Zobacz pełną wersję : Naprawa N18-105 (przysłona i AF)
Jakiś czas temu spadł mi D7100 z N18-105. Uderzenie było w obiektyw i padły mi listki przysłony.
Przez moją głupotę zachciało mi się rozbierać obiektyw i coś chyba źle złożyłem pogarszając stan do tego stopnia że autofokus trzeszczy i nie zawsze łapie.
Ktoś podejmie się naprawy? Jaki koszt i czy warto ?
Co to znaczy trzeszczy? Może raczej terkocze i porusza się skokami? A jak dojdzie do celu, to przelatuje i wraca? Jeśli tak, to padł GMR lub enkoder ogniskowej.
Przełącz się na Manual i zrób zdjęcia na różnych ogniskowych. Odczytaj na podglądzie, czy zapisane są prawidłowe wartości.
Co to znaczy trzeszczy? Może raczej terkocze i porusza się skokami? A jak dojdzie do celu, to przelatuje i wraca? Jeśli tak, to padł GMR lub enkoder ogniskowej.
Przełącz się na Manual i zrób zdjęcia na różnych ogniskowych. Odczytaj na podglądzie, czy zapisane są prawidłowe wartości.
Trzeszczy jakby coś tarło. Jak znajdzie cel to prawidłowo zatrzymuje się sygnalizując dźwiękiem i kropką w wizjerze.
Wydaje mi się, że chyba uszkodziłem którąś taśmę :/
Ogniskowej nie ruszam bo listki przysłony blokują ruch pierścienia.
Czyli przysłona dalej jest rozsypana? Równie dobrze jakiś listek może ocierać się o układ ostrości.
Jeśli listki są całe, to powinno dać się naprawić. Najważniejsze, żeby wewnętrzny popychacz był cały. Części są dostępne, ale sprowadzenie trwa. Ja mam tylko zapas listków.