Zobacz pełną wersję : pierwsza lampa - pomocy
wizental
26-06-2015, 10:04
Na wstępie zaznaczę że kompletnie nie znam się na lampach więc mocno będę się sugerował Waszymi wskazówkami. Fotografuję reportaże w świetle zastanym, przeważnie w bardzo trudnych warunkach (podróże).
Potrzebuję jednak czasem sobie przyświecić ale muszę robić to szybko, bo chwila ucieka : )
Nie zależy mi na lampie nikona, może być odpowidnik w dobrej relacji możliwości/jakość/cena.
Ważne dla mnie abym mógł się skupić głównie na kadrze a nie na ciągłym ustawianiu lampy. istotna aby lampa miała również zdalne wyzwalanie
Pracuję na D300 i D700, często z manualnymi szkłami
Podpowiedzcie coś proszę....
nikoniarz
26-06-2015, 11:01
Jaka kwota wchodzi w grę?
wizental
26-06-2015, 11:08
Oczywiście wolał bym nie wydawać dużo. Docelowo były by to 2 lampy w systemie. Czy do 1000 zł jest szansa na coś sensownego ?
nikoniarz
26-06-2015, 11:16
YN-568 EX jako najtańsza opcja lub Metz 52.
wizental
26-06-2015, 11:25
coś takiego ? http://allegro.pl/yongnuo-yn-568ex-hss-ittl-nikon-master-gratisy-i5468603553.html
coś takiego ? http://allegro.pl/yongnuo-yn-568ex-hss-ittl-nikon-master-gratisy-i5468603553.html
Unikaj takich aukcji, gdzie sprzedający nie ma zielonego pojęcia co sprzedaje. Nie wiadomo czy to YN-568EX czy 568EX II czy do Nikona, czy do Canona.
Co do wyboru lampy - jak bym YN odradzał, szczególnie, że mają to być reportaże - większa awaryjność, mniejsza powtarzalność TTL, brak TTL-BL.
Teraz jeszcze pytanie - piszesz, że docelowo mają być 2 lampy - czy do zdalnego wyzwalania będziesz chciał używać CLS czy raczej wyzwalaczy radiowych ??
Przecież on nie sprzedaje lampy. On ją tylko zamawia w imieniu kupującego:
"Towar wysyłany bezpośrednio z zagranicznego magazynu producenta"
W tłumaczeniu na polski:
- kupujący jest odpowiedzialny za ewentualne opłaty celne i podatki
- w razie problemów sprzedający może umyć ręce-wystawia z konta "prywatnego", nabywca nie jest chroniony ustawami o sprzedaży na odległość ani o sprzedaży konsumenckiej, osoba licytująca "sama" jest importerem sprzętu od Chińczyków
nikoniarz
26-06-2015, 22:28
Coś takiego ale nie tam. Polecam jakikolwiek znany i renomowany sklep foto.
Nikodemo
27-06-2015, 18:47
Ja posiadam wspomnianą YN-568EX i jestem z nie zadowolony. Jest i TTL i synchronizacja z krótkimi czasami, jest też dość mocna. Można ją wyzwalać błyskiem, po kabelku lub zdalnie przez wyzwalacz. A co do ustawień lampy to zawsze trzeba coś poprawić i zrobić jakąś korekcję.
nikoniarz
27-06-2015, 20:21
Ja posiadam wspomnianą YN-568EX i jestem z nie zadowolony. Jest i TTL i synchronizacja z krótkimi czasami, jest też dość mocna. Można ją wyzwalać błyskiem, po kabelku lub zdalnie przez wyzwalacz. A co do ustawień lampy to zawsze trzeba coś poprawić i zrobić jakąś korekcję.
Sama prawda. Bo to w gruncie rzeczy bardzo dobra lampa. Biorąc pod uwagę cenę do możliwości- wręcz rewelacyjna.
Co do ustawień lampy, to ją prawie nie ruszam korekty. Metz i SB niemal zawsze naświetlają poprawnie.
nikoniarz
27-06-2015, 20:33
Co do ustawień lampy, to ją prawie nie ruszam korekty. Metz i SB niemal zawsze naświetlają poprawnie.
A widzisz, ja zawsze mam korektę na poziomie -0,5 do -2 EV w zależności od warunków, bez względu czy na SB czy na YN. Jeśli sytuacja nie wymaga korekty, to nie wymaga jej ani na YN, ani na SB. Oczywiście nie neguję tego co piszesz powyżej, ale wypisywanie, że YN ma, że tak to ujmę, niezbyt kontrolowany błysk jest niepoważne...
Nikodemo
28-06-2015, 00:43
Zawsze trzeba zrobić korektę na minus jeśli światło lampy ma być tylko wypełnieniem.
A widzisz, ja zawsze mam korektę na poziomie -0,5 do -2 EV w zależności od warunków, bez względu czy na SB czy na YN. Jeśli sytuacja nie wymaga korekty, to nie wymaga jej ani na YN, ani na SB. Oczywiście nie neguję tego co piszesz powyżej, ale wypisywanie, że YN ma, że tak to ujmę, niezbyt kontrolowany błysk jest niepoważne...
YN nie ma TTL-BL i w wielu sytuacjach będzie dawała za mocne światło.
nikoniarz
28-06-2015, 09:17
YN nie ma TTL-BL i w wielu sytuacjach będzie dawała za mocne światło.
Oczywiście, ale BL łatwo można zastąpić kompensacją błysku. I wcale nie trzeba mieć mega doświadczenia by wiedziec o ile zmniejszyć blysk w danej sytuacji. Biorąc pod uwagę cenę, brak TTL-BL nie jest żadną wadą.
Co do powtarzalności błysku w YN to zrobiłem wczoraj porównanie z SB. Obiema błysnąłem po 100 razy w różnych ustawieniach- z palnikiem na wprost i pod różnym katem, serią 9 fps i pojedynczo. Zadna nie dala 100% powtarzalnego błysku. Dla każdej zdawały się klatki jaśniejsze ku ciemniejsze, ale rożnice nie przekraczały 0,3 EV. Zadna klatka nie byla przepalona ani niedoswietlona. Oczywiście pomijam sytuacje gdzie przydaje sie TTL-BL bo wtedy oczywistością jest, ze lampa bez tej funkcji blysnie za mocno. Ale tak jak pisalem- brak tej funkcji nie oznacza, że nie da sie zrobic w takiej sytuacji dobrego zdjęcia. Wystarczy świadomie korzystać z lampy. A jesli ktos uważa, ze jakakolwiek automatyka da zawsze pewność odpowiednich ustawień to się grubo myli, bo nawet TTL-BL potrzebuje korekt kompensacji blysku w zależności od sytuacji. Po to nawet w trybie iTTL mamy możliwość wprowadzania korekty, bo przeciez każdy świadomy użytkownik dobrze wie, ze sytuacja sytuacji jest nierowna.
Nie twierdze, ze 568EX to jedyny sluszny wybór. Metz tez jest dobrym wyborem, chociaż chyba 200 zl droższym. Osobiście nie wziąłem Metza 52 bo nie przekonal mnie ekran dotykowy (obsluga YN byla jak dla mnie zdecydowanie szybsza) i plastiki wydawaly sie gorszej jakości. Brak trybu BL byl nieistotny bo tak jak pisałem wyzej- bardzo łatwo go zastąpić. Owszem, obsluga czy jakość użytych materiałów to sprawa dyskusyjna i każdy może miec inne zdanie. Dla mnie to byly niuanse nie warte doplaty.
Podsumowujac- czy ktos wybierze YN czy Metza to w obu przypadkach powinien być bardzo zadowolony, bo to lampy dające potężne możliwości, w najważniejszych funkcjach i parametrach niewiele ustępujące SB-910, w niektórych kwestiach nawet ciut lepsze w mojej opinii, a jednocześnie o wiele tańsze. Pisze oczywiście o 568EX i 52.
Andrzej1974
28-06-2015, 10:41
[...] Nie zależy mi na lampie nikona, może być odpowidnik w dobrej relacji możliwości/jakość/cena.
To, że odrzucasz na starcie lampy Nikona to MZ błąd.
Z odpowiedników MZ TYLKO Metz.
nikoniarz
28-06-2015, 11:00
Do autora- na cokolwiek się zdecydujesz, pamiętaj by obsługiwało Auto FP (dlatego z YN polecę tylko 568EX). Reporterka bez wsparcia Auto FP to jak dla mnie niesamowite ograniczenia.
wizental
29-06-2015, 22:15
Serdecznie dziękuję za pomoc. Przyznaję że nie mam czasu biegać po sklepach i sprawdzać co jak działa, muszę zatem Wam zaufać : )))
Pozdrawiam.