PDA

Zobacz pełną wersję : NEF remover

vid3
28-06-2015, 12:59
Postanowiłem zrobić trochę porządku w plikach i pousuwać to co zbędne,
czyli np. pliki które mają złą ostrość.
Zdjęcia zapisywałem parami JPG + NEF.
O ile przeglądanie i usuwanie JPG jest szybkie, to przeglądanie NEF-ów jest ślamazarne.

Żeby to przyśpieszyć zrobiłem mały program narzędziowy :

http://www.port.az.pl/nef_remover/NEF_remover.png
źródło (http://www.port.az.pl/nef_remover/)

Pewnie stwierdzicie, że są inne narzędzia które to robią.
Ale może komuś się przyda.

2pompony
28-06-2015, 13:22
Wersja box, czy w abonamencie?

vid3
28-06-2015, 13:32
całkowicie free

2pompony
28-06-2015, 13:49
Adobe też mówiło że będą boxy do końca życia, a teraz widzisz co się dzieje...

TOP67
28-06-2015, 15:00
A możesz zrobić wersję, która przenosi je do podfolderu? Wtedy można by jeszcze raz rzucić okiem przed usunięciem.
Również możliwość selekcji po istniejącym pliku xmp by się przydała. To dla tych, którzy obrabiają w ACR.

vid3
28-06-2015, 15:10
ok, będzie dziś wieczorem.

zoom2
28-06-2015, 15:12
a dziala to pod osx? wnioskując po rozszerzeniach plików to chyba nie

vid3
28-06-2015, 15:18
Wersja tylko pod Windows.
OSX jest dla mnie poza zasięgiem.
Z Linuxem też się rozstałem.

zoom2
28-06-2015, 15:22
rozumiem,
twoje narzedzie to calkiem fajna sprawa.
mialem kiedys taki problem do rozwiazania , dla ktorego twoj programik zostal stworzony. pewien krakowski docent lubiacy ptasie mleczko oddal mi nieoceniona przysluge tlumaczac jak jak to zrobic za pomoca LR.

PiKa
28-06-2015, 15:25
Ja wczoraj czy przedwczoraj zrobilem coś podobnego - skrypt w pythonie, który dostaje dwa katalogi i wypisuje różnice, tzn pliki które są w jedym katalogu ale nie w drugim, i vice versa. Rozszerzenie pliku jest ignorowane.

Łatwo byłoby zmienić skrypt, żeby działał na 1 katalogu, żeby kasował albo przenosił pliki zamiast je wypisywać. Na osx i linuksie oczywiście też by działał. Tylko gui nie ma.

Seś@
28-06-2015, 15:30
rozumiem,
twoje narzedzie to calkiem fajna sprawa.
mialem kiedys taki problem do rozwiazania , dla ktorego twoj programik zostal stworzony. pewien krakowski docent lubiacy ptasie mleczko oddal mi nieoceniona przysluge tlumaczac jak jak to zrobic za pomoca LR.

A przekażesz tę wiedzę, nabytą od tego zacnego człeka ? :-)

PiKa
28-06-2015, 15:37
Lub jak to zrobić w C1 :)

zoom2
28-06-2015, 15:37
A przekażesz tę wiedzę, nabytą od tego zacnego człeka ? :-)
on sam zrobi to lepiej

notdot
28-06-2015, 15:39
on sam zrobi to lepiejno to szykujemy ptasie mleczko i czekamy na opowieść :D

2pompony
28-06-2015, 15:46
Mówiąc poważnie lubię jak ludzie piszą przydatne programy, bo to dobrze świadczy - ale jak chodzi o usuwanie zdjęć, a zwłaszcza moich zdjęć - robię się zbyt ostrożny, żeby z takich automatyczujących programów korzystać. Pomysł, żeby zamiast kasować pliki umieszczać je w osobnym podfolderze jest świetny do tego stopnia, ze sam z niego korzystam od jakichś paru lat i nei tylko sobie chwalę, ale nawet bardzo chwalę.

Poza wszystkim innym ja akurat robię same RAWy i dokonuję selekcji w LRze, więć dla mnie ten program i tak przydatny nie jest, ale ogólnie to radziłbym zachować ostrożność w kasowaniu...

zoom2
28-06-2015, 15:48
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250216
to jest ten wątek , ktorego tytulowy problem został rozwiazany bąbelkowo

vid3
28-06-2015, 16:04
Wracając do mojego programiku,
Jest nowa wersja do testów.
Przenosi do kosza systemowego lub wskazanego folderu - nie usuwa bez śladu.
Selekcji NEF-ów dokonuje wg JPG lub XMP.

W opcji ze wskazaniem folderu jak się wskaże kosmos to pójdzie w kosmos.
Chyba, że windows zgłosi błąd.

TOP67
28-06-2015, 16:11
Ja wczoraj czy przedwczoraj zrobilem coś podobnego - skrypt w pythonie, który dostaje dwa katalogi i wypisuje różnice, tzn pliki które są w jedym katalogu ale nie w drugim, i vice versa. Rozszerzenie pliku jest ignorowane.

Łatwo byłoby zmienić skrypt, żeby działał na 1 katalogu, żeby kasował albo przenosił pliki zamiast je wypisywać. Na osx i linuksie oczywiście też by działał. Tylko gui nie ma.
Akurat program, który porównuje dwa katalogi uważam za wygodniejszy. Oczywiście ignorując typ plików. Czasami gdy miałem podobny problem, to zmieniałem hurtowo rozszerzenia w jednym z folderów i porównywałem w TC.

Osobiście robię selekcję przy obróbce i pomijam wiele NEF. Obrobione dostają gwiazdki i potem resztę wywalam. Czasami jednak zapomnę oznaczyć.

zoom2
28-06-2015, 16:12
gdyby jeszcze pracowal w sadzie....

PiKa
28-06-2015, 16:13
Czemu w sadzie? :)

Ja trzymam osobno raw i jpg, stąd wsparcie dla 2 katalogów.

zoom2
28-06-2015, 16:18
Czemu w sadzie? :)

Ja trzymam osobno raw i jpg, stąd wsparcie dla 2 katalogów.
bo ja mam jabola

TOP67
28-06-2015, 19:16
Przeniosłem posty dotyczące LR do tego wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250216)

Jacek_Z
29-06-2015, 15:27
Zdjęcia zapisywałem parami JPG + NEF.
O ile przeglądanie i usuwanie JPG jest szybkie, to przeglądanie NEF-ów jest ślamazarne.
.Użyj nikonowskiej przeglądarki ViewNX. Przeglądanie NEFów jest błyskawiczne, kliknięcie w miejsce w obrazku powiększa ten fragment do 100%. Można wybrać by wyświetlało jpg+NEF, co ma te zaletę, że jak się usuwa nieostre zdjęcie to usuwa oba pliki.
Także gdy się hurtowo zmienia nazwę to zmienia nazwy zarówno jpg jak i nef.