Zobacz pełną wersję : usuwanie CA
przeszukałem forum - kiedyś był podany programik do usuwania aberracji chromatycznej, nawet na jpg.
Ktoś pamięta nazwę?
Można w PS przy wywoływaniu NEF, to wiem. Chodzi mi o inne opcje.
Przy okazji - jak sobie radzą posiadacze szerokich kątów z ta wadą?
Programowo, na pliku, czy lepiej statyw i przymknięcie obiektywu?
Al Bundy
12-05-2007, 23:14
Można i w PS po wywołaniu nef ;)
Filtr - Zniekształcenie - Korekcja obiektywu
Na szybko widać efekt ale ginie ostrość - jak się pobawię to powiem więcej ;)
Lightroom, Aperture - ale to raczej programy, a nie programiki, ktorych szukasz :-)
ptlens
o to, to. Dziękuję.
to wygląda dobrze, ciekawe jak się spisuje w praktyce
http://www.epaperpress.com/ptlens/
NC radzi sobie wysmienicie z CA w NEFach. Do JPEGow polecam DxO. Fantastycznie usuwa zniekształcenia, automatycznie wyciaga cienie itp. W porownaniu do CS2 jest (jeszcze) za darmo.
... Do JPEGow polecam DxO. Fantastycznie usuwa zniekształcenia, automatycznie wyciaga cienie itp. W porownaniu do CS2 jest (jeszcze) za darmo.
Czy dobrze zrozumiałem, że jest darmowa wersja DxO? Na stronie DxO nie mogłem jej znaleść.
Czy dobrze zrozumiałem, że jest darmowa wersja DxO? Na stronie DxO nie mogłem jej znaleść.
Jest, to sciagniecia z ich strony.
Jest, to sciagniecia z ich strony.
Ona nie jest darmowa. To demo działąjące przez 21 dni (w pełni funkcjonalne). Oczywiście nikt ci nie zabroni zrobić sobie skryptu, który przestawi w systemie date na moment, kiedy go zainstalowałeś. ;) A tak swoją drogą, to ten soft jest naprawdę wart swojej ceny (cos koło 159$ - wersja pro). Biorąc pod uwagę niski kurs dolara i cuda, jakie nim można robić to jak za darmo. :)