PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 - Jak uzyskać ostrość na zbliżającym się pojeździe?

r.pszczolkowski
04-07-2015, 17:17
Cześć! Od kilku tygodni jestem posiadaczem Nikona d7100. Wybieram się na Japfest, otrzymałem akredytację, potrafię używać manualnych ustawień, jednak nie jestem pewien, czy funkcja AF-C z 21 polowym AF będzie podążać za samochodem zbliżającym się do mnie podczas robienia serii zdjęć (Ch). Chciałbym otrzymać odpowiedź właśnie na tą zagwozdkę :)

MstrG
04-07-2015, 17:28
Ciągły AF (AF-C)
W trybie ciągłego AF (AF-C) aparat ustawia ostrość w sposób ciągły, gdy spust migawki pozostaje wciśnięty do połowy po ustawieniu ostrości przez aparat. Ponieważ aparat nieprzerwanie dostosowuje ustawienie ostrości do momentu wciśnięcia spustu migawki do końca, ten tryb jest dobrym wyborem w przypadku fotografowania obiektów w ruchu.

wookie1982
06-07-2015, 10:19
W instrukcji obsługi dołączonej do aparatu jest to bardzo dokładnie opisane i działa. ;)

joterem
06-07-2015, 10:44
A nie prościej stanąć przy jakiejkolwiek ruchliwej ulicy i przetestować na jadących samochodach ?? Będziesz miał wtedy pewność swoich ustawień.

ecml
06-07-2015, 13:01
czy funkcja AF-C z 21 polowym AF będzie podążać za samochodem zbliżającym się do mnie podczas robienia serii zdjęć (Ch).
Tak, AF w body ustawiony w tryb AF-C będzie próbował nadążyć z ostrością za ruchem obiektu. Na ile skutecznie uda mu się to robić zależy od szybkości AF w obiektywie oraz od doświadczenia operatora.

SerU
06-07-2015, 21:07
Panowie! A może zaczniemy od pytania jakim szkłem kolega r.pszczolkowski będzie focił te zbliżające się pojazdy? :mrgreen:

Więc pytam: a jakim szkłem masz zamiar to robić, bo może się okazać, że choćbyś miał D4s, to przy szkle, które podepniesz i tak nic z tego nie będzie.

Moja rada AF-C i jeden punkt AF, ale to trzeba potrenować - idź na skrzyżowanie i foć :D

lortek
06-07-2015, 21:23
ja bym jeszcze wspomnial aby ustawic blokade śledzenia ostrości w pozycje "wyłączone" do tego typu akcji

2pompony
06-07-2015, 21:54
A ja poradzę coś, w co początkowo nie tylko nie mogłem uwierzyć że działa przyzwoicie, ale co uważałem za całkowicie zbędny gadżet i zawracanie głowy. A bez czego teraz nie wyobrażam sobie fotografowania ruchomych czy dynamicznych scen - mianowicie o rozdzielenie autofokusa od spustu migawki.

Wydawało mi się to czymś kompletnie niepotrzebnym, dopóki kiedyś nie spróbowałem z małym, ruchliwym kotkiem - i nastąpiło olśnienie! Najogólniej chodzi o to, że pod kciukiem masz AF-C (to ważne, że C) tylu polowy ile chcesz i ze śledzeniem bądź nie - a w spuście masz samą migawkę. Teraz - kciukiem sobie włączasz i wyłączasz AF kiedy chcesz i kiedy to jest potrzebne, a samo zdjęcie robisz innym palcem, i nie musisz czekać aż AF z czymś nadąży, bo AF włączyłeś sobie już 3 sekundy temu i on śledzi sobie cel.

Ta technika wymaga trochę praktyki, ale dla mnie to było tak znaczące jak przesiadka na puszkę o półkę wyżej. Na ogół nie fotografowalem scen dynamicznych jak sport, zwierzaki czy dzieci - więc wpadlem na to stosunkpowo późno - ale teraz już sobie nie wobrażam, jak mogłem dawniej zyć bez tego wynalazku.

Acha, mówię teraz o D7100.

maniak666
06-07-2015, 22:11
bombel-czy masz na mysli przycisk AE-L AE-F z przypisaną funkcją AF-ON?
Pytam bo podpinam ostatnio nieco dłuższe szkło 150-600 i stwierdzam że pewnych rzeczy po prostu trzeba sie naumieć:-) Chociaż AF-C w D7100 jak na razie nie zawodzi. Tzn. nadąża za wnukiem z wbudowanym w pewną częsc ciał granatem, przez co trajektoria jego przemieszczania się przypomina mi kulki w flippersach:D

2pompony
06-07-2015, 22:24
Tak, właśnie to. Oglądałem film na YT gdzie fotograf przyrody mówił mniej więcej to samo co ja post wyżej - i w co mu właśnie NIE uwierzyłem... :) A mówił mniej więcej tak: wiem, że dla wielu to się moze wydawać dziwaczne, że z początku będzie to pewnym utrudnieniem, jest ogólnie mniej intuicyjne, wymaga zrozumienia co się robi - ale jak się człowiek przemoże, spróbuje i dojdzie do wprawy - to ta technika jest wprost nieoceniona.

Potwierdzam, choć byłem wysoce sceptyczny.

maniak666
06-07-2015, 22:36
Podziękował. Jutro spróbuję tego w ramach treningu na jerzykach, które są nieco szybsze od wnuka:mrgreen:

2pompony
06-07-2015, 22:46
Nie ma sprawy. Pamiętaj tylko, że żeby trick zadziałał ważne jest, aby AF był w trybie AF-C. Jest to zresztą sprytne połączenie trybu AF-C z AF-S: AF-Continous masz wtedy, kiedy trzymasz kciukiem wciśniety guzik, AF-Single masz wtedy, kiedy ustawisz i puścisz.

Jeśli jerzyk (albo wnuk z granatem :) ) siedzi na gałęzi i chwilowo się nie rusza - jak masz ustawioną ostrość to walisz zdjęćie, a AF nei traci czasu, żeby coś ustawić, bo naciskając spust go nei uruchamiasz, znaczy AFa. A jeśli śledzisz jerzyka (albo uzbrojonego wnuka) w ruchu, po prostu prowadzisz go aparatem z wciśniętym kciukiem, AF cały czas mierzy, a zdjęcie robisz, kiedy kadr jest dobry, chwila fajna, albo kiedy po prostu Ci się spodoba.

maniak666
06-07-2015, 22:56
Jeszcze raz dzięki bombel. Jerzyki niestety koło mnie nie siadają. Za to wyczyniają harce w powietrzu, totez próba będzie nieco bardziej skomplikowana. Ja do tej pory jedynie widoczki, czasem gdzies w okolicach architektury cos tam kombinowałem. Obaczymy w praniu. Dzięki że wyłożyłes to "jak krowie na rowie", w końcu nie na darmo o wnuku wspomniałem (jednym z trzech), co wyrażnie wskazuje,że w moim przypadku lepiej łopatologicznie czasem:D
Choć ćwiczeń nic nie zastąpi.

Seś@
07-07-2015, 05:50
A ja ustawiłem kiedyś (jeszcze w D90) AF pod przycisk AE-L AE-F, z zupełnie innych względów. A mianowicie z tego powodu, że podczas noszenia aparatu w torbie, spust migawki ciągle się uruchamiał, dotykając o ściankę/przegródkę w torbie. I raz wróciłem z wyładowaną baterią... I tak właśnie odkryłem dobrodziejstwo tego ustawienia, o czym piszecie wyżej :-)

patefonik
07-07-2015, 10:37
Ja też tak robię, chyba widzieliśmy ten sam film na YT :)
Sprawdza się super, problem jest tylko gdy dajesz komuś na ulicy aparat żeby Ci cyknął fotę np. z żoną. Wytłumaczenie w obcym "lengłidźu" co ma zrobić osobie nietechnicznej to nie lada wyzwanie :)

ecml
07-07-2015, 11:01
[...]
Jakoś do tej pory mnie nie ciągnęła ta metoda, ale spróbuję. Masz chyba wbudowany jakiś dyskretny, ale konkretny dar przekonywania. Zresztą nie pierwszy raz to zauważyłem :)

Sprawdza się super, problem jest tylko gdy dajesz komuś na ulicy aparat żeby Ci cyknął fotę np. z żoną. Wytłumaczenie w obcym "lengłidźu" co ma zrobić osobie nietechnicznej to nie lada wyzwanie :)
W takim przypadku chyba pół biedy, zawsze możesz magiczną funkcję wyłączyć, nic nie trzeba tłumaczyć. Gorzej w moim przypadku, gdy sprzęt bierze bez mojej wiedzy któraś z dziewczyn. Pewnie będzie trzeba zrobić jakieś mini szkolenie i tyle.

Hmmm, czy U1/U2 trzymają ustawienie AF-ON? To by mi zdaje się załatwiło sprawę.

2pompony
07-07-2015, 12:04
Ja właśnie mam to tak ustawione: na pokrętle tryby A i S działaja z AFem w spuście (czyli normalnie), a pod U1, U2 mam odpowiednio A i S, ale z AFem osobno pod kciukiem. Tym sposobem przełączenie pomiędzy jednym a drugim sposobem robię nieomal na oślep, w ćwierć sekundy.

Daje mi to tę swobodę, że jak fotografuję sobie np. dworzec (który mówiąc za Szwejkiem nie ucieka z kadru, tylko stoi spokojnie), fotografuję sobie normalnie. A jak nagle jest potrzeba niewiarygodnie szybkiej akcji, bo np. z pociągu wybiega goła panna i w podskokach pomyka peronem - przełączenie na tryb 'łowczy' odbywa się natychmiast i natychmiast jestem gotowy do zdjęć wysoce dynamicznych. :)

ecml
07-07-2015, 13:16
Super! Dzięki :)
Wypróbuję na pewno.

2pompony
07-07-2015, 14:48
Super! Dzięki :)
Wypróbuję na pewno.

No problem. Miej na uwadze, że jak wszystko nowe, co przeczy Twoim przyzwyczajeniom - tak i ten sposób może z początku wydawać się dziwny, nienormalny czy po prostu wysoce nieergonomiczny. Sam tak uważałem.

Po prostu w pewnym momencie doznałem iluminacji, jak po próbach schwytania ostrego kotka (który podobnie jak wnuki Maniaka też miał granat w tyle) okazało się, że nową dla mnie metodą łapię więcej ostrych zdjęć i dobrych kadrów, niż metodą nazwijmy to normalną. I że aparat przestaje mi rzucać kłody pod nogi, tylko jakby bardziej chciał współpracować z człowiekiem.

Ja też tak robię, chyba widzieliśmy ten sam film na YT :)

Jak już mówiłem, pod A i S mam ustawiony tryb nazwijmy to normalny: AF w spuście. AF pod kciukiem mam w trybach U1 i U2. No i mając takie ustawienia jak daję komuś aparat do zrobienia foty (robię to raczej niechętnie, aczkolwiek się zdarza), przekręcam główne pokrętło na tryb zielony - i wtedy jest normalnie, bez udziwnień i każda emerytka czy blondyna robi mi spokojnie fotę i tylko należy się modlić, żeby mi głowy nie urżnęło. Ale na to już trybu nie ma... :)

ekonet
07-07-2015, 15:00
Podziękował. Jutro spróbuję tego w ramach treningu na jerzykach, które są nieco szybsze od wnuka:mrgreen:
Ty już masz wnuki, ziomek? :)

maniak666
07-07-2015, 15:18
Ty już masz wnuki, ziomek? :)

Ha, nawet 3-słownie: trzy sztuki. Najstarszy już juniorski wiek piłkarski osiągnął. I nawet ostatnio na obiektach Barcy grał. A co-pochwalic się mogę.

sufenta
07-07-2015, 15:44
W Nikonach D800 i D810 i, o ile sie nie myle w D4(s), nalezy przeprogramowac przycisk af on w ten sposob aby tylko on af uruchamial- a wiec nie tradycyjnie przycisk migawki "na gorze"

2pompony
07-07-2015, 17:39
W innych też się da, patrz moje opowieści, a nie mam ani D800 ani D810 (na szczęście).

sufenta
07-07-2015, 17:55
Wiem, ze sie da, bo mialem tez inne Nikony, nie jestem jednak pewien, czy w, np, 7100, przeprowadzalo sie to w ten sam sposob.

jagodziarz
13-07-2015, 23:00
Interesująca rozmowa, dużo nowych rzeczy się dowiedziałem z niej, ale czy jest ktoś w stanie podesłać jakiś filmik z tym trikiem jak to działa w praktyce; )? Nie jestem tak doświadczony a chciałbym zobaczyć jak to robi ktoś ,Pozdrawiam

2pompony
13-07-2015, 23:38
Jeśli posiadasz angielski - ja oglądałem ten film (https://www.youtube.com/watch?v=FzqQskGoURE); jest na nim wyjaśniony cały proces, za i przeciw, setup D800 i D5000 (czyli dwóch odległych guzikowo puszek) i w ogóle facet objaśnia to wszystko prostym językiem, choć mówi szybko. Są też inne filmy, szukaj pod hasłęm Back Button Focus, czy podobnie.

A jeśli mają być nie angielskie, to niestety musisz poszukać czegoś jak 'Back Button Autofocus' w języku, który lubisz.

jurkarol
14-07-2015, 08:34
W innych też się da, patrz moje opowieści, a nie mam ani D800 ani D810 (na szczęście).
w kulpiksie A podobnie. można tez ustawić fokus manual a pod przyciskiem miec wlaczanie AF w razie czego.

GonzoG
14-07-2015, 09:01
Poza plusami takiego używania AE-L są też minusy:
1. Przy AF-C nie ma wspomagania AF
2. Wolniejsze przy zmianie punktu AF, bo trzeba przekładać palec, a to zajmuje czas.