PDA

Zobacz pełną wersję : CEWE FOTOKSIĄŻKA od FJ - POMOCY !

arczi1209
26-06-2015, 22:19
Witajcie,

mam taki problem: po urlopie uzbierało mi się trochę zdjęć, a że czas jakiś temu przy kupnie aparatu dostałem gratis kupon na CEWE fotoksiążkę (ważny do końca czerwca br) to postanowiłem teraz go wykorzystać i wszystko było fajnie do czasu kiedy zaczęło się "komponowanie" tego cuda. Zdjęcia w rawach, przy przeglądzie w Picasie czy PS zdjęcia są ładne. Po lekkiej obróbce (podstawowe rzeczy jak kontrast czy nasycenia barw) i wyeksportowaniu do jpg nadal ok, ale po wrzuceniu do śmiesznego edytora fotoksiążki lub programu CEWE do podglądu zdjęć od FJ zdjęcie wyświetla się ładnie a po 2-3 sec. pojawia się koszmarny szum - niezależnie od ISO zdjęcia. W PS nie ma co odszumiać bo tam zdjęcia są ładne. Szum pojawia się dopiero w tym dziwnym edytorze do tworzenia książki.
Dodam, że np w edytorze do FK na stronie empiku jest ok ;p
Kobieta z infolinii od FJ twierdzi, że "chyba powinno być dobrze skoro tak się początkowo wyświetlają" i że "to może rozdzielczość ekranu/monitora".
Miał ktoś może do czynienia z czymś takim lub ogólnie korzystał z oferty na fotoksiążki od FJ ?

pozdrawiam.

GonzoG
26-06-2015, 23:05
A co ma wyświetlanie miniaturki zdjęcia z jego wydrukiem ??
Każdy program może wyświetlać zdjęcia inaczej, szczególnie, jeśli jest to jakieś cudo do tworzenia książek foto przez stronę internetową.

Jak chcesz wiedzieć jak w teorii będzie wyglądał wydruk, to musisz pobrać wygenerowany gotowy projekt książki, a nie oglądać go przez stronę WWW.

arczi1209
27-06-2015, 08:32
Edytor nie jest na www, ale jest to samodzielny program pobrany od FJ. Pytanie tylko czy wydruk będzie zgodny z tym co ten edytor przedstawia czy nie. Ewentualnie czy moze to byc wynik kompresji zdjecia w najwiekszym rozmiarze do takiego na pól strony w ksiazce.

GonzoG
27-06-2015, 08:42
Nie. To wynik oglądania na ekranie w byle jakim programiku.

Pisałem - chcesz zobaczyć czy będzie dobrze wyglądało, to obejrzyj przygotowany do druku materiał i tylko przy 100% powiekszeniu - czyli np. pdf-a czy czy inny tam format.
A 100% powiększeniu dlatego, że pomniejszony obraz zawsze jest przetwarzany do wyświetlenia i może przez to bardzo źle wyglądać.

Poza tym jak chcesz dobrej jakości druku, to najpierw przygotuj zdjęcia w odpowiedniej rozdzielczości. Nie za dużej i nie za małej, bo te programy maja bardzo słabe skalowanie zdjęć i będziesz bardzo zawiedziony wydruku jakością.

arczi1209
27-06-2015, 13:49
Na chwile obecna nie ma tu innego podgladu niz ten ktory prezentuje zaszumione zdjecia wiec nie wiem czy bedzie mozliwy inny podglad projektu gotowego. Czyli mowisz ze potrzebne mniejsze zdjecia ? Robione byly w max rozmiarze. Ciekawe czy jest szansa zeby zdjecia w gotowej ksiazce wygladaly normalnie, tak jak we wszystkim do przegladania oprocz edytora cewe.

szmydziu
29-06-2015, 14:55
Zamów Fotoksiążkę i się nie przejmuj. Zleć odbiór w wybranym punkcie i najwyżej ją zareklamujesz. Dla pewności nagraj projekt na CD, idź do salonu i niech doradca się wypowie w tym temacie. Kiedyś mieli profesjonalną wiedzę i potrafili pomóc - jak jest teraz to nie wiem, poza tym że ogólnie tną koszty w firmie i robi się nieciekawie.
Ziarno o którym piszesz nie będzie widoczne na wydruku (mam pewność w 90%).

ricinus
29-06-2015, 21:13
Ostatnio dostałem podobny kupon. Przekonwertowałem zdjęcia przed dodaniem do CMYK. W przegladarce jak ładowałem zdjęcia na stronie kolory się wykrzaczyły. Myślałem, że to wina tego, że przeglądarki internetowe nie interpretują poprawnie CMYK. Niestety książka przyszła z takimi samymi, fatalnymi kolorami. Byłbym ostrożny na Twoim miejscu.

GonzoG
30-06-2015, 01:44
To akurat kwestia tego CMYKa. CEWE robi tylko z RGB i chyba nawet tylko z sRGB.

kazzi
30-06-2015, 13:57
Tak w ogóle to nie wiem skad pomysł konwersji do przestrzeni CMYK.Jeżeli fotki źle wyglądaly po konwersji na komputerze, to nie miały prawa wyglądać lepiej w fotoksiażce.
Z usług tej firmu korzystałem chyba kilkanaście razy.Kilka albumów to rodzinne fotografie zrobione na papierze fotograficznym i co do jakości odwzrowania barw nie mam
najmniejszych zastrzeżeń.Pozostałe albumy były wykonane w ich technice druku cyfrowego, zawierające dużo archiwalnych i współczesnych zdjęć z odrobiną tekstu, a caść
dotyczyła historii niewielkiego miasteczka.Wyglądało to naprawdę przyzwoicie i w sumie zanalazo się chyba ponad dziesięciu czetnych na zakup takiego albumu, choć cena nie
była mała /album 30x30 154str/.Ja swoje zdjecia zapisuje w przestrzeni RGB i takie fotki wstawiałem podczas edycji albumu do tego ich programu.Raczej nie używalem już narzędzi
do poprawiania fotek zawartch w tym programie i na stałe wyłączyłem opcje automatycznej korekty zdjęć.Nie robiłem fotoalbumów czy fotoksiążek u innych producentów wiec nie
mam porównania i nie bedę sie wypowiadał na temat jakości.

ricinus
01-07-2015, 19:18
Tak w ogóle to nie wiem skad pomysł konwersji do przestrzeni CMYK.Jeżeli fotki źle wyglądaly po konwersji na komputerze, to nie miały prawa wyglądać lepiej w fotoksiażce.

Z przyzwyczajenia, że do drukarni zawsze wszystko oddawałem w CMYK.
Na komputerze, w każdym, nawet najprostszym programie graficznym wyglądały dobrze. Źle wyglądały jedynie w przeglądarce internetowej, która nie potrafi dobrze zinterpretować CMYK.