Zobacz pełną wersję : Ocena na dxomark.
adriandol29
26-06-2015, 12:37
Witam. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z pomiarem ostrości na stronie dxomark? Według tych testów nikkor 18-70 jest ostrzejszy od tamrona 70-200 2.8. Czy te wyniki są realne? Według dxo tamron na d7000 wyciąga 5mpx a nikkor 7. A gdy oglądam zdjęcia z obu to zdjęcia z tamrona to zupełnie inna polka i to one są zdecydowanie ostrzejsze.
Trzeba umieć czytać tamtejsze wyniki. P-Mpix to wartość dla określonych parametrów. Jak chcesz sobie porównać ostrość 2 obiektywów, to zajrzyj na wykresy.
adriandol29
10-07-2015, 17:20
Jak czytać te wykresy? Mógłby mnie ktoś oświecic? Sigma 70-200 hsm II według dxomark generuje obrazek na poziomie 9mpx a tamron 5mpx? Brednie jakieś. Tamron jest dużo ostrzejszy od sigmy w całym kadrze. Nawet nikkor 70-300 vr wypada lepiej na tej stronie.chcialbym to wreszcie zrozumiec
cz4rnuch
13-07-2015, 07:57
Jak czytać te wykresy? Pisząc wykresy masz chyba jednak na myśli tabelkę. Jest tam podana wartość tylko dla jednej kombinacji ogniskowa-wartość przysłony. Dodatkowo podane ogniskowe różnią się od siebie więc porównywanie zoomów za pomocą tego narzędzia jest bez sensu. Wspomniany Tamron jest wg nich znacznie gorszy od Sigmy na D7000 ale już np na D750 wygrywa z nią ostrością choć nadal podany wynik jest dla innych ogniskowych. Lepiej w to nie wnikać i sprawdzić samemu które szkło nam bardziej pasuje (o ile jest taka możliwość).
Jak czytać te wykresy? Mógłby mnie ktoś oświecic? Sigma 70-200 hsm II według dxomark generuje obrazek na poziomie 9mpx a tamron 5mpx? Brednie jakieś. Tamron jest dużo ostrzejszy od sigmy w całym kadrze. Nawet nikkor 70-300 vr wypada lepiej na tej stronie.chcialbym to wreszcie zrozumiec
Bo trzeba dokładnie czytać i sprawdzać co tam jest podane. Często 2 domyślnie mają podane wartości z 2 różnych aparatów, a takich nie da się porównywać w żaden sposób.