Zobacz pełną wersję : D7100 obiektyw/ obiektywy
el_hombre
03-07-2015, 21:49
Cześć, jestem tu nowy. Przed założeniem tego tematu "wertowałem" to forum jako gość w poszukiwaniu informacji o obiektywach. Mam świadomość tego że tego typu tematów jest wiele ale niestety nie mogłem się sam na nic zdecydować dlatego proszę o pomoc. Jestem totalnie świeży w temacie. Ale zawsze chciałem kupić sobie jakiś sprzęt i zacząć fotografować wszystko co mi się podoba, inspiruje, hobbistycznie. Nie ukrywam że chciałbym się w fotografii realizować i z czasem kupować nowe szkła. Jestem obecnie na etapie czytania książki National Geographic o fotografii aby mieć chociaż podstawową wiedzę. Wybór body padł na Nikona D7100. To tyle słowem wstępu.
Jestem obecnie w USA (tu też kupię aparat niedługo i obiektyw). Chcę tutaj fotografować krajobrazy, budynki, wschody, zachody słońca na plażach, panoramy miast z punktów widokowych, ludzi (Great Canyon, Golden Gate, panorama NYC z Empire State Building etc.). Mam świadomość tego że ciężko będzie znaleźć jeden uniwersalny obiektyw, ale może mógłby ktoś mi pomóc w wyborze takiego który się "sprawdzi". Dodam że za sam aparat wydam około 700$, z obiektywem chciałbym się zmieścić w 1000$.
16-80mm f/2.8-4, choć on sam będzie kosztować 1000$ :)
Chcesz fotografować wszystko, a jakie ogniskowe lubisz?
el_hombre
03-07-2015, 22:02
Dodam że za sam aparat wydam około 700$, z obiektywem chciałbym się zmieścić w 1000$.
Dziękuje za szybką odpowiedź, ale ten obiektyw jest dla mnie po prostu za drogi. Kosztuje tutaj 1000$, chciałbym wydać 300-400$ maksymalnie.
el_hombre
03-07-2015, 22:11
Jestem totalnie świeży w temacie.
Nie mam jeszcze żadnych ulubionych. Dopiero zacznę swoją przygodę z fotografią. Dlatego też zwracam się do was o pomoc przy wyborze szkła, do ludzi którzy mają wiedzę i doświadczenie którego mi brak na tę chwilę.
PS Zdublowałem niechcący post :/
Jeden uniwersalny obiektyw?
Sigma 17-50mm f/2.8 o ile wystarczy Ci 50mm na długim końcu
Nikkor 18-200mm
Sigma 18-250mm macro
Tamron 16-300mm VC, ale on już sporo wyjdzie poza budżet.
Tak szczerze to powinieneś zrobić odwrotnie :) body za 300$ + obiektywy za 700$
Choć warto by było się zastanowić nad jakimś bezlusterkowcem.
el_hombre
03-07-2015, 23:06
Przy założeniu że biorę tego nikona d7100 to każdy jeden zaproponowany przez Ciebie jest poza budżetem :D załóżmy że jestem skłonny rozważyć zmianę body (te do 300$)- jakie to powinno być body? Nikon D3200? Bezlusterkowce? Dlaczego?
RigorMortis
04-07-2015, 02:18
Kup Nikona D7000 i sigmę 17-50 2.8 i zmieścisz się w budżecie, może ciut dołożysz, ale niewiele.
Byłbym zapomniał jeszcze napisać, zanim ktoś mnie uprzedzi, że D7000 ma problemy z AF i chlapie olejem po matrycy i powoduje zakłócenia sygnału radiowego oraz sprawia, że w jego pobliżu kury się nie niosą. :-)
czapajew24
04-07-2015, 11:30
Może narazie kup D7100 z Nikkorem 18-105. Fajny na początek zakres ogniskowych, dodatkowo zobaczysz jakich będziesz najczęściej używał i czego potrzebujesz...
Przy założeniu że biorę tego nikona d7100 to każdy jeden zaproponowany przez Ciebie jest poza budżetem :D załóżmy że jestem skłonny rozważyć zmianę body (te do 300$)- jakie to powinno być body? Nikon D3200? Bezlusterkowce? Dlaczego?
To może jeszcze inaczej.
Jedziesz do Stanów na wycieczkę, tam chcesz kupić aparat i robić zdjęcia wszystkiego co Cię otacza? Dużo będziesz zwiedzać, chodzić i nosić?
Ja gdybym teraz od nowa kompletował coś czysto na wycieczkę to bym wybrał chyba a6000, a może nawet bym przemyślał RX100 III.
Z drugiej strony D750 + 35mm + 85mm aż tak dużo nie waży. Do tego tylko bym musiał dokupić Sy 14mm ;) na co mi wydatki na nowy system ;)
Archibald6803
04-07-2015, 12:31
..................... Jestem totalnie świeży w temacie. Ale zawsze chciałem kupić sobie jakiś sprzęt i zacząć fotografować wszystko co mi się podoba, inspiruje, hobbistycznie. Nie ukrywam że chciałbym się w fotografii realizować i z czasem kupować nowe szkła. ..............Chcę tutaj fotografować krajobrazy, budynki, wschody, zachody słońca na plażach, panoramy miast z punktów widokowych, ludzi (Great Canyon, Golden Gate, panorama NYC z Empire State Building etc.). .................... z obiektywem chciałbym się zmieścić w 1000$.
Z własnego doświadczenia mogę doradzić Ci następujący zestaw startowy :
Nikon d5100 + Tamron 16-300VC + lekki podróżny statyw + dodatkowy akku + karta 16Gb + mała torba
Powinieneś zmieścić się w tysiącu dolców ; dostaniesz w zamian wyśmienitą matrycę , mało awaryjne body z odchylanym w kilku płaszczyznach ekranem, bardzo uniwersalny obiektyw (średniej klasy).
Do amatorskiego focenia wszystkiego ( i niczego) zestaw ten nada się wyśmienicie. Zrobisz tym prawie wszystko.
Z czasem, po precyzyjnym zdiagnozowaniu swoich potrzeb, kupisz zestaw docelowy a ten sympatyczny sprzęcik zostanie Ci na wyjazdy wakacyjne.
Również wydaje mi się, ze na początek 18-105 będzie świetnym wyborem. W kicie za cenę dekla do body ;-) dostajemy całkiem niezłe szkło, dzięki któremu zobaczysz w jaką stronę ogniskowej pójść przyszłościowo z lepszą szklarnią.
czapajew24
04-07-2015, 12:43
Zaczynałem od D5100 i mogę polecić ten bezawaryjny sprzęt, działa dalej i brat jest z niego zadowolony w połączeniu z N 18-105. Szkło daje naprawdę dobry obrazek a nie jest drogie.
Możesz faktycznie kupić polecany wcześniej zestaw z D5100 zamiast D7100, ale po roku lub dwóch będzie brakowało Ci przycisków funkcji na body, albo i nie. Ja wymieniłem na D7100 właśnie dlatego, ale niestety trafiłem na egzemplarz który chlapie trochę olejem po matrycy, nie jest to mocno uciążliwe jednak czasem muszę stęplować niebo na krajobrazach...
el_hombre
04-07-2015, 15:29
To nie do końca tak że pojechałem na wycieczkę do USA i chcę kupić tylko aparat po to żeby uchwycić to co tu zobaczę a później zabawka pójdzie w odstawkę. Chcę się zająć fotografią hobbystycznie. Obiecałem sobie że pierwszy większy przypływ gotówki i kupuję w końcu aparat i gitarę (ale to nie temat rozmowy :D). Jestem tutaj w ramach programu work & travel. W podróży będę około 3 tygodnie i chciałbym wtedy wykorzystać zakupiony sprzęt. Najbardziej mi zależy na dobrych zdjęciach krajobrazów chyba (wielki kanion, panorama miast, wschody i zachody na plażach).
Podsumowując mam do wyboru następujące zestawy:
- D7000 + Sigma 17-50 2.8
- D7100 + Nikkor 18-105
- D5100 + Tamron 16-300VC
Który zestaw byłby najlepszy biorąc pod uwagę moje "preferencje"?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Osobiście brałbym drugi, ale jak głównie krajobrazy, panoramy etc., uwzględniając dodatkowo jakość optyki, to chyba pierwszy zestaw... Z drugiej strony na ciekawy zachód 50 chyba będzie za mało. Tamron świetną ma rozpiętość ogniskowych, ale z Tamronami różnie bywa. Chociaż 18-105 nie jest szczególnie wybitnym szkłem, to trzeba przyznać, że stanowi zestaw najbezpieczniejszy pod względem bezproblemowej współpracy z puszką. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.
czapajew24
04-07-2015, 16:34
Może wybitnym nie jest, ale daje radę. Osobiście chyba wybrałbym 1 albo 2 zestaw...
A ja bym wybrał nr3.
Bo ma 300mm. Oraz 16mm.
Na pewno sie przyda. Jacyś ludzie, drzewo jakies daleko.
Cos podejrzeć...
I do tego
Koniecznie
Jakikolwiek statyw.
Do takich miejsc jak wielki kanion przyda się znacznie szerszy obiektyw niż 16mm.
Dobra tu będzie jeszcze Sigma 8-16/4.5-5.6.
2pompony
07-07-2015, 12:21
To zależy gdzie będziesz nad tym Grand Canionem. Jak będziesz na samym South Rim (najbardziej popularne miejsce dla zwiedzających), to przyda Ci się tam każda ogniskowa od 5 mm na 2000 kończąc. Zwłaszcza, jak będziesz chciał zrobić ranczo, które jest dzień drogi od miejsca, gdzie będziesz stał, przy parkingu, albo rzekę dzień drogi dalej. A jak pojedziesz na północ (szczerze radzę jechać do małej dziury na północy Arizony, miasteczka Page), to tam na niezwykle malowniczym zakolu rzeki pod nazwią Horseshoe Bend przyda Ci się coś najszerszego, jak tylko istnieje. A pod samym Page jest słynny Antelope Canion, coś 'must see' jak mówią, gdzie jak to w jaskiniach: od najszerszego, do szerokiego. Ja polecam Lower Antelope Canion jeśli miałbyś wybierać.
Przy tym budżecie - D7100 + N18-105.
Puszka ma dużo przycisków, więc nie trzeba latać po menu. Nikkor po przymknięciu do 5,6 daje radę, aczkolwiek na matrycy 24Mpx to żylety pewnie nie będzie. Jednak ten obiektyw ma zdecydowanie bardzo dobry stosunek cena/jakość. Jakość zdjęć oczywiście, bo wykonanie plastikowe.
Potem do krajobrazów możesz sobie dokupić Sigmę 10-20 4-5,6, która za te pieniądze do fotografii amatorskiej w zupełności wystarcza.
Brak szerokiego kąta można też sobie w wielu przypadkach zrekompensować zrobieniem 4 zdjęć i poskładaniem ich w programie do robienia panoram. Niestety wymaga to odrobiny pracy.
Przy tym budżecie - D7100 + N18-105.
Puszka ma dużo przycisków, więc nie trzeba latać po menu. Nikkor po przymknięciu do 5,6 daje radę, aczkolwiek na matrycy 24Mpx to żylety pewnie nie będzie. Jednak ten obiektyw ma zdecydowanie bardzo dobry stosunek cena/jakość. Jakość zdjęć oczywiście, bo wykonanie plastikowe.
Potem do krajobrazów możesz sobie dokupić Sigmę 10-20 4-5,6, która za te pieniądze do fotografii amatorskiej w zupełności wystarcza.
Brak szerokiego kąta można też sobie w wielu przypadkach zrekompensować zrobieniem 4 zdjęć i poskładaniem ich w programie do robienia panoram. Niestety wymaga to odrobiny pracy.
A 16-85mm? Sam taki mam i na razie jest OK. Te wynalazki typu 18-200, 18-300 itp i tak nie dają rady powyżej 150mm i powiększenie w PS wygląda lepiej niż długie ogniskowe z ww. Miałem 18-300 i sprzedałem. Był ostry w środku i czasami w rogach. Był dobry do ptaków, dzików czy portretów ale narożniki to loteria. Raz dobrze a raz bardzo źle. Do widoczków nie bardzo. Nawet makro fajne robił. Teraz mam 16-85 i 70-300 VR Nikona w podobnej cenie jako spacer zestaw. I tak kompletuję stałki bo jak się raz zrobi i porówna taką 24, 50 czy 135 z zoomami to potem już sie na zoomy nie patrzy. Polecam stałki z Olympusa z bagnetem nikona. Na DX żyletka od rogu to rogu. Tak, że 16-85 powinieneś za te 300-400 USD dostać.