PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 18-105 przysłona

Merlin
28-06-2015, 21:09
Cześć jestem Staszek z Andrychowa. Jestem nowy na forum więc pozdrawiam wszystkim. Posiadam prostą lustrzankę D40 z obiektywami 18-55 i 18-105. Ponieważ mam problem z obiektywem 18-105 mam trzy pytania:

1. W jaki sposób może powstać podłużna rysa na tylnej soczewce mimo, że obiektyw jest zamontowany do body?

2. Czy soczewka tylna z obiektywu 18-55 pasuje do obiektywu 18-105?

3. Mam problem z przysłoną w obiektywie nikkor 18-105. Blokuje się przysłona. Objaw jest taki że gdy ruszam popychaczem to przysłona się otwiera, ale czasem pozostaje otwarta mimo zwolnienia popychacza. Muszę wtedy energicznie poruszać popychaczem, żeby przysłona się odblokowała. Czy problemem może być jakieś zabrudzenie? Czy da się to naprawić samemu, oraz ile może skasować serwis za taką usługę?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

TOP67
28-06-2015, 21:55
1. Mogło to być coś odbite od lustra. Ale to gdybanie.

2. Nie.

3. Czy popychacz wraca, a przysłona zostaje? Wtedy jest to większy problem. W tym modelu przysłona lubi się rozsypać sama z siebie. Jeśli popychacz też nie wraca, to problem jest pod bagnetem.

Merlin
28-06-2015, 22:20
Popychacz niestety wraca :sad:

ajt
28-06-2015, 22:44
1. Jesteś pierwszym właścicielem tego obiektywu? Bo może poprzednik też miał problem z przysłoną. Próbował coś zaradzić i śrubokręt mu się omsknął :)

Merlin
28-06-2015, 23:01
Mam ten obiektyw od miesiąca. Obiektyw kupiłem używany. Podczas urlopu zauważyłem, że zdjęcia czasami wychodziły prześwietlone i zacząłem szukać przyczyny. Fakt trafiłem na minę, ale pytanie czy da się z tym coś zrobić, czy tylko złomowanie pozostaje ?

TOP67
28-06-2015, 23:42
Mogła spaść sprężyna z przysłony. Może też być wygięty wewnętrzny popychacz. Na pewno trzeba zajrzeć do obiektywu. Cały mechanizm przysłony kosztuje $30, wymiana drugie tyle. Jeśli reszta jest OK, to się opłaca. Tylna soczewka tylko z demontażu.

Merlin
06-07-2015, 10:37
No i rozebrałem obiektyw. Okazało się że sprężyna przysłony była naciągnięta i nie pracowała prawidłowo. Pytanie stąd takie, czy można kupić i gdzie kupić taką sprężynę?

Obelix
06-07-2015, 10:43
Jedynie z innego szkła. Na powszechnie znanym portalu aukcyjnym można kupić uszkodze szkła w miarę tanio. Chyba że wiesz gdzie w Twojej okolicy znajduje się jakaś sprężyniarnia - wówczas za grosze skręcą Ci taką sprężynę.
Ewentualnie można skrócić oryginalną i dopasować.

jelcyk
06-07-2015, 10:56
Sprawdz jeszcze dokladnie te przeslone - jakos nie spotkalem sie jeszcze z takim czyms, zeby sprezyna sie rozciagnela w obiektywie - wbrew pozorom to sa duzo silniejsze sprezyny, niz jest potrzebne do przesuniecia listkow, czy mechanizmu w bagnecie (to potrzebne, bo to sa dosc szybkie mechanizmy) - moze byc, ze cos sie gdzies przyciera.

TOP67
06-07-2015, 11:07
Nie pamiętam teraz czy sprężynka z 18-55 jest taka sama. Cały mechanizm jest tej samej wielkości, choć listki mają inny kształt.

Obelix
06-07-2015, 12:21
Sprawdz jeszcze dokladnie te przeslone - jakos nie spotkalem sie jeszcze z takim czyms, zeby sprezyna sie rozciagnela w obiektywie - wbrew pozorom to sa duzo silniejsze sprezyny, niz jest potrzebne do przesuniecia listkow, czy mechanizmu w bagnecie (to potrzebne, bo to sa dosc szybkie mechanizmy) - moze byc, ze cos sie gdzies przyciera.

Zakładając że obiektyw jest od nowości u jednej osoby. Gorzej jak szkło z drugiej ręki - wówczas nigdy nie wiadomo czy ktoś w nim nie dłubał.

Merlin
06-07-2015, 14:18
Ktoś raczej dłubał, ale z tym nic już nie zrobię. Opór na przysłonie jest, ale nie ma dramatu. Pomęczyłem tą sprężynę trochę i teraz działa. Natomiast wolałbym ją wymienić, żeby nie okazało się, że zrobię 100 zdjęć i znowu trzeba będzie rozbierać obiektyw. Najchętniej to kupiłbym dwie sprężyny, gdyby podczas zakładania rozciągnęła mi się jedna. Bardzo łatwo je rozciągnąć swoją drogą...

TOP67
06-07-2015, 14:37
Jakim cudem można rozciągnąć tą sprężynę? Przecież przy zakładaniu jest na pewno mniejsza niż podczas normalnej pracy.

Obelix
06-07-2015, 14:38
Nie takie cuda ludzie są w stanie zrobić...

Merlin
06-07-2015, 14:44
Można można jeśli już była naciągnięta wcześniej. Próba reanimacji jak mówiłem się udała ale to będzie raczej tymczasowe rozwiązanie

TOP67
06-07-2015, 14:48
Bardziej mnie zastanawia, jak sprężynka mogła się rozciągnąć w normalnym zakresie pracy? Żaden opór nie ma tu znaczenia, bo on by prowadził do wygięcia popychacza.

Merlin
06-07-2015, 14:51
Podejrzewam że komuś spadła i przy zakładaniu może naciągnął