PDA

Zobacz pełną wersję : Rozczarowanie N D750

Michaelg
28-06-2015, 19:24
Witajcie,

Wielu z Was zachwyca się w D750 jakością zdjęć i AFem - jego pracą, szybkością, pewnością, brakiem pudeł i ... ponownie NIEZAWODNOŚCIĄ. Ja niestety nie mogę powiedzieć tego o swoim egzemplarzu kompletnie. Nie ufam temu korpusowi wcale. Przykre jest to, że wydałem na niego tyle pieniędzy kupując go dość wcześnie (początek listopada 2014) gdzie ceny były wysokie plus biorąc go na raty za ciężko zarabiane, nieduże pieniądze.
Zastanawia mnie teraz sytuacja czy i jak serwis Nikona u nas w kraju jest w stanie naprawić tę sytuację. Już pal licho "flarę" uzyskałem ją do tej pory na dwóch zdjęciach z dość mocnym światłem, ale tragedii nie ma: https://michaelfotoblog.files.wordpress.com/2015/05/selah_sue_mglapapl_17.jpg . Jestem w stanie mieć tę wadę (w sprze=ęcie kupionym za ponad 8 tys.. SIC), ale chciałbym mieć sprawny AF. Co z punktami AF innymi niż jeden centralny? Te skrajne się gubią. Nie trafia. Jak potwierdza ostrość kropeczką w wizjerze to po nawet serii zdjęć okazuje się, że ostrość jest gdzieś indziej... Niezależnie czy to ruch/taniec w klubie czy wesele czy pozowane zdjęcie siedzącej pary.
Chciałbym mieć aparat o jakim piszą ludzie na forach , grupach itp.
Poruszenie ( opisane też przez Was w temacie wyżej) na tych pozornie ostrych i trafionych zdjęciach. Nie trafianie AF .

Jestem skłonny sprzedać aparat - niestety z dużą stratą w porównaniu do ceny kupna- i kupić inny.. niestety chyba tylko D750. Nie ma nic w tej cenie - ew + 1000 zł co mogłoby oficjalnie z nim konkurować i takie też opinię użytkowników, praktyków krążą po sieci.

Moje marzenie odnośnie korpusu to możliwość stworzenia z nim symbiozy i zaufania. Już teraz martwię się jak będe robił kolejne zdjęcia tym czy jak nacisnę spust w TYM WŁAŚNIE momencie to czy jedno ze zdjęć z serii będzie ostre. Nie martwię się, momentem, ujęciem czy kolorem tylko PODSTAWĄ wg mnie czyli zaufaniem do sprzętu i AutoFocusem w nim....

Tutaj prośba o poradę i wskazówki użytkowników tego aparatu czy wysyłać sprzęt (teraz mam ciągle coś, plenery, wycieczka, wakacje i najważniejsze w sierpniu śluby) ale jak opisać ten problem tak aby go zrozumieli w serwisie N oraz rozwiązali. Jakbym go słał to już niech zrobią tę flarę skoro sobie z tym radzą - mój numer ser 6001XX.

Mam D700 i nie chciałbym wysyłać szkieł żeby pod nie coś ustawiali - tak też czytałem tutaj, że nie polecacie aby mieszali w szkłach i to fakt. Zastanawia mnie tylko to czy są oni w stanie korygować AF ogólnie i "miejscowo" skrajne punkty itp. Mechanicznie oraz softowo??

Dziękuję bardzo za wskazówki.

QubaKpl
28-06-2015, 20:00
Ślij samo body do regulacji af ale do serwisu w DE ;)

bestnikon
28-06-2015, 20:03
Wczoraj cykałem jako support ślub w kościele nowo zakupionym D610 ze szkłem Nikkora. Światło nie było tragiczne, przy przesłonie ~2,8 ISO na poziomie 800. AF gubił się dość cześto, około 25% nietrafionych zdjęć... A miało być tak wesoło ... Początkowo żałowałem że nie dołożyłem do D750, ale widzę, że masz podobne odczucia... więc już nie żałuję "dokładki". Szczerze wątpię czy serwis pomoże... Na dworze AF spisywał się dużo lepiej, więc to raczej nie problem z wadą, ale z naturą D610 i D750...

nikoniarz
28-06-2015, 20:05
Wczoraj cykałem jako support ślub w kościele nowo zakupionym D610 ze szkłem Nikkora. Światło nie było tragiczne, przy przesłonie ~2,8 ISO na poziomie 800. AF gubił się dość cześto, około 30% nietrafionych zdjęć... A miało być tak wesoło ... Początkowo żałowałem że nie dołożyłem do D750, ale widzę, że masz podobne odczucia... więc już nie żałuję "dokładki". Szczerze wątpię czy serwis pomoże... Na dworze AF spisywał się dużo lepiej, więc to raczej nie problem z wadą, ale z naturą D610 i D750...

A jaką masz pewność, że winne jest body a nie szkło?

bestnikon
28-06-2015, 20:21

Testy bateryjkowe w domu były OK, żadnego BF czy FF. NA dworze też trafiał dobrze. Ale już w kościele, dla moich wymagań, słabo + dwa, szukanie ostrości nieraz z sekundę trwało... Zdjęcia na przysłonie 2,2-2,8, Nikkor 50 1,8G.
Stąd sadzę, że w "trudniejszych" warunkach i to nawet kościelnych AF w D610 nie jest najlepszy... może mam zbyt duże wymagania do sprzętu za 5600...

Michaelg
28-06-2015, 20:23
Z tego co czytam to nowe D750 z jakichś późniejszych dystrybucji nie mają tak wielu problemów i spisują się BARDZO dobrze.
Nie zmienia to faktu i zastanawiam się co zrobić w moim wypadku kiedy korpus posiadam. Gdzie wysłać, czy i jak określić problem. Czy pozbyć się i kupić nowy "nowy" egzemplarz z serii 605XXX lub dalszej ?

przemas-J
28-06-2015, 20:29
Dla mnie jest dziwne że tak długo wstrzymujesz się z wysłaniem body do serwisu.

Jeśli chodzi o 50 1.8 raz popiołem je w sklepie z ciekawości jak szukałem 50.
Af szybki ale nie był z byt trafny i ogulnie nie pasowało jak maluje.
Po długich poszukiwaniach przybierania w sztukach kupillłem 50 1.4.
Af wolniejszy ale jak się przykleja to nie puszcza.

Michaelg
28-06-2015, 20:32
Halo, zwracam się z pytaniem o inny sprzęt i sprawę ?

Michaelg
28-06-2015, 21:18
Wstrzymuję, czas goni bardzo przed wieloma wydarzeniami, ale martwią mnie opinie i działania serwisu. Nie chcę się bujać trzy razy w wysyłanie i odsyłanie plus ewentualna obawę, że mi obrócą bebechy do góry nogami.
Najprawdopodobniej wyślę a przez ten czas - mam nadzieję jak najkrótszy - będę działał moim wspaniałym i mega wytrwałym N D700.

Macie wiedzę jak działają jeśli chodzi o regulację punktów AF? Na co zwrócić im uwagę co sobie zastrzec?

QubaKpl
28-06-2015, 21:37
Wstrzymuję, czas goni bardzo przed wieloma wydarzeniami, ale martwią mnie opinie i działania serwisu. Nie chcę się bujać trzy razy w wysyłanie i odsyłanie plus ewentualna obawę, że mi obrócą bebechy do góry nogami.
Najprawdopodobniej wyślę a przez ten czas - mam nadzieję jak najkrótszy - będę działał moim wspaniałym i mega wytrwałym N D700.

Macie wiedzę jak działają jeśli chodzi o regulację punktów AF? Na co zwrócić im uwagę co sobie zastrzec?

Dobrze ci radze wysyłaj do serwisu w DE w Warszawie albo ci nic nie zrobią albo wykonają tak że będzie jeszcze gorzej ;/

karad
28-06-2015, 22:51
Witam. Trzy tygodnie temu zakupiłem 2 egzemplarze D610 i 4 szkła zamówione tylko dla mnie i bez zadnej selekcji . Egzemplarze są świetne i celne w 100 procentach ( jeśli to ja nie popsuje czegoś lub żona ) . Ten model nie spudłuje bez powodu w plenerze lub w nawet w ciemnym kościele .Od zakupu zrobiliśmy z żoną 4 śluby i 2 chrzty w różnych kościołach i focimy bez lamp do górnej granicy ISO 5000 . Problemy zaczynają sie przy bardzo ciemnych pomieszczeniach lub brakuje ISO w ustawieniach a czas jest zbyt długi do zadanych scen w ruchu . Wystarczy ustawić af-c wybrac tryb, podpiąć lampe i pomóc wspomaganiem AF z lampy i jest ok. Jeśli kolega ma problem nawet w lzejszych warunkach to tylko seris body , bo D610 to bardzo dobra konstrukcja dla takich warunków jak ślub , wesele , koncert a D750 jest świetne .

jo44
28-06-2015, 23:28
No tak, fotograf nie może być winny.

nikoniarz
28-06-2015, 23:36
No tak, fotograf nie może być winny.

A czy ja tak napisałem? ;)

Jacek_Z
28-06-2015, 23:39
...Nie chcę się bujać trzy razy w wysyłanie i odsyłanie plus ewentualna obawę, że mi obrócą bebechy do góry nogami.Sorry, w ogóle nie wiem po co założyłeś temat. Bo gdybyś choć raz je do tego serwisu wysłał. Ale nie. Przypomina mi sie ten kawał o tym żydzie co narzekał, że nigdy nic nie wygrał (aż mu Bóg powiedział że musi zagrać).
Jak czytam to masz drugie body. D750 powinien być w serwisie już dawno. Martw sie wtedy, jak to nie pomoże.

jo44
28-06-2015, 23:43
A czy ja tak napisałem? ;)
Ważne jest to czego nie napisałeś. :)

hostman22
29-06-2015, 00:37
zostaje wysłać do serwisu jak nie pomoże to UK lub DE, jak dalej nie da rady, to zamiana na d3s....

kurczeblade
29-06-2015, 06:35
Wystarczy ustawić af-c wybrac tryb, podpiąć lampe i pomóc wspomaganiem AF z lampy i jest ok.

Jak włączyć wspomaganie lampy, gdy w aparacie jest ustawione AF-C ?

Kolego, ufasz czy nie. Dużo podobnych przypadków z aparatami na forum było. Ludzie wysylali korpusy i później dostawali jak z bajki. Prześlij aparat. Ktoś tam pisał o testowaniu AF z 501.8G miałem ten obiektyw i był szybki af, ale ciężko nim było trafić. Slij aparat na reklamację.

dennis8
29-06-2015, 10:11
Ja bym slal do Warszawy jak nie pomoze wtedy Niemcy.Sam mam obawy , co do serwisu w PL ,na dniach jade z d 600 na wymiane migawki.Komus trzeba zaufac:-)

nimnull
29-06-2015, 10:19
Nie spróbujesz z serwisem, nie będziesz wiedział czy pomoże.
U mnie 100% skuteczności, puszka i szkła.
Realizacja w ciągu jednego dnia, ale mam do nich niedaleko.
Pozdrawiam Mirek

Michal Szipluk
29-06-2015, 10:43
To co mam zrobić ka właśnie kupiłem D750 w miejsce D800 którego chce się pozbyć, często filmuje i d750 wydaje mi się bardziej przydatna, ale teraz sam już nie wiem czy pozbywać się D800 która jest w idealnym stanie.
Kupiłem z zapewnieniem w fjoker że wszystkie puchu co mają są pozbawione wad, niby Nikon wymienił im cały magazyn, teraz mam pytanie, jak sprawdzić czy moje nowe body jest pozbawione wad?
Ma 3 dni do oddania sprzętu.

QubaKpl
29-06-2015, 10:55
To co mam zrobić ka właśnie kupiłem D750 w miejsce D800 którego chce się pozbyć, często filmuje i d750 wydaje mi się bardziej przydatna, ale teraz sam już nie wiem czy pozbywać się D800 która jest w idealnym stanie.
Kupiłem z zapewnieniem w fjoker że wszystkie puchu co mają są pozbawione wad, niby Nikon wymienił im cały magazyn, teraz mam pytanie, jak sprawdzić czy moje nowe body jest pozbawione wad?

jak masz numer seryjny od 603 lub wyżej to jest git

prz3mo
29-06-2015, 11:20

Latarka (albo komórka z latarką) w dłoń i sprawdź. Na YT masz sporo filmików jak to zrobić.

dennis8
29-06-2015, 13:35

Nie wierz nigdy sprzedawcom , testuj i jak cos to zwrot.

Maciek N
29-06-2015, 13:45
Czy temat nie wydaje się Wam bez sensu? Wszyscy piszą wyślij do serwisu, wyślij do serwisu (niby to takie oczywiste) a ten zamiast to zrobić debatuje na forum.
Proponuję cały temat usunąć a Michaelg niech coś napisze jak aparat wróci z serwisu.

robanto
29-06-2015, 19:07
Popieram Maćka :)

Michal Szipluk
29-06-2015, 23:25
Przetestowałem i nie mam tego problemu.
Mój numer zaczyna sie od 605.
Ogólnie jestem zadowolony. Mam tylko zastrzeżenia do przycisku zwalniania bagnetu jakos czuć ze o coś ociera w środku trzeba ciut przekręcić obiektywem aby wcisnąć go bez oporu.

slaweko
30-06-2015, 08:03
Miałem tak w D610. Po pewnym czasie się wyrobił i chodzi już płynnie.

tomgol
30-06-2015, 09:08
Popieram także Maćka. Temat zrobił się już bez sensu.:)

tomek67
30-06-2015, 10:44
Co z punktami AF innymi niż jeden centralny? Te skrajne się gubią. Nie trafia. Jak potwierdza ostrość kropeczką w wizjerze to po nawet serii zdjęć okazuje się, że ostrość jest gdzieś indziej... Niezależnie czy to ruch/taniec w klubie czy wesele czy pozowane zdjęcie siedzącej pary.
Chciałbym mieć aparat o jakim piszą ludzie na forach , grupach itp.

Miałem kiedyś D700 ze szkłami 1.4-1.8 i na bocznych to trafiał pewnie w trudniejszych
warunkach jedynie w trybie AF-S.
A AF-C działało bardzo ok, ale tylko na punktach krzyżowych.
Może po prostu za dużo oczekujesz ??

Śprotek
01-07-2015, 22:14
Witajcie,

Wielu z Was zachwyca się

Miliony much jedzą g..... Ty także zaczniesz? Bo wielu się zachwyca? Może warto zobaczyć, pożyczyć, zobaczyć czy puszka do Ciebie pasuje zamiast jarać się tym co marketingowcy Nikona wpisują na forach,

Chciałbym mieć aparat o jakim piszą ludzie na forach , grupach

Aparat ma działać według specyfikacji. Jeśli nie działa, ślij do serwisu.
To, co ludzie piszą na forach i grupach włóż między bajki. Jest dosłownie kilku użytkowników godnych zaufania, reszta to marketing szeptany albo kotleciarze nie mający wiele wspólnego z fotografią poza nazwą.

Michaelg
16-07-2015, 09:24
Aparat dzisiaj ma wracać do mnie z serwisu. Wymienili komorę lustra - wada flary - co było dla mnie tylko PRZY OKAZJI bo ten problem wystąpił u mnie raz w praktyce. Jeśli chodzi o AF to sprawdzili i korpus jest w porządku i nie wymaga kalibracji wg nich....