Zobacz pełną wersję : Klasyki - kolejne podejście
Brak zdjęć na zewnętrznym serwerze.
Jest lepiej niż ostatnio (przynajmniej tak nie dowaliłeś gradientami ;) ), ale:
1. Po zmroku polara się zdejmuje, bo od świateł wychodzą takie kwiatki, jak na 3 i 4.
2. Dalej masz problemy z niebem - niemal na każdym wygląda źle, lub bardzo źle.
3. Obróbka tych "na brązowo" po prostu mi nie leży...no nie i już :mrgreen:
4. Dziwna maniera zostawiania więcej miejsca za samochodem, niż przed (8 i 9).
Fajne światło miałeś na Challengerze od tyłu (6) ale szkoda, że obróbka już to popsuła. Po co tyle ciemnicy na niebie (i ogólnie)? Widzisz jasne obwódki na koronach drzew?
Dzięki za uwagi, właśnie miałem pytać czy poczyniłem aż takie postępy czy hejterzy wyjechali na wakacje ;-)
1. Zdjęcia 3 i 4 były robione bez polara, w obróbce podbiłem ekspozycję i zdjąłem przepalenia (highlights). Mógłbyś doprecyzować o jakie dokładnie 'kwiatki' chodzi?
2. Tak mam problem z niebem, większość czasu było zaciągnięte na biało, walczyłem w obróbce żeby cokolwiek z niego wycisnąć.
3. Do tych brązowych zaliczasz 6,7,8, 10? Taką obróbkę stosuję w wypadku gdy w normalnej kolorystyce nie jestem w stanie uzyskać zadowalającego efektu. Masz jakieś sugestie? BW, sepia czy jeszcze coś innego?
4. Takie kadrowanie to efekt focenia w ciasnych lokacjach (tłumny zlot) zawsze coś tam stoi przez autem lub koliduje w jakiś sposób z kompozycją.
Ad 1. Miałem na myśli bliki (na 3. na środku kadru, w okolicach kolorowego parasola, na 4. tuż przy "naszym" prawym narożniku dachu). Identyczne odblaski powstają od świateł przy filtrze polaryzacyjnym - stąd myślałem (widać błędnie ;) ), że był polar.
Ad 2. Jak było białe, to nie walcz - czasem tak się zdarza i nic nie poradzisz ;) Ewentualnie podmieniaj, albo daj lekki gradient (ale nie przyciemniaj, tylko zmień temperaturę i lekko podciągnij saturację)
Ad 3. Tak, dokładnie o tych kadrach myślałem. Jeśli już to dla mnie BW, albo walczyć z kolorami żeby było dobrze. Jak się nie da, to olać fotkę i zająć się następną ;)
Ad 4. No tak to bywa niestety na tego typu imprezach. Dlatego ja coraz rzadziej na takie imprezy jeżdżę - no chyba, że mam zamówioną relację dla jakiegoś klubu itp.
ad.3.
Tyle wyciągnąłem z fotki kupra Challenegera:
Tamto wcześniejsze jednak bardziej mi się podoba.
ad.4.
Nie mam zbyt wielu okazji na sesję w kontrolowanych warunkach, póki co rozglądam się za miejscówkami gdzie nie będzie się od razu robić zbiegowisko. Poza tym bardzo lubię duże dobrze zosrganizowane zloty, więc to moje focenie jest bardziej w kategorii reportażowej.
A skoro już o tym wspomniałem dorzucę coś stricte reportażowego pod ocenę:
czy hejterzy wyjechali na wakacje ;-)Ja nigdzie nie pojechałem :twisted:
Co do tych kwiatków to SerU ma zdecydowanie rację. Rozwiązaniem jest też kupno lepszego polara. Ja po przesiadce na B+W zapomniałem o tym co to bliki z tandetnego marumi ;) Warto przed zakupem popatrzeć na testy, których pełno w sieci.
Co do obróbki a'la sepia i tym podobne to mój gust mówi stanowcze nie, lepiej iść w B&W, można też spłaszczyć nieco krzywą przy takich czarno-białych, myślę, że ma to jakiś większy sens niż sepia, a zwłaszcza takie odsycanie barw i sepiowy zafarb jak u Ciebie na niektórych. Tutaj przykład jak widziałbym foto 8 w takiej odsłonie KLIK (http://oi59.tinypic.com/1kt2v.jpg). Dodatkowo nie podobają mi się kolory na tych zdjęciach. Jaki to profil? Adobe Standard? Poza tym tak jak SerU już wspomniał, masz efekt halo od nadmiernego "recovery" oraz "fill light" lub też "clarity", albo wszystkiego po trochu. Zbyt intensywnie ratujesz fotki, które były nie do końca poprawnie naświetlone na miejscu i to chyba główna bolączka tych prac. Wolałbym też płytszą GO na fotkach z takiej imprezy, lepiej odizolowałbyś fury od tła, ale to już kwestia innego obiektywu niż ten użyty tutaj (chyba).
Tak się składa że mam B+W slim MRC.
Przypominam że te zdjęcia wieczorne z pewnością były bez polara, czy może być tak że te bliki powoduje latarnia w dymie spalin albo na koronie drzewa lub coś w tym guście?
Tak stosuję profil Adobe Standard.
Fotki obrabiam wyłącznie w LR, więc suwak 'clarity' bywa często w użyciu przy fotkach aut. Właśnie sobie poczytałem na wiki czym jest efekt halo, mógłbyś mi wskazać w którym miejscu moich fotek jest on najbardziej widoczny/dokuczliwy?
Rossi_PL
06-07-2015, 21:01
(...)Rozwiązaniem jest też kupno lepszego polara. Ja po przesiadce na B+W zapomniałem o tym co to bliki z tandetnego marumi ;) Warto przed zakupem popatrzeć na testy, których pełno w sieci.(...)
Tak z ciekawości podpytam:) Kiedyś krótko miałem zwykłego Marumi CPL DHG i szybko go sprzedałem, nie podobała mi się kolorostyka i bliki. Ale przesiadałem się na Marumi DHG Super... i trzymam już go trzeci rok chyba:) Wszystkie moje zdjęcia na blogu zrobione z polarem Marumi Super czy to z 80-200mm czy z 50mm są robione bez osłon p.słonecznych wiec warunki blikowe są naprawdę spore;) Które Marumi miałeś PES?
S_Works, zawsze jest możliwe, że sam obiektyw blikuje. Najbardziej widać na fotach nr 6 i 8, a więc tych z tą "agresywną" obróbką.
Rossi_PL, to było Marumi CPL WPC 52mm.