Zobacz pełną wersję : Kurz w obiektywie
Jak w temacie. Czy ktos wie jak w jakis sensowny sposob temu zapobiec,jak sie tego pozbyc w miare tanio. Chodzi oczywiscie o 18-70 Nikkora. Moj jest jak odkurzacz. Jak kupowalem zestaw to byl w srodku jeden malenki i slabo widoczny kurzyk.Teraz mam z 6 i troche takiego jakby piasku,nawet maly wlosek. Juz mnie cos trafia normalnie. Optycznie jest spoko,ale pod wzgledem kurzu to tragedia,tragedia! Co wyjde w teren to cos przybywa. Mam jeszcze zoom sigmy i tam nic nie ma w srodku.
barracuda
13-05-2007, 11:18
Też chętnie się dowiem co można z tym zrobić, bo też mnie szlag trafia z tym kurzem. Nie mam pojęcia jak mogli zrobić tak obiektyw. Stary helios po 20 latach chyba mniej miał pyłku w środku
ale to przecież w niczym nie przeszkadza (tak mówią).
zapytaj w serwisie.
A najlepiej, to naucz się z tym żyć.
Staram sie,ale jak popatrze do srodka przy czyszczeniu to ciary mnie przechodza,wrrrr! Czyscil ktos w jakims serwisie,nie wiem moze jakis filtr zalozyc,ale pewnie bokiem wlatuje ;-(
barracuda
13-05-2007, 13:45
No niestety kurz jest zasysany podczas zoomowania. Ogólnie wiadomo, że to nie ma wpływu na zdjęcia ale jak ktoś lubi czystość sprzętu to można dostać białej gorączki
Ja osobiście w sprawie sprzętu foto, też jestem strasznie pedantyczny, ale na to nic nie poradzę, a płacenie kilkudziesięciu złotych za coś co nie ma wpływu na zdjęcia raczej nie ma sensu.
I tak przez swoją pedantyczność zarysowałem matówkę (chciałem sam ją wyczyścić), jeszcze gorzej zasyfiłem matryce (też przy próbie czyszczenia), drobinki wdarły się pod pryzmat (widać wizjerze, nie do usunięcia normalnymi sposobami) .
Dlatego jestem skazany na serwis (nie koniecznie Nikona) i prócz dmuchnięcia gruchą, nie ruszam aparatu w środku.
Naprawdę to olej.Nie masz na to wpływu, a poza tym fotkom to nie szkodzi.
Staram sie,ale jak popatrze do srodka przy czyszczeniu to ciary mnie przechodza,wrrrr! Czyscil ktos w jakims serwisie,nie wiem moze jakis filtr zalozyc,ale pewnie bokiem wlatuje ;-(
Nie ma sensu tego czyścić, po jakimś czasie znowu się pojawi
Ten obiektyw jest po prostu kiepsko uszczelniony