PDA

Zobacz pełną wersję : usuwanie CA

Jacek_Z
12-05-2007, 22:49
przeszukałem forum - kiedyś był podany programik do usuwania aberracji chromatycznej, nawet na jpg.
Ktoś pamięta nazwę?
Można w PS przy wywoływaniu NEF, to wiem. Chodzi mi o inne opcje.
Przy okazji - jak sobie radzą posiadacze szerokich kątów z ta wadą?
Programowo, na pliku, czy lepiej statyw i przymknięcie obiektywu?

Al Bundy
12-05-2007, 23:14
Można i w PS po wywołaniu nef ;)
Filtr - Zniekształcenie - Korekcja obiektywu

Na szybko widać efekt ale ginie ostrość - jak się pobawię to powiem więcej ;)

Artur
13-05-2007, 00:20
Lightroom, Aperture - ale to raczej programy, a nie programiki, ktorych szukasz :-)

krystek
13-05-2007, 09:41
ptlens

Jacek_Z
13-05-2007, 11:24
ptlens
o to, to. Dziękuję.

to wygląda dobrze, ciekawe jak się spisuje w praktyce
http://www.epaperpress.com/ptlens/

kamil
17-05-2007, 15:40
NC radzi sobie wysmienicie z CA w NEFach. Do JPEGow polecam DxO. Fantastycznie usuwa zniekształcenia, automatycznie wyciaga cienie itp. W porownaniu do CS2 jest (jeszcze) za darmo.

artfo
22-05-2007, 14:34
... Do JPEGow polecam DxO. Fantastycznie usuwa zniekształcenia, automatycznie wyciaga cienie itp. W porownaniu do CS2 jest (jeszcze) za darmo.

Czy dobrze zrozumiałem, że jest darmowa wersja DxO? Na stronie DxO nie mogłem jej znaleść.

kamil
22-05-2007, 15:21
Czy dobrze zrozumiałem, że jest darmowa wersja DxO? Na stronie DxO nie mogłem jej znaleść.

Jest, to sciagniecia z ich strony.

milo_ja
22-05-2007, 15:42
Jest, to sciagniecia z ich strony.

Ona nie jest darmowa. To demo działąjące przez 21 dni (w pełni funkcjonalne). Oczywiście nikt ci nie zabroni zrobić sobie skryptu, który przestawi w systemie date na moment, kiedy go zainstalowałeś. ;) A tak swoją drogą, to ten soft jest naprawdę wart swojej ceny (cos koło 159$ - wersja pro). Biorąc pod uwagę niski kurs dolara i cuda, jakie nim można robić to jak za darmo. :)