Zobacz pełną wersję : Ślub cywilny-debiut ;)
Jarecky83
29-06-2015, 21:14
Wrzucam kilka fotek z mojego pierwszego reportażu ślubnego - ślub cywilny w USC, na więcej póki co się nie porywam;) proszę o opinie.
EDIT - brak zdjęć na serwerach.
Fajnie, przyjemnie. Jak bym dostała taki pakiecik zdjęć chyba byłabym zadowolona. Trochę za mało pokazałeś pełnych sylwetek postaci i salę (otoczenie, kontekst), wrzuciłabym też więcej zdjęć ludzi w kolorze (tak jak na trójce).
Jarecky83
30-06-2015, 19:16
Fajnie, przyjemnie. Jak bym dostała taki pakiecik zdjęć chyba byłabym zadowolona. Trochę za mało pokazałeś pełnych sylwetek postaci i salę (otoczenie, kontekst), wrzuciłabym też więcej zdjęć ludzi w kolorze (tak jak na trójce).
Niestety miałem tylko stałke 35mm na DX, więc jakoś z tym musiałem sobie poradzić (świadomie zrezygnowałem z kita 18-105), sala dość ciasna. Wiem, że kolejny raz się zdecyduję po zmianie korpusu i dobraniu szkieł, bo teraz za dużo stresu było a trzeba mieć coś pewnego i dającego większą swobodę. W kolorze mam więcej pozowanych z gośćmi oraz grupowe, reportażowe głównie robiłem czarno-białe. Młodzi bardzo zadowoleni co mnie cieszy;) tutaj zależy mi na opini bardziej doświadczonych w temacie;)
Za dużo kiepskich zdjęć czarno-białych, a jak ktoś robi za dużo czarno-białych to oznacza że?
Jarecky83
30-06-2015, 20:20
Za dużo kiepskich zdjęć czarno-białych, a jak ktoś robi za dużo czarno-białych to oznacza że?
że dużo nauki przede mną, zdaję sobie z tego sprawę;) wiem też, żeby nie tykać się tematu bez lepszego sprzętu, bo nie oszukujmy się, z D5100+ 35mm 1.8G cały czas "miałem pełne gacie", żeby w kluczowych momentach trafić z ostrością, NIGDY WIĘCEJ ;) ale czarnobiałe to było życzenie Młodych, ale są aż tak kiepskie jak na pierwszy raz?
Andrzej1974
30-06-2015, 20:40
[...] nie oszukujmy się, z D5100+ 35mm 1.8G cały czas "miałem pełne gacie", żeby w kluczowych momentach trafić z ostrością, NIGDY WIĘCEJ ;)
No pacz, a ja raptem tydzień temu identycznym sprzętem robiłem w kościółku i częściwo na sali weselnej i gacie, podobnie zresztą jak i ostrość, miałem przez cały czas w porządku. ;-) No dobra, może ze dwa zdjęcia z prawie 500-tki nie trafilem z ostrością ale to z mojej winy a nie sprzętu. D5100 + N35/1.8G... sprzęt jak każdy inny...
Co do Twoich zdjęć... hmm... trochę za dużo jest zbyt ciasnych kadrów, krzywych i pociętych. I żeby nie było... ja też nie jestem zadowolony ze wszystkich swoich zdjęć choć młodzi są bardzo zadowoleni.
Jarecky83
30-06-2015, 20:49
No pacz, a ja raptem tydzień temu identycznym sprzętem robiłem w kościółku i częściwo na sali weselnej i gacie, podobnie zresztą jak i ostrość, miałem przez cały czas w porządku. ;-) No dobra, może ze dwa zdjęcia z prawie 500-tki nie trafilem z ostrością ale to z mojej winy a nie sprzętu. D5100 + N35/1.8G... sprzęt jak każdy inny...
Co do Twoich zdjęć... hmm... trochę za dużo jest zbyt ciasnych kadrów, krzywych i pociętych. I żeby nie było... ja też nie jestem zadowolony ze wszystkich swoich zdjęć choć młodzi są bardzo zadowoleni. ;-)
Ja tam byłem zestresowany na maksa, pewnie też z racji debiutu;) no cóż, trzeba poćwiczyć jeszcze dużo najlepiej jako 2 fotograf, nikt nie mówił że będzie lekko ;)
tutaj zależy mi na opini bardziej doświadczonych w temacie;)
Doceń, że ktoś chce Ci w jakikolwiek sposób pomóc w robieniu lepszych zdjęć. Jak chcesz opinii profesjonalisty na zawołanie zapisz się do szkoły fotografii ślubnej za grube pieniądze, tam z pewnością będą służyć Ci radami.
Jarecky83
30-06-2015, 21:56
Doceń, że ktoś chce Ci w jakikolwiek sposób pomóc w robieniu lepszych zdjęć. Jak chcesz opinii profesjonalisty na zawołanie zapisz się do szkoły fotografii ślubnej za grube pieniądze, tam z pewnością będą służyć Ci radami.
przepraszam, może źle się wyraziłem, chodzi mi o bardziej doświadczonych ode mnie:) doceniam wszystkie wypowiedzi i porady i bardzo za nie dziękuję:)
Wydaje mi sie, ze nie bardzo panujesz nad glebia ostrosci , a przy tym obiektywie masz spore mozliwosci - musisz przestac bac sie przymykania przeslony - nie zawsze potrzebna pelna dziura ( lub zacznij wiecej probowac z ustawieniami manualnymi).