PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5200 : brak dostępu do trybów ustawiania ostrości

feldwebel Krzysztof
23-06-2015, 21:41
Sprawiłem sobie nowego Nikona D5200 i już na początku jest problem - brak dostępu do trybów ustawiania ostrości. dostępny jest tylko MF, przy czym ikonka jest nieaktywna i nie da się jej zmienić. Oprogramowanie jest w wersji najnowszej, po polsku. Czy może to być wina obiektywu? Na razie mam Tamrona AF Aspherical XR Di II.

RobertMiernik
23-06-2015, 22:22
A tak tylko profilaktycznie spytam.

Na aparacie po prawej stronie (patrząc od przodu) pod obiektywem, przełącznik AF (taki z napisem A M) masz na A?

I na obiektywie też na AF a nie na M?

zmija914
23-06-2015, 22:26
W D5200 pod obiektywem nie ma. Body jest bez silnika. Może w obiektywie ustawione na manualne

feldwebel Krzysztof
23-06-2015, 22:52
Wychodzi na to, że to wina obiektywu. Jest to wersja A14 tego Tamrona, najprawdopodobniej bez silnika. Jeśli aparat też nie ma silnika, to trudno się dziwić, że autofokus nie działa. Ale jakby ktoś wiedział "na pewno", czy tak jest, proszę o potwierdzenie.

Samego obiektywu nie da się "przestawić" na automat, bo nie ma czym. W poprzednim sprzęcie, D70s, ustawiało się przełącznikiem na korpusie.

ksh
24-06-2015, 00:12
W obiektywie bez silnika masz na mocowaniu miejsce na "śrubokręt" z body, po tym poznasz.

GonzoG
24-06-2015, 00:27
Przecież rozpoznanie obiektywu z silnikiem i bez jest banalnie proste:
1. te bez mają miejsce na śrubokręt, choć można to mylić ze śrubą.
2. te bez silnika mają mniej styków (chyba 5 - 1 i 4), te z silnikiem mają 8 styków.

feldwebel Krzysztof
24-06-2015, 17:34
Ja rozpoznaję tylko dwa stany - działa, lub nie działa. Nie interesuje mnie, jak działa, bo lubię robić zdjęcia, a nie lubię być mechanikiem fotograficznym. Do tej pory działało, a teraz nie działa i stąd problem i konieczność uzupełnienia wiedzy.

lucek92
24-06-2015, 18:25
Żeby sprawdzić czy obiektyw ma silnik czy nie:
- odpinasz go od body
- kręcisz pierścieniem ostrości
- sprawdzasz czy podczas kręcenia obraca się również "śrubka" w bagnecie obiektywu

Jeśli się obraca to obiektyw bez silnika, jeśli nie widzisz żadnej kręcącej się śrubki to znaczy, że obiektyw musi mieć wbudowany silnik.

Oczywiście poradnik nie dotyczy obiektywów MF.

TOP67
24-06-2015, 23:52
Jeśli obiektyw ma pierścień przysłony, to najprawdopodobniej nie ma silnika. Dotyczy chyba wszystkich Tamronów.