dwa zdjęcia z różnym rozkładem głębi ostrości.

Szukając odpowiedzi na moje wątpliwości, zacząłem czytać o "focus shift". Kwestia czy może on występować przy przysłonie 1.8.

nimnull
05-07-2015, 19:15
Warto jakieś lepsze narzędzie wykorzystać do robienia testów np. KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673).
Ale czy nie szkoda czasu?:)
Czasem narzekanie bierze się z niezrozumienia działania AF, dość fajnie wytłumaczone co i jak: KLIK (https://www.youtube.com/watch?v=_N_bzhJAKms)

PS. a jak wszystko masz na gwarancji, to ślij do serwisu:)
Pozdrawiam Mirek

MstrG
05-07-2015, 19:32
mająca na uwadze podział głębi ostrości 1/3 przed obiektem i 2/3 za nim, oczekiwałbym, że mniej trawy przed zwierzakiem będzie ostre, za to ostrość obejmie jeszcze fragment jego ogona.

A dlaczego taki podział?
Bardziej bym obstawiał 49% przed i 51% za.
50mm, f/2.5, dystans 89cm - GO 2.2 cm przed i 2.32 cm za.

kurczeblade
05-07-2015, 20:08
Czym więcej amatorów "fotografów" bierze się za taki sprzęt, tym bardziej fora chłoną takimi tematami.

Test aparatu za 8k i działania AF na kopercie od zdjęć i maści sephora na domowym stoliku. Nie zdziwię się jak się znajdą testerzy którzy fotografują w domu pływającą torebkę herbaty w domowej filiżance zaparzonego wywaru, albo szybkość/celność AFu przy spływającej wodzie w kiblu robiąc zdjęcia z ręki, i na tej podstawie będą stwierdzać i oceniać działanie AFu w aparacie.

zrób test AFu jak napisał @nimnull - opisz że to było robione ze statywu, jeśli jest problem BF/FF wyślij aparat do serwisu (pewnie jest gwarancja) podaj też markę obiektywu i model, bo działanie AF'u w różnych szkłach różnie się odbywa.

Obecnie mam d600 i d750
Wszystko kupowane bez większych ciśnień i testów, pierwsze lepsze egzemplarze w sklepach.
Podpinam Sigme 20 1.8, Nikkora 35 1.8 ED, Nikkora 85 1.8 G
wcześniej był, Nikon 35 1.8 DX i też 50 1.8 G i wszystko hula/hulało aż miło :-] tylko moje testy to reportaże ślubne, lub sesje zdjęciowe, nie fotografuję w pokoju gazetek lub bateryjek :)

madebyzosiek
05-07-2015, 22:14
Czym więcej amatorów "fotografów" bierze się za taki sprzęt, tym bardziej fora chłoną takimi tematami.

Test aparatu za 8k i działania AF na kopercie od zdjęć i maści sephora na domowym stoliku. Nie zdziwię się jak się znajdą testerzy którzy fotografują w domu pływającą torebkę herbaty w domowej filiżance zaparzonego wywaru, albo szybkość/celność AFu przy spływającej wodzie w kiblu robiąc zdjęcia z ręki, i na tej podstawie będą stwierdzać i oceniać działanie AFu w aparacie.

zrób test AFu jak napisał @nimnull - opisz że to było robione ze statywu, jeśli jest problem BF/FF wyślij aparat do serwisu (pewnie jest gwarancja) podaj też markę obiektywu i model, bo działanie AF'u w różnych szkłach różnie się odbywa.

Obecnie mam d600 i d750
Wszystko kupowane bez większych ciśnień i testów, pierwsze lepsze egzemplarze w sklepach.
Podpinam Sigme 20 1.8, Nikkora 35 1.8 ED, Nikkora 85 1.8 G
wcześniej był, Nikon 35 1.8 DX i też 50 1.8 G i wszystko hula/hulało aż miło :-] tylko moje testy to reportaże ślubne, lub sesje zdjęciowe, nie fotografuję w pokoju gazetek lub bateryjek :)
Brawo [emoji1] 100% prawdy!

lukasz.antoniak
05-07-2015, 22:19
A dlaczego taki podział?
Bardziej bym obstawiał 49% przed i 51% za.
50mm, f/2.5, dystans 89cm - GO 2.2 cm przed i 2.32 cm za.
Bo tak powinno być. Pierwszy lepszy link z netu: http://www.lightstalking.com/depth-of-field-simplified.

Twój komentarz jest nie na miejscu i totalnie bez sensu.

Nigdy nie widziałeś moich zdjęć, więc skąd wnisek że jestem "fotografem"? Tak, nie żyję z fotografii, ale interesuję się nią od 4 lat i moje zdjęcia z Singapuru czy Indii nie jednego widza zachwyciły. Podirytowała mnie Twoja wypowiedź i nie wiem co chciałeś ją osiągnąć.
Nie jest to test ani wody z toalety, którą Twój aparat na pewno super uchwyci, ani torebki od herbaty. Jest to moja pierwsza pełna klatka po przesiadce z D7000 i pytam uprzejmie czy takie zachowaie jest standardowe. Zaznaczam, że nie korzystałem wcześnije często z f 1.8. W rzeczy samej, od aparatu za 8K oczekiwałbym, że AF będzie bardziej wiarygodny i nie będę musiał każdego zdjęcia od razu oglądać na LCD. Jeśli chcesz to zacytuję tutaj innych "fotografów", którzy są dłużej na forum i mają podobne odczucia. Ot przeczytaj pierwszy wpis w "Rozczarowanie N D750". Ale nie, nie, nie... Tamten użytkownik to na pewno też lamus.

@kurczeblade polecam przeczytać jeszcze raz (teraz ze zrozumieniem) mój pierwszy post. Wiem co to jest FocCal i takowego używam. Może nie napisałem tego wprost, ale takie samo zachowine uzyskuje przy teście FocCal.

Szkło: Nikkor 50 1.8 G.

lukasz.antoniak
05-07-2015, 22:40
Trochę off topic:
Kalibracja AF przy użyciu FocCal wydaje się jak najbardziej dobrą metodą. Jest tylko jedno ale... Nie kupiłem D750 po to żeby robić zdjęcia czarno białym kwadratom. Dlatego wymiśliłem prosty test, gdzie widać rozkład GO. Nie użyłem ani materiału odblaskowego, ani nie wykonywałem zdjęcia pod światło, ani przy słabym świetle. W takich warunkach AF miałby prawo się gubić. Kalkulatorów GO też widziałem już sporo, polecam: http://dofsimulator.net/pl/. Inne pytanie jakie zadałbym tutejszym zawodowcom, to czy w realnych warunkach, jest szansa na trafienie zdjęcia z odległości 1,5 m z f 1.8. Bo jeśli ktoś powie, że "nie" to i ja się nie będę godzinami wysilał.

Jacek_Z
05-07-2015, 22:52
@kurczeblade - nie pomagasz
@Lukasz korpus wiewiorki nie jest dobrym punktem dla AF. Krawedz wiewiorki ma wiele lepszy kontrast.

Systemy AF kryja w sobie wielkie tajemnice :) I pisze to serio.
Wielokrotnie stwierdzilem ze nie jest ustawiana ostrosc na to na co celowalem ale na cos obok. Dlatego ze celowalem na cos o malym kontrascie (np oko) a obok bylo cos wiele bardziej kontrastowego. Np krawedz glowy mocno odcinajaca sie od tla.
Inni tez opisywali tego typu problemy. Np celuje w pilkarzy na boisku a ostrosc idzie na reklamy wkolo boiska.
Ale to jeszcze nic. Pare dni temu dostalem do zabawy 200/2 a u wlasciciela to szklo wymagalo korekcji. Stwierdzilem wiec ze pierw sprawdze czy mam FF/BF. Wycelowalem poprzez prety na balkonie na cos daleko. I AF zglupial zupelnie. Nie byl w stanie ustawic ostrosci na niczym. Pukt ostrosci mialem dokladnie posrodku a prety balkonu byly bardzo daleko od punktu AF. Byly ponad rzad punktow na zwenatrz. A mimo to oglupialy system AF. Nie byly ostre ani te prety ani to w co celowalem.
I to dla mnie najlepszy dowod na to ze nie liczy sie tylko punkt AF ale tez duzy kontrast obok punktu AF. I to wcale nie tak bliziutko tego punktu AF.
To obserwowalem dla roznych body -D700 i D800 i roznych szkiel. Wiec to raczej cecha systemow AF w ogole. AF-S i 1 punkt AF. Centralny.

MstrG
05-07-2015, 22:57
Trochę off topic:
Kalibracja AF przy użyciu FocCal wydaje się jak najbardziej dobrą metodą. Jest tylko jedno ale... Nie kupiłem D750 po to żeby robić zdjęcia czarno białym kwadratom. Dlatego wymiśliłem prosty test, gdzie widać rozkład GO. Nie użyłem ani materiału odblaskowego, ani nie wykonywałem zdjęcia pod światło, ani przy słabym świetle. W takich warunkach AF miałby prawo się gubić. Kalkulatorów GO też widziałem już sporo, polecam: http://dofsimulator.net/pl/. Inne pytanie jakie zadałbym tutejszym zawodowcom, to czy w realnych warunkach, jest szansa na trafienie zdjęcia z odległości 1,5 m z f 1.8. Bo jeśli ktoś powie, że "nie" to i ja się nie będę godzinami wysilał.

Powołujesz się na kalkulator GO, ja tam nie widzę tych Twoich 1/3 przed i 2/3 za :)
Jest tak jak napisałem 49% przed i 51% za.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://disaster.esy.es/nikoniarze/lukasz.antoniak.png)

TOP67
05-07-2015, 23:20
Bo tak powinno być. Pierwszy lepszy link z netu: http://www.lightstalking.com/depth-of-field-simplified.

Nie wierz w internety. Sam policz. Rozkład 1/3 do 2/3 to legenda. A jaki jest rozkład GO przy hiperfokalnej?

Lukasio
05-07-2015, 23:49
@kurczeblade: Zawodowiec z Ciebie, tak przynajmniej wychodzi z Twoich postów, a kupujesz pierwszy lepszy model body? To tak jakby Kubica wsiadł do pierwszego lepszego samochodu i pojechał w rajdzie.

GonzoG
06-07-2015, 00:21
@kurczeblade: Zawodowiec z Ciebie, tak przynajmniej wychodzi z Twoich postów, a kupujesz pierwszy lepszy model body? To tak jakby Kubica wsiadł do pierwszego lepszego samochodu i pojechał w rajdzie.
To pokaż fotografa, któremu producent przygotowuje specjalnie pod niego aparat....

Twój komentarz jest nie na miejscu i totalnie bez sensu.

Nigdy nie widziałeś moich zdjęć, więc skąd wnisek że jestem "fotografem"? Tak, nie żyję z fotografii, ale interesuję się nią od 4 lat i moje zdjęcia z Singapuru czy Indii nie jednego widza zachwyciły. Podirytowała mnie Twoja wypowiedź i nie wiem co chciałeś ją osiągnąć.
Nie jest to test ani wody z toalety, którą Twój aparat na pewno super uchwyci, ani torebki od herbaty. Jest to moja pierwsza pełna klatka po przesiadce z D7000 i pytam uprzejmie czy takie zachowaie jest standardowe. Zaznaczam, że nie korzystałem wcześnije często z f 1.8. W rzeczy samej, od aparatu za 8K oczekiwałbym, że AF będzie bardziej wiarygodny i nie będę musiał każdego zdjęcia od razu oglądać na LCD. Jeśli chcesz to zacytuję tutaj innych "fotografów", którzy są dłużej na forum i mają podobne odczucia. Ot przeczytaj pierwszy wpis w "Rozczarowanie N D750". Ale nie, nie, nie... Tamten użytkownik to na pewno też lamus.

@kurczeblade polecam przeczytać jeszcze raz (teraz ze zrozumieniem) mój pierwszy post. Wiem co to jest FocCal i takowego używam. Może nie napisałem tego wprost, ale takie samo zachowine uzyskuje przy teście FocCal.

Szkło: Nikkor 50 1.8 G.

Trochę off topic:

1. Rozkład GO jest od 1:1, do 1:nieskończoności. Dla każdej odległości, ogniskowej i przesłony będzie on inny.
2. AF to głupi automat. Jak dasz mu coś ciężkiego do zrobienia, to zapewne zrobi to co on uzna za stosowne, a nie to Ty sobie wymyśliłeś.
3. Interesowanie się fotografią, czy nawet robienie ciekawych zdjęć nie ma nic wspólnego z wiedzą.
Nawet małpa potrafi zrobić dobre zdjęcie (o czym było głośno jakiś czas temu w mediach).

Brakuje Ci wiedzy z podstaw funkcjonowania sprzętu, a więc i brak wiedzy jak bo poprawnie wykorzystać - co tutaj zwalasz na błędnie działający sprzęt.

Autofocus nie ustawia ostrości w punkcie, a w obszarze. Jak będziesz ostrzyć na mocno pochyloną powierzchnię, z wieloma punktami w obszarze pola ostrości, to sam prosisz się o błędne ustawienie ostrości.

A jeśli dodatkowo użyłeś FocCal i zastosowałeś te bzdury o rozkładzie GO, to masz na 100% źle ustawiony AF.

przemas-J
06-07-2015, 02:26
Masz rację to marną pucha.
Sprzedaje kup D4

nimnull
06-07-2015, 08:21

Porównanie trochę nie bardzo.
Nie spotkałem jeszcze sklepu ze wstępnie wybranymi najlepszymi puszkami. Zazwyczaj sugerowałem się ceną lub dobrą ofertą ratalną. A sprawdzenie polegało na tym czy jest to faktycznie "nowa" puszka.
Pozdrawiam Mirek

Lukasio
06-07-2015, 10:23
@nimnull No to może ja jestem zbyt nieufny i wolałem sprawdzić ile się da, czasem ku irytacji sprzedawcy (Pozdrawiam FotoMaster Wrocław i Fotoplus Kraków! :-) ) @GonzoG : Przecież chodzi mi o to, że przed zakupem warto sprawdzić kilka egzemplarzy, wybrać najlepszy, żeby zminimalizować ryzyko trefnego modelu do minimum. Przynajmniej ja tak robiłem zawsze, czasem przy stosunkowo dużej kwocie, fatygując się kilkaset km od domu.

GonzoG
06-07-2015, 10:34
@nimnull No to może ja jestem zbyt nieufny i wolałem sprawdzić ile się da, czasem ku irytacji sprzedawcy (Pozdrawiam FotoMaster Wrocław i Fotoplus Kraków! :-) ) @GonzoG : Przecież chodzi mi o to, że przed zakupem warto sprawdzić kilka egzemplarzy, wybrać najlepszy, żeby zminimalizować ryzyko trefnego modelu do minimum. Przynajmniej ja tak robiłem zawsze, czasem przy stosunkowo dużej kwocie, fatygując się kilkaset km od domu.
Kupowałem nie jeden aparat i nigdy nie sprawdzałem czy i jak działa.
Nigdy nie było z nimi żadnych problemów.

tomek67
06-07-2015, 11:09
W lustrzankach na błędy AF wpływa kontrast obiektu, odległość, barwa oświetlenia i sam nie wiem jeszcze co.
Nawet dobrze skalibrowane body z obiektywem 1.8 w niektórych warunkach może nieco gorzej trafiać.
Podobnie kilka identycznych zdjęć może mieć nieco różną ostrość.
W praktyce te błędy są na ogół mało widoczne, ale jak ktoś się ich doszukuje to na pewno je znajdzie.
Jak ktoś chce aparat co celująco przejdzie wszystkie takie mniej lub bardziej nieżyciowe testy to polecam bezlusterkowca np. Panasonic G7X.
On z jasnymi obiektywami ma naprawdę wysoką celność moim zdaniem lepszą jak Olympusy.

Lukasio
06-07-2015, 11:10
No to masz dobre doświadczenie. Oby tak dalej Pewnie w 99% wszystko ze sprzętem jest ok ale ja zawsze o ten 1% się obawiam.

Seś@
06-07-2015, 12:06
Ja kupowałem cztery body (dwa sprzedałem). Również nie sprawdzałem w sklepie. Ma być nieuruchamiany i to wszystko. Z żadnym nie miałem problemów.

Pawel Pawlak
06-07-2015, 13:28
Ja też nie miałem problemów z kupionymi aparatami. Mimo że kilka body już przeszło przez moje ręce, nawet nie przyszło mi do głowy żeby chodzić i wybierać "najlepszy". Współczuję osobie która tak robi oraz tym którzy muszą to znosić :(

MstrG
06-07-2015, 13:53
Ja też nie miałem problemów z kupionymi aparatami. Mimo że kilka body już przeszło przez moje ręce, nawet nie przyszło mi do głowy żeby chodzić i wybierać "najlepszy". Współczuję osobie która tak robi oraz tym którzy muszą to znosić :(

Tak samo ja :)
Obiektyw zdarzało mi się wybierać, ale body brałem jak leci - w D800 i D750 patrzyłem tylko na numer seryjny, aby były jak najnowsze, pozbawione "chorób wieku dziecięcego" ;)

prz3mo
06-07-2015, 16:15
Moje odczucia co do AF w D750 są... dziwne. Bo np. w ciemnicy, przy AF-S bez dwóch zdań D750 jest lepszy. Tam gdzie D700 jeździ w te i wewte, tam D750 łapie i już. Natomiast niedawno zrobiłem test na sali weselnej, średnio ciemna, w AF-C bawiący się w szybkim tańcu ludzie... i tu zdziwienie - z D700 miałem więcej trafionych klatek. Testy robiłem z 35/1.8DX i 85/1.8G. Muszę się jednak pobawić ustawieniami AF-C w D750, choćby zwłoką po jakiej ma "szukać" nowego punktu ostrości. Może jej zmiana coś pomoże.

nimnull
06-07-2015, 19:29
Moje odczucia co do AF w D750 są... dziwne. Bo np. w ciemnicy, przy AF-S bez dwóch zdań D750 jest lepszy. Tam gdzie D700 jeździ w te i wewte, tam D750 łapie i już. Natomiast niedawno zrobiłem test na sali weselnej, średnio ciemna, w AF-C bawiący się w szybkim tańcu ludzie... i tu zdziwienie - z D700 miałem więcej trafionych klatek. Testy robiłem z 35/1.8DX i 85/1.8G. Muszę się jednak pobawić ustawieniami AF-C w D750, choćby zwłoką po jakiej ma "szukać" nowego punktu ostrości. Może jej zmiana coś pomoże.
U mnie najlepiej sprawdza się opcja wyłączenia "zwłoki", przy dzieciakach zwłaszcza ;).
Pozdrawiam Mirek

kurczeblade
06-07-2015, 20:18
To pokaż fotografa, któremu producent przygotowuje specjalnie pod niego aparat....

1. Rozkład GO jest od 1:1, do 1:nieskończoności. Dla każdej odległości, ogniskowej i przesłony będzie on inny.
2. AF to głupi automat. Jak dasz mu coś ciężkiego do zrobienia, to zapewne zrobi to co on uzna za stosowne, a nie to Ty sobie wymyśliłeś.
3. Interesowanie się fotografią, czy nawet robienie ciekawych zdjęć nie ma nic wspólnego z wiedzą.
Nawet małpa potrafi zrobić dobre zdjęcie (o czym było głośno jakiś czas temu w mediach).

Brakuje Ci wiedzy z podstaw funkcjonowania sprzętu, a więc i brak wiedzy jak bo poprawnie wykorzystać - co tutaj zwalasz na błędnie działający sprzęt.

Autofocus nie ustawia ostrości w punkcie, a w obszarze. Jak będziesz ostrzyć na mocno pochyloną powierzchnię, z wieloma punktami w obszarze pola ostrości, to sam prosisz się o błędne ustawienie ostrości.

A jeśli dodatkowo użyłeś FocCal i zastosowałeś te bzdury o rozkładzie GO, to masz na 100% źle ustawiony AF.

Nic dodać, nic ująć.

superfejmus
06-07-2019, 10:52
Pozwólcie, że podepnę się: w moim d750 i N 24-70 ewidentnie jest niecelnie z AF przy wyjściowej pozycji mikroregulacji na "0". Zrobiłem ok 100 zdjęć testowych, aparat ustawiony nieruchomo, centralny punkt af, prostopadle do fotografowanego obiektu, iso na 100, czasy odpowiednio krótkie, przysłona na 2.8 O ile w przedziale 0-9 widać, że nie jest idealnie, szczególnie bliżej 0 jest słabo (FF) to przy +10 w górę aż do 20 nie widzę żadnej różnicy w 1:1. Testowane na różnych przedmiotach i na różnych ogniskowych od 24 przez okolice 35 do 70mm. Po prostu nie widzę żadnej różnicy w przedziale +10 - +20, z czego może to wynikać i jak w takim razi poprawnie stwierdzić, które ustawienie jest najlepsze.

morzon
06-07-2019, 11:16
A czy na ktoryms ustawieniu jest okej? Jesli tak to zostawic i zapomniec, nie ruszac, nie doktoryzowac sie. Szkoda zdrowia psychicznego.

superfejmus
06-07-2019, 11:46
A czy na ktoryms ustawieniu jest okej? Jesli tak to zostawic i zapomniec, nie ruszac, nie doktoryzowac sie. Szkoda zdrowia psychicznego.
Tak, jest równie dobrze od 10 do 20. Ustawiłem +11

Może jeszcze w chwili zwątpienia zrobię testy ze skokami mikroregualcji co 5 tj na +10 +15 +20, przy większych rozstrzałach być może coś moje oko wyłapie...

mmluty
06-07-2019, 14:35
A może obiektyw jest taki sobie pod względem ostrości na pełnym otworze? Jeżeli obraz jest rozmyty to dość trudno wyłapać subtelne różnice tego rozmycia i dopiero większe różnice zmiany kalibracji będą widoczne.