PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do wszystkiego z dobrą matrycą. Duże wymagania.

Kinomaniak1
30-06-2015, 08:40
Poszukuję modelu laptopa mulitmedialnego z dobrą matrycą. Od święta będą na nim obrabiane zdjęcia lub montowane jakieś filmy z gopro.

Moje wymagania:
1. matryca dobra - jak najmniej inwazyjna dla wzroku - matowa matryca IPS chyba spełni taką rolę? zależy mi na dobrym odwzorowaniu kolorów - coś podobnego jakościowo do retiny z macbooka pro
2. tylko dysk SSD.
3. windows 7
4. nie chcę żeby laptop wyglądał jak tandeta ze świecącymi/kolorowymi elementami
5. nie chcę aby laptop się grzał tak że jest to odczuwalne dla dłoni
6. USB 3.0
7. budżet 3500 zł

najodpowiedniejszy byłby chyba z dell E5550 z matrycą IPS, ale kosztuje ponad 4000...
czy znajdę coś innego czy zbierać na ten?
na procesorach się nie znam ale E5550 jest tylko produkowany z dwurdzeniowym i5? Nie wiem czy to wystarczy.
Nie ma też chyba Display Portu - nie wiem czy to obowiązkowy element? Nie planuję dokupowania drugiego monitora, z racji odświętnej obróbki zdjęc.

gALL
30-06-2015, 12:58
Nastepny watek o tym samym! Przeczytaj inne watki o laptopach.

Kinomaniak1
30-06-2015, 13:09
Czytałem.

Jednak wątek nie jest o tym samym, bo każdy ma trochę inne wymagania.

gALL
30-06-2015, 14:18
Ta, jasne, bo Twojego wybranego laptrupa tam nie bylo.

1. matryca dobra
2. tylko dysk SSD.
3. windows 7
4. nie chcę żeby laptop wyglądał jak tandeta ze świecącymi/kolorowymi elementami
5. nie chcę aby laptop się grzał tak że jest to odczuwalne dla dłoni
6. USB 3.0
7. budżet 3500 zł

Nic nadzwyczajnego nie napisales w wymaganiach. No chyba, ze:
1. IPS jakis kosmiczny 4k wymagany w niskim budzecie
2. MUSI, ale budzet jakby skromny na firmowo dawane wieksze SSD i 60GB SSD zadowala Cie
3. Win8.1 juz zly?
4. kwestia gustu
5. nie ma takich
6. nic nowego i nadzywczajnego
7. tez juz bylo

A co z przekatna ekranu, iloscia RAM, mozliwoscia rozbudowy, czasem pracy na baterii?

Chcesz Retine ALE jakby o pare kPLN za malo.

Kinomaniak1
30-06-2015, 14:53
1. No ekran to chyba podstawa? jeśli nie zamierzam dokupić monitora.
2. Nie chcę się bawić w wiele dysków, chcę tylko jeden SSD.
3. Win 8.1 nie wiem czy zły, nie używałem go, ale drażnią mnie te kafelki. Masz może doświadczenie w temacie Win 7/8 i jak to wygląda?

Kwestia grzania - Pracowałem kiedyś na starym IBM Thinkpad i się nie grzał nawet jak 10 godzin się pracowało, fakt może takich już nie robią.

Przekątna ekranu, bez znaczenia - standardowo 15-18"
RAM też standardowo - 8-16 GB, jest mi obojętne ile dokładnie.
czas pracy na baterii - bez znaczenia, może być mało.

Sam znalazłem dwa modele, własnie Dell E5550 z 256 GB SSD, I5 dwurdzeniowym i 8GB Ram - na allegro jest z fabrycznej wyprzedaży za 3300 (tylko rok gwarancji) z systemem.
czytałem też recenzję
http://laptopmedia.com/review/dell-latitude-e5550-review-dells-secret-weapon-to-take-down-the-thinkpad-series/

Drugi to już mocno przekracza mój budżet MSI PE60, ponoć z jakąś rewelacyjną matrycą 100% pokrycia sRGB i fabryczną kalibracją. Cena około 4500 zł, więc może warto by było dozbierać? ale znowu jeden minus - brak dysku SSD.