PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż obiektywów powiększalnikowych

qbel
25-06-2015, 17:15
Witam wszystkich:)
Kupiłem powiększalnik - durst m600 z obiektywem schneider 4.0 50mm. To mój pierwszy powiększalnik i nie umiem zamontować obiektywu. Mam przejściówkę(???nie wiem jak to nazwać???) sixtub m39. Wkładam w nią obiektyw, a z drugiej strony przykręcam czymś w stylu nakrętki. Obiektyw jest wtedy po tej wypuklejszej stronie i gdy włożę to do powiększalnika i próbuje kręcić pierścieniem ostrości kręci się cały obiektyw. Nie umiem go zamontować tak, żeby był po drugiej stronie, a oglądając zdjęcia powiększalnika wydaje się, że właśnie tam powinien być. Jak to zamontować? I jeszcze jedno pytanie. W paczce był taki biały kwadrat z takiej jakby pleksi. Co to, gdzie to i po co?

2pompony
25-06-2015, 18:05
Tu jest do tego instrukcja w pdfie (http://www.jollinger.com/photo/cam-coll/manuals/enlargers/durst/Durst_M600.pdf) (w lengłidżu), ale obrazki też są.

qbel
25-06-2015, 19:21
A mógłby mi ktoś powiedzieć jak to zamontować po polskiemu, bo z trudem manual'a przeczytałem i dalej nie wiem.

RobertMiernik
25-06-2015, 19:43
W każdym w zasadzie powiększalniku obiektyw montuje się podobnie.
Wkręcasz go w ta miseczkę a później miseczkę montujesz w powiększalniku.
Tam gdzie powinien być obiektyw powinna być śruba mocujaca (dociskajaca miseczkę do uchwytu po przeciwnej stronie)

Zapodaj zdjecie jak to u ciebie wygląda to będzie prościej zobaczyć co jest nie tak.

qbel
25-06-2015, 20:33
Zdjęcia:
https://www.dropbox.com/sh/mxylxsb2244m521/AABNLnO3SlMEc1JRi5vP7c1ha?dl=0

futrzak
26-06-2015, 17:57
Za szarym i czerwonym pokrętłem powinieneś mieć suwak, odsuwasz go w stronę kolumny (cofnie srebrny wycięty język w montażu), wkładasz pierścień w który wkręciłeś obiektyw i odpuszczasz suwak, co zablokuje obiektyw.

Ostrzysz sporym pokrętłem z boku (po prawej), obiektyw nie ma prawa się obracać kiedy to robisz bo i nie ma jak. A kręci się pewnie przy próbie zmiany przysłony (o ile ten konkretny obiektyw ma zmienną), co może wskazywać na słabą sprężynę mechanizmu. Aż tak nie pomieszałeś jeszcze :)

qbel
26-06-2015, 18:20
Chodziło o samo wkręcenie obiektywu w ten pierścień. Już się udało. To coś co jest wkręcone w ten pierścień było odwrotnie. Tak przyszło w paczce i nie wiedziałem, że można to w ogóle odkręcić. I jeszcze jedno pytanie. Nie mogę znaleźć filtrów multigrade 7x7. One są plastikowe czy szklane? Można je przycinać?