PDA

Zobacz pełną wersję : Izrael?

zielonek430
27-06-2015, 21:45
Witam serdecznie :)

Za niedługo (w zasadzie bardzo niedługo :) ) wybieram się w podróż do Ziemi Świętej. Naczytałem się już sporo o tym miejscu, ale może znajdzie się tutaj ktoś, kto chciałby podzielić się jakimiś konkretnymi wskazówkami, radami z własnego doświadczenia?

Zastanawiam się też co ze sprzętu zabrać. Miejsca mało (bagaż tylko podręczny), więc też za dużo zabrać nie można, zastanawiałem się wiele razy nad dwoma obiektywami, ale ilekroć się na coś zdecyduje, to żal mi zostawić tego trzeciego.. Chyba postawię na szerokiego zooma (sigmę 10-20) i tele (55-300). Czy to dobry wybór, czy jednak standard 17-50/2.8 bardziej się przyda?

Z góry dzięki za każdą odpowiedź, w szczególności za rady :)

ocelot
28-06-2015, 15:57
licząc Twój post to będzie czwarty od góry

zielonek430
29-06-2015, 10:40
Dzięki za info, ale w tamtym temacie w zasadzie są tylko zdjęcia i nic z tego, o co pytam

wasilewk
29-06-2015, 13:40
Ja na tę podróż wybrałem dwa: N20/2.8 oraz N24-70/2.8 - z tym, że ja byłem w marcu (mniejsze kontrasty). Sigmę zachowaj na pustynię a ten (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/dx1755.jpg) na Jerozolimę i podobne.

Pzdr.

PS.
Jest moja trzyczęściowa relacja z mojej wycieczki (nawet fotki sie nie przedawniły) - znajdź i zobacz jak wyszło.

Woo
29-06-2015, 21:47
Jeżeli będziesz w Jerozolimie w sobotę wieczorem, koniecznie przejdź się pod ścianę płaczu. Niesamowity klimat i okazja do ciekawych portretów.

keda
30-06-2015, 22:58
Witam serdecznie :)

Za niedługo (w zasadzie bardzo niedługo :) ) wybieram się w podróż do Ziemi Świętej. Naczytałem się już sporo o tym miejscu, ale może znajdzie się tutaj ktoś, kto chciałby podzielić się jakimiś konkretnymi wskazówkami, radami z własnego doświadczenia?

a o co konkretnie pytasz? spisałem trochę info praktycznych http://www.lkedzierski.com/izrael/izrael-informacje-praktyczne/, ale jak szukasz jeszcze czegoś innego to pytaj, może będę w stanie pomóc.

zielonek430
02-07-2015, 05:53
W zasadzie to już o nic, bo od wtorku jestem w Ziemi Świętej :) ze względu na bagaż tylko podręczny wylądowałem z samą tylko Sigmą 17-50, ale jak na razie sobie radzę.

Dzięki wszystkim za rady :)

Pabloo
16-07-2015, 23:21
Jak „woziłeś" aparat? Niebawem również wyjeżdżam do Izraela, również z podręcznym i również z Sigmą 17-50 (D7100) i zastanawiam się jak się spakować, by na każdej rzeczy wygospodarować jak najwięcej miejsca. Aparat w jak najmniejszym futerale? Razem z innymi rzeczami? Skoro miałeś tylko podręczny to podejrzewam, że leciałeś Wizzem, stąd zadam od razu pytanie o moment przechodzenia przez bramkę na lotnisku - aparat trzymałeś w bagażu czy osobno - jeśli osobno to obyło się to bez problemu?

zielonek430
18-07-2015, 20:50
Ja miałem jedną torbę podróżną, w środku to co potrzebne + aparat w małej torbie - było ciasno. Wszystko musiało być w jednym bagażu (przynajmniej w teorii, bo w praktyce parę osób chyba prześlizgnęło się z kaburami na aparat na wierzchu), ale to z tego co wiem zależy wszystko od obsługi lotniska i ich upierdliwości. W moim przypadku podróż obyła się bez żadnych problemów, ale paru znajomych z pieczątką z Libanu stało koło godziny na odprawie paszportowej w Tel-Awiwie.