Zobacz pełną wersję : Bagnet do 18-105
Jako że koleżance sprzęt gruchnął o ziemię - wyłamał się jej fragment bagnetu w szkle. Obiecałem pomóc i o pomoc proszę Was. Szukam dobrej jakości bagnetu do 18-105 - najlepiej oryginał, ale mógłby być też dobry, sprawdzony zamiennik. Może ktoś ostatnio wymieniał, zakładał i jest zadowolony. Na "popularnym portalu aukcyjnym" rozrzut cenowy dosyć spory a dobrze było by dostać coś co będzie działać pewnie.
zbyszekD7000
29-06-2015, 09:51
Wymieniałem już dwukrotnie. Niestety to co jest na allegro to podróby lepsze i gorsze. W jednym przypadku listki bagnetu po jakimś czasie się lekko odkształciły. Potem kupiłem inny i raczej jest ok chociaż na wygląd nie był doskonały bo widać było pozostałości po wtryskarce, ale ten siedzi pewnie i z właściwym oporem.
Trudno ocenić na odległość jakość wykonania. Raz dostałem do naprawy obiektyw z "wymienionym" bagnetem, w którym nie działała przysłona. Okazało się, że zabrakło małego rantu dookoła popychacza.
Wymieniałem już dwukrotnie. Niestety to co jest na allegro to podróby lepsze i gorsze. W jednym przypadku listki bagnetu po jakimś czasie się lekko odkształciły. Potem kupiłem inny i raczej jest ok chociaż na wygląd nie był doskonały bo widać było pozostałości po wtryskarce, ale ten siedzi pewnie i z właściwym oporem.
Dzięki a jakiś namiar na ten lepsiejszy?
Trudno ocenić na odległość jakość wykonania. Raz dostałem do naprawy obiektyw z "wymienionym" bagnetem, w którym nie działała przysłona. Okazało się, że zabrakło małego rantu dookoła popychacza.
No właśnie dlatego próbuję zasięgnąć języka u kogoś kto już wymieniał i jest zadowolony z zakupionego bagnetu - najchętniej wynalazł bym jej gdzieś oryginał. Nie ukrywam, że miałem nadzieję że Ty się również udzielisz w tym wątku Tomaszu i ewentualnie coś doradzisz :)
Mogę polecić tego sprzedawcę. http://www.ebay.com/itm/New-Nikon-AF-S-DX-NIKKOR-18-105mm-f-3-5-5-6G-ED-VR-Bayonet-Mount-Ring-Repair-/331588599500?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d34387ecc
Ale nie dam gwarancji, że wciąż ma porządne.
zbyszekD7000
29-06-2015, 14:42
Jak wrócę do domu to sprawdzę gdzie kupowałem, ale wybór nie był wielki bo chyba 2 sprzedawców tylko miało.
Jak ja kupowałem to wyboru nie było, jeden za 11zł i drugi za 40zł, kupiłem ten tani i jak testowałem twardość tego lastiku to był twardszy od oryginalnego i kopia 1:1, więc trafił się chyba dobry albo z tej samej fabryki co nikon ;)
zbyszekD7000
29-06-2015, 16:02
Ja kupowałem u tego gościa
http://allegro.pl/show_user.php?uid=15912118
dwa lata temu, teraz widzę że nie ma w ofercie.
Dzięki wszystkim za pomoc, bagnet zakupiony (strzał w ślepo na jakiejś aukcji...) i wymieniony bez problemu w jakiś kwadrans. Wszystko funguje, koleżanka zadowolona. Faktycznie jeżeli coś będzie z nim nie tak wymiana na inny będzie bezproblemowa.