Zobacz pełną wersję : fotografia osób
Witam poszukuję konkretnego i rozsądnego cenowo zestawu do fotografii bezcieniowej osób.
Nie musi to być mega profesjonalny zestaw studyjny, tylko do własnych potrzeb, np robienia zdjęć osób do stron www bez tła itp.
Czy ktoś może polecić taki kompletny zestawik lub ewentualnie doradzić model namiotu, lampy?
Obsłuchałem się, że zestawy sprzedawane w sklepach czy na allegro są niefunkcjonalne.
Wzmienię, że mamy na firmie lustrzanke nikon d3300 ze standardowym obiektywem nikkor i dodatkowo obiektyw Fisheye samyanga 8/12mm. Czyli sprzęt dla początkującego fotografa i takiego też zestawu szukamy czyli raczej do amatorskich zastosowan od czasu do czasu.
Pozdrawiam
Piotr
Andrzej1974
04-07-2015, 07:36
Witam poszukuję konkretnego i rozsądnego cenowo zestawu do fotografii bezcieniowej osób.
Nie musi to być mega profesjonalny zestaw studyjny, tylko do własnych potrzeb, np robienia zdjęć osób do stron www bez tła itp.
Czy możesz podać link do konkretnego zdjęcia (z internetu), które Ci się podoba? Na stronie http://strobox.com/ masz masę przykładów...
[...] Obsłuchałem się, że zestawy sprzedawane w sklepach czy na allegro są niefunkcjonalne.
Hmm... a gdzie chcesz ewentualny zestaw zakupić? ;-)
[...] Wzmienię, że mamy na firmie lustrzanke nikon d3300 ze standardowym obiektywem nikkor i dodatkowo obiektyw Fisheye samyanga 8/12mm.
I tymi obiektywami chcesz robić ludziom zdjęcia?
rozsądnego cenowo zestawu do fotografii bezcieniowej osób
do stron www bez tła itp.
mamy na firmie lustrzanke
do amatorskich zastosowan
Obawiam się, że moja propozycja nie będzie rozsądna cenowo dla amatorskiej firmy ;)
- pomieszczenie o odpowiednich wymiarach i ścianach w neutralnym kolorze (biały, szary, sufit i podłoga najlepiej też)
- tło: najlepiej kartonowe, białe, 2.75 (powieszone może być "na kiju od szczotki" i sznurkach jak ma być tanio)
- dwie lampy 200Ws - 300Ws oświetlające tło
- dwie-trzy lampy (300Ws) do oświetlenia osób, modyfikatory np. okta 150cm (lub 120cm), stripy (30x140cm lub podobne) do zaznaczenia krawędzi
- kilka innych dodatków np. duże arkusze "pianki kartonowej" (tak czasem to nazywają w agencjach reklamowych, w angielskich źródłach spotkasz nazwę "foamcore"), coś do wyzwalania lamp
- albo samodzielne nauczenie się pracy z tym wszystkim, albo zapłacenie zawodowemu fotografowi, aby nauczył kogoś z amatorskiej firmy robić takie zdjęcia (może być taniej i sprawniej, niż tracenie czasu na własne próby), tutoriale można znaleźć w google na hasło "white seamless".
@Andrzej1974: czy "kitem" na 55mm przymkniętym do 8 nie uda się zrobić poprawnego zdjęcia osób na białym tle z przeznaczeniem na strony www?
...zestawu do fotografii bezcieniowej osób.
.....
doradzić model namiotu, .... Ludzi w namiocie chcesz focić? ;)
r_m poradzil rozsądny zestaw.
Lampy na tlo - jak kupisz 1 to będziesz musial poprawiac w PS. 2 jest OK. 4 by bylo prawie idealnie.
Do oświetlenia ludzi minimum 2 lampy. Choc kontra tez by sie przydala.
Andrzej1974
04-07-2015, 12:24
@r_m prawie wszystkim można robić zdjęcia... ludziom. Pytanie tylko jaki będzie efekt. Jeżeli to ma mieć sens to polecałbym właściwy do tego obiektyw. Tak ja to widzę. Oczywiście... z braku laku dobry kit. ;-)
@r_m prawie wszystkim można robić zdjęcia... ludziom. Pytanie tylko jaki będzie efekt. Jeżeli to ma mieć sens to polecałbym właściwy do tego obiektyw. Tak ja to widzę. Oczywiście... z braku laku dobry kit. ;-)
Masz rację, najlepiej byłoby mieć jak najlepszy sprzęt do danego celu, jednak jeśli mamy najtańsze body i obiektyw z zestawu, to można spróbować, czy efekt nie będzie wystarczający na stronę www - jeśli nie, do listy zakupów można bez problemu dopisać np d810 i 85/1.4, ale czy to będzie optymalne dla amatorskiej firmy? ;)
Andrzej1974
04-07-2015, 13:10
O to to już trzeba zapytać amatorską firmę...
Andrzej - katalogówka w studiu, zdjecia na gładkim tłem nie wymaga jakiejkolwiek dobrej optyki. Gdy sie zdjecia przeskaluje na 1000 pikseli to każdy słoik przymkniety do f8 jest świetny. A na takich przysłonach sie pracuje. Bokehu w tego typu fotografii nie uswiadczysz zadnego.
Dziękuję za odpowiedzi.
Aby wyjaśnic niektórym kontekst. Jeśli chodzi już o eksponowanie określenia "amatorskiej firmy" trącące sarkazmem to wzmienię, że firma nie jest akurat amatorska w konkretnych usługach projektowania jakie robi od paru lat, natomiast nie jesteśmy zawodowcami jeśli chodzi o zdjęcia i po to napisałem tutaj na forum. Nie spotkałem bowiem firmy profesjonalnej we wszystkim.
Usługi fotografii zlecamy na zewnątrz i pomyślałem, że fajnie by było wyposażyć się w sprzęt własny aby móc na miejscu robić zdjęcia na www tymbardziej, że nie robimy ich wiele i nie widzę uzasadnienia ekonomicznego, żeby pchać się w najdroższy sprzęt PRO LEVEL a właśnie taki, który wystarczy do niewielkich zastosowań. Osoby, prowadzące firmę, którę chcą poszerzyć ofertę o coś nowego w co dopiero się wdrażają, wiedzą o co chodzi.
Myślę, że jedna odpowiedź na pytanie typu:
model obiektywu taki i taki
lampy takie i takie...
jest lepsza aniżeli odpowiedzi typu "czym ja w ogóle chcę zdjęcia robić" - bo właśnie szukam odpowiedzi czym od profesjonalistów:)
Dziękuję za info i pozdrawiam
Andrzej1974
04-07-2015, 14:42
Ależ Jacku mi o żaden bokeh tu nie chodzi. Chodzi o coś zupełnie innego...
Mialem swego czasu "małego kita", o którym jest tu mowa i robiłem nim zdjęcia ludziom m.in. na ogniskowej 50mm. Praktycznie wszystkie z nich wylądowały w koszu... odkąd podpiąłem 85-tkę...
Mam nadzieję, że Ty akurat wiesz, jaka różnica jest w zdjęciach ludzi w przypadku obu wspomnianych obiektywów...
Reasumując, jak komuś odpowiadają zdjęcia ludzi z "małego kita" to ok. Ja wolę coś innego do tego typu zdjęć. I to właśnie bym poleci autorowi tego tematu. Tym bardziej, że nie kosztuje to majątku :-)
Ależ Jacku mi o żaden bokeh tu nie chodzi. Chodzi o coś zupełnie innego...
Mialem swego czasu "małego kita", o którym jest tu mowa i robiłem nim zdjęcia ludziom m.in. na ogniskowej 50mm. Praktycznie wszystkie z nich wylądowały w koszu... odkąd podpiąłem 85-tkę...
Mam nadzieję, że Ty akurat wiesz, jaka różnica jest w zdjęciach ludzi w przypadku obu wspomnianych obiektywów...Robiles te porownania w studiu czy jednak w plenerze? Co innego gdy sie ma drugi plan i otwartą przysłonę, a co innego gdy w studiu jest gladkie tlo i wszystko jest ostre.
55 mm na DX to ekwiwalent 85 mm - do calej sylwetki to starczy. Nie bedzie przerysowan. Zreszta calkiem mozliwe ze studio bedzie za krotkie by pracowac na dluzszych tele. Model musi byc odstawiony od tla (zalecam ze 2 m bądź wiecej).
@dandez - my mowimy o ilosciach lamp i o mocach lamp. (okolice 300 WS starczą). Mozesz kupic 300 WS i moga to byc lampy koreanskie czy chinskie. Tych produktow jest multum. Wejdz na strone fripers czy na allegro i zaznacz widelki cenowe. Wybierz te drozsze ;) - maja one np mocniejsze piloty albo wiekszy zakres podzialu mocy. To sie przydaje.
My wcale nie mowimy o generatorach Broncolor czy Profoto - nie przeginamy :)
Jeśli chodzi już o eksponowanie określenia "amatorskiej firmy" trącące sarkazmem (...)
Doskonale odebrałeś cel tego określenia :)
Jednak, dokładnie tak jak sam dalej napisałeś, nikt nie jest omnibusem, dlatego - jak potwierdziłeś, firma korzysta z usług kogoś, kto się zna na tym co robi.
Można przeszkolić pracownika, wyposażyć studio, i uzyskać poprawne efekty. Jednak (piszę na podstawie doświadczeń) często uzyskanie poprawnych efektów zajmuje dużo czasu, a to nie chodzi o zdjęcia pamiątkowe, na których np. ważniejsze jest to, że roczny Jaś się uśmiechnął i popatrzył w obiektyw, a obcięta noga i kaloryfer w tle nie mają znaczenia. Te zdjęcia (jak zakładam) mają posłużyć do zwiększenia zysków firmy, a klienci będą postrzegać produkty poprzez te zdjęcia. W takim przypadku uczenie się "na żywym organizmie" może przynieść gorszy efekt, jeśli np. z powodu złego przedstawienia produktów klienci nie zostaną zachęceni do zakupu. Niestety firma nie będzie wiedzieć, czy klienci nie kupili z powodu nietrafionego wzoru, czy słabego zdjęcia. Może to lekka przesada, ale właściciele firm w poszukiwaniu oszczędności często nie zwracają no to uwagi, i uważają, że "aparat = zdjęcia", tylko ten aparat ktoś musi obsługiwać.
Na podstawie tego co napisałeś myślę, że to jedna z takich "oszczędnych" firm, szukająca szybkiego i taniego rozwiązania, szybkiego - bo gdyby ktoś zainteresował się tematem, nie pisałby o zdjęciach ludzi w namiocie, tylko o zdjęciach "bez tła" albo "na białym tle". Gdyby nieco bardziej się zainteresował, trafiłby na setki tutoriali omawiających takie zdjęcia, i na forum przyszedłby z listą zakupów i pytaniami, czy to co wybrał spełni wymagania do założonego efektu.
Usługi fotografii zlecamy na zewnątrz i pomyślałem, że fajnie by było wyposażyć się w sprzęt własny aby móc na miejscu robić zdjęcia na www tymbardziej, że nie robimy ich wiele i nie widzę uzasadnienia ekonomicznego, żeby pchać się w najdroższy sprzęt PRO LEVEL a właśnie taki, który wystarczy do niewielkich zastosowań.
I tu jest problem. Przyzwoity sprzęt, nie taki najtańszy, to jednorazowy wydatek kilku tys. zł.
Pozostaje jeszcze sprawa wyszkolenia pracowników, którzy będą robić te zdjęcia.
Myślę, że jedna odpowiedź na pytanie typu:
model obiektywu taki i taki
lampy takie i takie...
jest lepsza aniżeli odpowiedzi typu "czym ja w ogóle chcę zdjęcia robić" - bo właśnie szukam odpowiedzi czym od profesjonalistów:)
Podałem Ci, zgodnie z sugestią kolegi, dobry sprzęt do fotografii studyjnej ludzi, lustrzanka Nikon d810 i obiektyw Nikkor 85/1.4 :) Sprawdź ceny ;)
Aha, miało być "nie najdroższy PRO LEVEL", ale nie chodzi o zdjęcia z rodzinnej wycieczki, tylko o profesjonalne zdjęcia produktów, więc z niższej półki: Nikon d750 i Nikkor 85/1.8. Sprawdź ceny.
Do tego oczywiście przeciętne lampy. Dlaczego "przeciętne" a nie "najtańsze"?
Bo nie macie doświadczenia. Doświadczony fotograf zrobi podobny efekt znacznie prostszym sprzętem, opierając się na doświadczeniu i wiedzy. Osoby które tego nie posiadają mogą "polec" na drobiazgach, dlatego najlepiej jeśli będą mieć sprzęt, z którym nie będą musiały kombinować.
Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia :)
To jest normalne podejście że ktoś myśli że wystarczy lustrzanka kit i będzie jako tako, jednak szybko okazuje się że jest ciemno i trzeba kupić lampy, że tło za słabo doświetlone i kolejne, że jednak obiektyw by trzeba zmienić itd ponieważ efekty odbiegają od przeciętnych widzianych w necie, niestety ale fotografia postaci to jedna z bardziej wymagających i ciężko nadrobić braki np w ilości światła dobrymi chęciami :(
Co do zakupu lamp to trzeba wykorzystać to że dofinansowania idą lekką ręką i wielu po roku wyprzedaje świetny sprzęt oświetleniowy w sensownych cenach.