Zobacz pełną wersję : d60 i obiektyw 24-120
Wyrwiząb
28-06-2015, 12:50
Cześć
Koledzy sprzedałem swój obiektyw 24-120 3.5-5.6 vr na allegro. Obiektyw był 100% sprawny, bez żadnej ryski, stan na prawdę dobry. Osoba która go kupiła, napisała mi dziś sms że się zawiodła i ostrość jest ciężko ustawić. Co może być tego przyczyną, on na prawdę był dobry. Nigdy nie miałem d60, jest coś tam może w menu przestawione?
Dodam, że leżał w szafie w oryginalnym opakowaniu przez ostatnie około półtora roku, no ale to chyba nie powinno mieć wpływu.
nikoniarz
28-06-2015, 12:54
ostrość jest ciężko ustawić
Takie dość ogólne sformułowanie... Może ma problemy z FF/BF?
Wojteksw
28-06-2015, 19:22
Poproś nabywcę aby przesłał do Ciebie fotki, a następnie możesz zamieścić na forum. Tak będzie lepiej, niż zgadywanie.
Wyrwiząb
28-06-2015, 21:04
Poproś nabywcę aby przesłał do Ciebie fotki, a następnie możesz zamieścić na forum. Tak będzie lepiej, niż zgadywanie.
Czekam na zdjęcia, ma mi podesłać na mail w niezmienionej formie. Obiektyw z body d60 podobno nie chce wcale ostrzyć, tylko manualnie. Nie znam żadnych szczegółów, czy zależnie od rodzaju oświetlenia itp. Przed sprzedażą sprawdziłem go na swoim body i wszystko było ok, jest możliwe że obiektyw ma w sobie jakiś akumulator podtrzymujący pamięć oprogramowania? Nie był włączany na pewno ponad półtora roku, mógł się jakoś zresetować i zgłupiał?
Obiektyw to nie teściowa.
Czas mu nie groźny......
:)
A może trzeba przełączyć focusa na tubisie? Może kupujący nie ogarnia i jest ustawione manualne ostrzenie?
Wyrwiząb
29-06-2015, 14:27
Obiektyw to nie teściowa.
Czas mu nie groźny......
:)
ROTFL :)
A może trzeba przełączyć focusa na tubisie? Może kupujący nie ogarnia i jest ustawione manualne ostrzenie?
Wszystko jest możliwe, poprosiłem go jeszcze, żeby podszedł gdzies do sklepu i założył szkło na inne body. Zdjęć jeszcze nie mam