Zobacz pełną wersję : Capture NX2 - błędy zapisu
Witam wszystkich, dziś po raz drugi zdarzyła mi się taka kolorowa niespodzianka, pierwsza jakieś 2 lata temu.
Błędy w plikach powstały przy wklejaniu skopiowanych ustawień z innego NEFA, na ok 20 plików uszkodziło się 5 kolejnych. W tej chwili nie ma mozliwości powrotu do bazowego pliku, w ACR te NEFy również otwierają się z kolorową sieczką. Na 100% nie jest to wina karty ani czytnika.
Mieliście kiedyś podobne problemy?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/DS7_1797-2.jpg
źródło (http://strzalinski.com/temp/DS7_1797.jpg)
ja miewałem takie przypadłości w CaptureOne . W NX2 mi sie nie zdarzyło ale jestem ciekaw co jest powodem takiego szlaczku ze snu schizofrenika? pewnie przyczyna i w C1 i NX2 jest podobna. U mnie w C1 RAW_y nie były uszkodzone, w innych programach działały bez problemów.
Rossi_PL
03-07-2015, 00:48
(...)Błędy w plikach powstały przy wklejaniu skopiowanych ustawień z innego NEFA(...)
Czy w takim razie po wklejeniu owych ustawień są one widoczne jedno pod drugim po prawej stronie? Jeżeli tak, spróbuj może któreś odchaczyć/zmodyfikować. Czy jakiekolwiek zmiany we wcześniejszych sekcjach czyli korekcja aberracji/dystorsji lub picture control dają jakieś zmiany w "szlaczkach"?
2pompony
03-07-2015, 00:52
Czy dobrze słyszę? Program zapisał te zmiany do NEFa i teraz nie można zrobić Undo, alb wrócić do stanu sprzed pasków?!
Nie da się już wczytać ustawień "zerowych" w tych plikach. Wklejone były skopiowane wcześniej WB, kontrast, nasycenie - żadnych dodatkowych kroków.
RomanZWrocławia
03-07-2015, 09:13
możesz udostępnić na jakimś serwerze jeden z tych uszkodzonych nefów? Jakim aparatem zostały zrobione oryginalne rawy?
Sprawa zmienia cały mój sposób pracy Do tej pory radośnie przerabiałem wsadowo rawy - często bez kopii zapasowej oryginalnych plików. Jakbym tak posiekał sobie ważny materiał byłbym smutny bardzo
2pompony
03-07-2015, 10:22
Jeśli to prawda, że nie można odhaczyć zmian i zdjęćie mamy na stałe zapaskowane - to tym bardziej dziękuję bogu, że używam softu, który z założenia nei ingeruje w RAWy.
możesz udostępnić na jakimś serwerze jeden z tych uszkodzonych nefów? Jakim aparatem zostały zrobione oryginalne rawy?
Sprawa zmienia cały mój sposób pracy Do tej pory radośnie przerabiałem wsadowo rawy - często bez kopii zapasowej oryginalnych plików. Jakbym tak posiekał sobie ważny materiał byłbym smutny bardzo
Nefy z dwóch D700, plik poszedł na priv.
2pompony, każdy program może w trakcie otwierania pliku zmodyfikować zawartość, "niechcący".
RomanZWrocławia
04-07-2015, 15:48
Plik otwierałem w Nikon Capture NX2 2.4.7 i w NXD 1.2.1 i ACDSEE 7 Na ekranie sieczka w paski. Plik daje się w tych programach edytować, zapisywać, ponownie otwierać. Próbowałem włączać i wyłączać losowo rożne dostępne opcje w edytorach. Bez zmian. W ACR (v6.7.0.399) pod PSCS5 nie otwierał się wcale. Zazwyczaj - przy ślubnej pracy pliki mam jednak zdublowane na dwóch różnych dyskach, ale przy drobniejszych pracach nie pilnuję tego tak bardzo. Teraz zacznę uważać.
Czy dysk twardy na którym następowała operacja zapisu jest pewny, nie jest zapełniony "pod korek" ?
Plik otwierałem w Nikon Capture NX2 2.4.7 i w NXD 1.2.1 i ACDSEE 7 Na ekranie sieczka w paski. Plik daje się w tych programach edytować, zapisywać, ponownie otwierać. Próbowałem włączać i wyłączać losowo rożne dostępne opcje w edytorach. Bez zmian. W ACR (v6.7.0.399) pod PSCS5 nie otwierał się wcale. Zazwyczaj - przy ślubnej pracy pliki mam jednak zdublowane na dwóch różnych dyskach, ale przy drobniejszych pracach nie pilnuję tego tak bardzo. Teraz zacznę uważać.
Czy dysk twardy na którym następowała operacja zapisu jest pewny, nie jest zapełniony "pod korek" ?
Jest ponad 200GB wolnego miejsca. Pomimo upałów komputer się nie przegrzewa (45C CPU, 40C MB). Przy kolejnej takiej niespodziance zacznę się zastanawiać nad zmianą sprzętu.
Witam wszystkich, dziś po raz drugi zdarzyła mi się taka kolorowa niespodzianka, pierwsza jakieś 2 lata temu.
Błędy w plikach powstały przy wklejaniu skopiowanych ustawień z innego NEFA, na ok 20 plików uszkodziło się 5 kolejnych. W tej chwili nie ma mozliwości powrotu do bazowego pliku, w ACR te NEFy również otwierają się z kolorową sieczką. Na 100% nie jest to wina karty ani czytnika.
Mieliście kiedyś podobne problemy?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/DS7_1797-2.jpg
źródło (http://strzalinski.com/temp/DS7_1797.jpg)
Ciekawi mnie jak wklejałeś te ustawienia? Czy robiłeś to przez batch w NX2 czy jakoś inaczej? Wydaje mi się to bardzo istotne, bo jeśli batch tak zmasakrował zdjęcia to trzeba bardzo uważać i robić kopię przed zmianą. Dziwi mnie również fakt, że pomimo wielu lat funkcjonowania tego programu nigdzie na forach nie było sygnałów o takich problemach.
Dzisiaj przy zapisie ponad 500 nefów do tifa na jednym pliku pojawiły się takie same paski, ten NEF został również uszkodzony. Podgląd w VNX2 i CNX2 z zaszytego jpega wyświetlał się poprawnie do momentu otwarcia w NX2 i zapisu.
Na 99% mam problem sprzętowy, najprawdopodobniej czeka mnie zakup nowych bebechów, bo usterka jest zbyt trudna do zdiagnozowania, a zaczynam się obawiać obróbki następnego zlecenia.
Przecież sprzęt nie może uszkodzić obrabianego pliku. Jeżeli już masz coś z komputerem to ewentualnie jakiś "robak" i to bym na Twoim miejscu sprawdził natychmiast i dokładnie, najlepiej więcej niż jednym antywirusem.
Przecież sprzęt nie może uszkodzić obrabianego pliku.
Dzięki za porady, ale jestem pewien tego co piszę. Niejedno już widziałem związanego z komputerami, co podobno jest niemożliwe ;-)