PDA

Zobacz pełną wersję : Wydajność ACR na komputerze stacjonarnym i laptopie

Kaczy_Grzmot
26-06-2015, 13:11
Trochę zdziwiony, ale coraz bardziej pogodzony doświadczam różnicy w wydajności 5. letniego komputera sacjonarnego oraz nowego laptopa ze średniej półki w Adobe Camera Raw w wersji 9.0.

Komputer stacjonarny:
Intel Core i5-2400 3.1GHz
GTX 750 OC Ti
8GB 1333MHz
dysk SSD
Win 7 64 bit

Laptop ASUS G771JM
I7-4710HQ CPU @ 2.50GHz 2.50 GHz
GTX 860M
8GB 1500 MHz
dysk SSD
Win 8.1 64 bit

Generalnie, na laptopie nie jest źle - zmiany na suwakach (ekspozycji, cieni, świateł itp.) zachodzą prawie w czasie rzeczywistym (na stacjonarnym trochę szybciej). Spora różnica pojawia się, gdy mam ustawioną "winietę po kadrowaniu" na wartość ok. -25 i próbuję kadrować obrazek. Na stacjonarnym kompie kadrowanie w takim przypadku działa w miarę płynnie, choć widać różnicę w porównaniu do kadrowania bez włączonej winiety. Natomiast na laptopie pojawia się opóźnienie ok. 1 sek.

Oczywiście można sobie z tym poradzić nie predefiniując winiety przed kadrowaniem - wówczas laptop i komputer stacjonarny działają podobnie. W każdym razie jestem zdziwiony mniejszą wydajnością nowego laptopa z procesorem i7 w stosunku do 5. letniego i5 2400. Próbowałem włączać i wyłączać wspomaganie kary gaficznej w Photoshopie, ale nic to nie zmieniało.

A może jednak popełniłem gdzieś błąd w ustawieniach...? Może to kwestia systemu?

Pozdrawiam!

GonzoG
26-06-2015, 15:41
Ameryki nie odkryłeś. Procesory mobilne są mniej wydajne od stacjonarnych, nie wspominając o tym, że zanim podniesie się ich taktowanie, to większość operacji i tak zostanie wykonana.

Kaczy_Grzmot
26-06-2015, 15:46
Dla mnie to była jednak Ameryka... ;-) Napisałem to co powyżej, licząc, że popełniam jakiś błąd w ustawieniach. Ale chyba jednak naiwnie po prostu sądziłem, że jak jest napisane i7, to na pewno jest to lepsze od jakiegokolwiek i5... Dzięki za wyjaśnienie.

GonzoG
26-06-2015, 15:56
W testach z długotrwałym obciążeniem - może i ten laptop z i7 wyjdzie lepiej, ale przy normalnym użytkowaniu, zazwyczaj nie.
Jedyne co możesz zrobić, to przestawić plan zasilania na "Wydajny" i ustawić w nim zasilanie CPU na 100% / 100%. Może trochę poprawić ogólną wydajność procesora w normalnym użytkowaniu, ale kosztem znacznego apatytu na energię.

Kaczy_Grzmot
26-06-2015, 16:03
Ustawiłem 100% już na początku. Bez zmian.

dproject
28-06-2015, 20:45
Czy ACR ma wsparcie CUDA od NVidii?