PDA

Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] brudne tło, jak pozbyć się sladów

jan5
27-06-2015, 20:26
Cześć, mam kilkaset zdjęć takich jak w linku z paskudnym tłem. Korygowanie punktowe nie wchodzi w grę bo nie ma czystego kawałka i czasu. Nie mam już pomysłów jak zrobić to szybko ale z dobrym efektem. Mam do dyspozycji photoshopa. http://zapodaj.net/068c3c5275b92.jpg.html

RaditZ
27-06-2015, 20:30
Prześwietlić tło lub lepiej - kupić nowe

jan5
27-06-2015, 20:39
będzie nowe ale z tym coś trzeba zrobić.
Przepalić? a żeby zachować cienie?

2pompony
27-06-2015, 21:08
Prześwietlić? Na już zrobionym materiale? Moim zdaniem już nic się nie da zrobić, zostaje tylko postproces, czyli obróbka. Tak nawiasem mówiąc - zobacz jak jedna noga fotela lewituje w powietrzu albo na dziurę w różowym pokryciu z prześwitującym wyraźnie krzywym stemplem - jak będziesz obrabiać z taką dbałością o szczegóły, to czarno widzę...

Limax7
27-06-2015, 21:25
Kilkaset zdjęć, uhhh. Spróbuj zaznaczać obiekt (z wtopieniem) potem odwróć zaznaczenie i ... rozmywać tło.

Zaznaczenie nie musi być mega dokładne, ważne jest płynne przejście z ostrego obrazu w ten rozmyty (poprzez wtopienie).

barracuda
27-06-2015, 21:34
Nie rozumiem po co robiłeś tyle zdjęć na takiej brudnej szmacie.

RaditZ
27-06-2015, 21:43
Prześwietlić? Na już zrobionym materiale? Moim zdaniem już nic się nie da zrobić, zostaje tylko postproces, czyli obróbka. Tak nawiasem mówiąc - zobacz jak jedna noga fotela lewituje w powietrzu albo na dziurę w różowym pokryciu z prześwitującym wyraźnie krzywym stemplem - jak będziesz obrabiać z taką dbałością o szczegóły, to czarno widzę...

A sorry. Zgubiłem, że kolega chce retuszować zrobione zdjęcia a nie jak uchronić się przed kolejnymi zdjęciami z brudnym tłem. Moja wina :)

To rozwiązanie tylko jedno. Photoshop i to dość mozolnie...

jan5
28-06-2015, 11:33
to zdjęcie akurat do kosza ale ma najbardziej widoczne usyfione tło

jan5
28-06-2015, 11:34
Kilkaset zdjęć, uhhh. Spróbuj zaznaczać obiekt (z wtopieniem) potem odwróć zaznaczenie i ... rozmywać tło.

Zaznaczenie nie musi być mega dokładne, ważne jest płynne przejście z ostrego obrazu w ten rozmyty (poprzez wtopienie).

żeby syfy nie rzucały się w oczy rozmycie musi być ogromne

MstrG
28-06-2015, 11:58
Najlepiej bardzo mocno te syfy wyostrzyć, dodać kontrast. Niech ludzie myślą, że taki był cel ;)

Można by było w PS stworzyć akcję zastępowania koloru syfu na kolor tła. Ale czy na wszystkich zdjęciach syf będzie miał dokładnie taki sam odcień?

2pompony
28-06-2015, 12:10
Limaxowi nei idzie o to, żeby rozmyciami usuwać tło, tylko żeby należycie zrobić selekcję mebla. Jak już będziesz miał porządnie wyselekcjonowany mebel, to z tłem będziesz sobie mógł zrobić dużo rzeczy: levelsami rozjaśnić brud na tyle, żeby poznikały co ciemniejsze syfy, ale cienie od nóg nie pozanikały kompletnie, będziesz mógł po prostu pędzlem zamalować całe spore fragmenty, resztę będziesz mógł rozmyć, ale na tyle, żeby cienie nóg zostawić. POdstawą jest dobra selekcja mebla, od tego nei uciekniesz...

Jednocześnie jest to naprawdę świetny przykłąd jak samodzielnie, fantastycznie i gigantycznie utrudnić sobie życie licząc na to, że najpierw zrobimy kiepskie zdjęcia, a potem się to jakoś w PSie poprawi.