PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Błyskowa Metz 48 AF-1 porady dla początkujących

wergie
26-06-2015, 12:00
Witam, kupiłam lampę Metz 48 AF-1 do mojego Nikona D3200.
Jestem jeszcze zielona w temacie choć co nieco czytałam i zapoznałam się z kopalnią wiedzy jaką jest instrukcja obsługi (może nie w 100%).
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie użytkowania lampy i bardzo proszę o pomoc.

1. Jak zrobić zdjęcie nie wyzwalając błysku gdy lampa jest na sankach ( rozumiem że najprościej ją wyłączyć, ale jeśli raz robię z błyskiem a raz bez niego to czy jest sens ją wyłączać i włączać?)

2. Moja lampa bardzo ale to bardzo ciasno wchodzi w sanki, a wychodzi jeszcze trudniej. Mam wrażenie jakby lewa strona sanek była lekko ciaśniejsza, choć mam aparat od początku i raczej nie zaliczył upadku a sanek używałam kilka razy z wyzwalaczem błysku który wsuwał się bez problemu. Czy mogę tak wsuwać i wysuwać choć bardzo ciężko to idzie? Dosłownie muszę tą lampą kiwać, kręcić, wiercić i wychodzi po 0,1 milimetrze co kawałek...

3. Jakie funkcje będą mi działać z moim D3200 a jakie nie ( funkcja REAR np. nie wyświetla się w menu lampy. Będzie działać wypełnienie błysku, szybki błysk itd?)

4. Czy dam rady zamontować lampę do sanek amatorskiego Sony Alpha 35 albo ciut wyższego modelu. (Rozumie, że wtedy nie działało by TTL ale Manual chyba tak ? O ile by pasowało do sanek)

5. Czy ktoś poleciłby jakieś poradniki w języku PL na temat działania i funkcji tej lampy?

Mam nadzieje, że nie naruszyłam regulaminu, pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi :)

Krzychoo_
26-06-2015, 13:24
Podstawy pracy z lampą:
http://foto.jasiu.pl/
1. Najszybciej będzie włączać i wyłączać lampę. Jeżeli chesz to naciśnij guziczek od lampy i kręcąc kołkiem ustaw na wyłączoną.
2. Dziwne i nie brzmi to dobrze. Może z czasem się wyrobi, może trzeba będzie nieco podpiłować stopkę lampy.
3. Z tym Metzem powinno działać wszystko.
4. Do Sony akurat nie zamontujesz, bo Sony jako jedyne ma inną stopkę na lampę, pozostałości po Minolcie.

r_m
26-06-2015, 15:28

Czy d3200 na pewno umożliwia błyskanie z krótkimi czasami? (instrukcja aparatu powinna pomóc)

GonzoG
26-06-2015, 15:30
Witam, kupiłam lampę Metz 48 AF-1 do mojego Nikona D3200.
Jestem jeszcze zielona w temacie choć co nieco czytałam i zapoznałam się z kopalnią wiedzy jaką jest instrukcja obsługi (może nie w 100%).
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie użytkowania lampy i bardzo proszę o pomoc.

1. Jak zrobić zdjęcie nie wyzwalając błysku gdy lampa jest na sankach ( rozumiem że najprościej ją wyłączyć, ale jeśli raz robię z błyskiem a raz bez niego to czy jest sens ją wyłączać i włączać?)

2. Moja lampa bardzo ale to bardzo ciasno wchodzi w sanki, a wychodzi jeszcze trudniej. Mam wrażenie jakby lewa strona sanek była lekko ciaśniejsza, choć mam aparat od początku i raczej nie zaliczył upadku a sanek używałam kilka razy z wyzwalaczem błysku który wsuwał się bez problemu. Czy mogę tak wsuwać i wysuwać choć bardzo ciężko to idzie? Dosłownie muszę tą lampą kiwać, kręcić, wiercić i wychodzi po 0,1 milimetrze co kawałek...

3. Jakie funkcje będą mi działać z moim D3200 a jakie nie ( funkcja REAR np. nie wyświetla się w menu lampy. Będzie działać wypełnienie błysku, szybki błysk itd?)

4. Czy dam rady zamontować lampę do sanek amatorskiego Sony Alpha 35 albo ciut wyższego modelu. (Rozumie, że wtedy nie działało by TTL ale Manual chyba tak ? O ile by pasowało do sanek)

5. Czy ktoś poleciłby jakieś poradniki w języku PL na temat działania i funkcji tej lampy?

Mam nadzieje, że nie naruszyłam regulaminu, pozdrawiam i czekam na pomocne odpowiedzi :)
1. Tylko wyłączając lampę.
2. Sprawdź czy dobre jest odkręcona śruba mocująca lampę, czy czasami nie ona haczy.
3. Będą działać wszystkie funkcje, które ma aparat. W Nikonie to przede wszystkim aparat steruje lampą.
Czyli przy D3200 nie będzie jedynie synchro z krótkimi czasami, bo tego aparat nie ma.
4. Tak, ale potrzebujesz specjalnego adaptera, bo te Sony mają inne mocowanie lampy. Dopiero najnowsze ILCE mają standardowe mocowanie.
5. Musisz zacząć od ogólnej nauki używania lampy, a nie akurat tej. Lampa ma aż 3 opcje z których będziesz korzystać - TTL, TTL-BL, M.

1. Najszybciej będzie włączać i wyłączać lampę. Jeżeli chesz to naciśnij guziczek od lampy i kręcąc kołkiem ustaw na wyłączoną.
Mowa o lampie zewnętrznej.

Nie wszystko

4. Do Sony akurat nie zamontujesz, bo Sony jako jedyne ma inną stopkę na lampę, pozostałości po Minolcie.Zamontujesz.

wergie
26-06-2015, 17:53
Dzięki serdeczne za pomocne podpowiedzi. Mam jeszcze jeden problem. Mianowicie w menu lampy (gdy wciskam SELECT) nie znajduje funkcji REAR, próbuje na TTL, na TTLB i na M a tu nic. Nawet z pozycji body ustawiam tryb lampy błyskowej na REAR a na Ekranie lampy dalej nie ma tego w menu. A reszta funkcji jest...
I czy mam ustawiać funkcje lampy też z pozycji body? (czy te ustawienia w aparacie tyczą się tylko lampy wbudowanej) np. kompensacja błysku czy tryb lampy błyskowej.

Czytałam Instrukcję aparatu i tam jest tylko napisane o lampie wbudowanej i zaledwie kilka słów o możliwości dokupienia systemowych które działają z TTL itd...

Oczywiście przestudiuje w najbliższym czasie wszystkie poradniki o lampach bo to podstawa ale pytam tutaj dlatego, że potrzebuje szybkiej i trafnej odpowiedzi (jutro mam ważną okazję, chrzciny w rodzinie) i nie jestem w stanie szybko znaleźć odpowiedzi na moje pytania, bo w poradnikach trzeba troszkę poczytać żeby znaleźć konkretną odp. :)

GonzoG
26-06-2015, 17:56
Dzięki serdeczne za pomocne podpowiedzi. Mam jeszcze jeden problem. Mianowicie w menu lampy (gdy wciskam SELECT) nie znajduje funkcji REAR, próbuje na TTL, na TTLB i na M a tu nic. Nawet z pozycji body ustawiam tryb lampy błyskowej na REAR a na Ekranie lampy dalej nie ma tego w menu. A reszta funkcji jest...A po co ma lampa wyświetlać ustawienie aparatu ??

I czy mam ustawiać funkcje lampy też z pozycji body? (czy te ustawienia w aparacie tyczą się tylko lampy wbudowanej) np. kompensacja błysku czy tryb lampy błyskowej.
Jak masz lampę z iTTL, to wszystko co ustawiasz gdy jest podłączona aparatu tyczy się tej lampy.

wergie
26-06-2015, 18:06

Jeśli wciskam ten guziczek na body obok lampy po lewej i kręce tym pokrętłem od migawki to zmieniają mi się rzeczywiście tryby lampy ale nie mam pozycji/opcji wyłączona, są tylko opcje( REAR, czerwone oczy, zwykły błysk, slow). Niby można ustawić opcje na tym pokrętle tematycznym (na przekreśloną lampę) ale wtedy wyłączam przecież tryb M i aparat sam wszystko ustawia...

A jak wcisne ten guzik od lampy, to częściowo otwiera się lampa wbudowana, czy to przeszkadza w czymś ?

wergie
26-06-2015, 18:11
A po co ma lampa wyświetlać ustawienie aparatu ??

Jak masz lampę z iTTL, to wszystko co ustawiasz gdy jest podłączona aparatu tyczy się tej lampy.

Ahaaa, dlatego pytam bo w instrukcji lampy było napisane, że jeśli chcę włączyć REAR to muszę klikać SELECT aż pojawi się opcja REAR i wlączyć ją. Dlatego myślałam, że muszę to włączyć w lampie i głowie się dlaczego nie ma tej opcji skoro tak piszą w instrukcji

GonzoG
26-06-2015, 19:11
A jak wcisne ten guzik od lampy, to częściowo otwiera się lampa wbudowana, czy to przeszkadza w czymś ?
Wbudowana też się otwiera, czy Metz włączony ??

Ahaaa, dlatego pytam bo w instrukcji lampy było napisane, że jeśli chcę włączyć REAR to muszę klikać SELECT aż pojawi się opcja REAR i wlączyć ją. Dlatego myślałam, że muszę to włączyć w lampie i głowie się dlaczego nie ma tej opcji skoro tak piszą w instrukcji
Następnym razem jak czytasz instrukcję, to czytaj prawidłową, a nie do innego systemu.

wergie
26-06-2015, 23:21
ok, chociaż 4 instrukcje jakie znalazałam na necie były takie same (jest wymieniony Pentax, Canon, Olympus)

GonzoG
27-06-2015, 00:01
To zamiast szukać, trzeba było wejść na stronę Metza (http://www.metz.de) i pobrać poprawną.

sabur
27-06-2015, 06:21
Można rozwiązać jeszcze w inny sposób robienie naprzemiennie zdjęć z lampą i bez; pod przyciskiem funkcyjnym w body ustawić odpowiednią opcję. Niestety autor w d3300 tego nie wykorzysta, bo nie można wybrać odpowiedniej opcji...informacja dla innych zainteresowanych osób.