PDA

Zobacz pełną wersję : D5200 - brak opcji AUTO dla ISO w ustawieniu 'P'

skript14
22-06-2015, 22:40
Witam,

Na poczatek od razu mowie, ze D5200 to moja pierwsza lustrzanka, wiec pytanie proste. Po wybraniu opcji 'P' na pokretle owalnym (jakas fachowa nazwa ?) w momencie, gdy chce ustawic ISO mam do wyboru tylko wartosci od 100 do 6400 (+ dodatkowo Hi0.3 do Hi2). Nie ma w tym momencie opcji AUTO dla ISO. To samo w zasadzie dotyczy tez trybow S/A/M. Tutaj rowniez nie moge bezposrednio wybrac AUTO dla ISO. Dodam, ze dla WB moge wybrac AUTO.

Opcje AUTO moge jedynie wybrac przez 'Menu' -> 'Camera' -> 'ISO sensitivity settings' -> 'Auto ISO sensitivity control' -> ON. Przy takim ustawieniu w trybach P/A/S/M widze w kolku z selekcja ISO napis migajacy 'ISO-A' i wybranie wartosci ISO powoduje, ze jest minimalna wartosc, a automat idzie w gore (ie. przy wybranym ISO np. 800 automatycznie jest w stanie podbic w gore, ale nigdy nie zejdzie ponizej 800).

PODSUMOWUJACE PYTANIE:
Czy w trybach P/A/S/M jestem w stanie wybrac AUTO dla ISO tak jak jest to ustawione w trybie pelnego automatu (zielone AUTO) ?

Dziekuje za wszelkie porady :)

GonzoG
22-06-2015, 22:43
PODSUMOWUJACE PYTANIE:
Czy w trybach P/A/S/M jestem w stanie wybrac AUTO dla ISO tak jak jest to ustawione w trybie pelnego automatu (zielone AUTO) ?

Tak - włącz Auto-ISO i ustaw 100.

(ie. przy wybranym ISO np. 800 automatycznie jest w stanie podbic w gore, ale nigdy nie zejdzie ponizej 800).

Zejdzie poniżej 800, jak będzie taka potrzeba, co z resztą jest wytłumaczone w instrukcji.

skript14
22-06-2015, 23:20
Tak - włącz Auto-ISO i ustaw 100.
Rozumiem, ze 'włącz Auto-ISO' oznacza wlaczenie przez MENU i ustawienie 'Auto ISO sensitivity control' na ON ?

Wtedy faktycznie przy wybranym ISO na 100 i wlaczony Auto-ISO na ON bede mial mrugajace 'ISO-A' i aparat sam bedzie dostosowywal ISO (a skoro wybralem wartosc minimalna 100 to bede mial pelne auto).

Takie rozwiazanie oznacza jednak, ze dla trybow P/S/A/M musze wlazic za kazdym razem do MENU i przestawiac tam 'Auto-ISO'. Nieco to malo intuicyjne, tym bardziej ze dla wszystkich trybow poza P/S/A/M moge wybrac AUTO dla ISO bezposrednio w ustawieniach (po wcisnieciu przycisku 'i').

Tak czy owak, dzieki za podpowiedz ;)

Limax7
22-06-2015, 23:39
Wciśnij w body przycisk ISO i kręć drugim kółkiem by włączyć Auto-ISO. Jedne kółko zwiększa ISO drugie wł./wył. Auto-ISO

Glowa
22-06-2015, 23:41
Taa, drugie kółko w D5200...

Limax7
22-06-2015, 23:43
Taa, drugie kółko w D5200...

ups. myślałem że ma. Sugerowałem się swoją puszką

nikoniarz
22-06-2015, 23:50
ups. myślałem że ma. Sugerowałem się swoją puszką

To tak jak ja bym Ci zasugerował, że nie możesz użyć lampy wbudowanej bo jej nie posiadasz lub żebyś zasłaniał sobie wizjer wbudowaną zasłoną gdy robisz zdjęcia bez przykładania oka niego :) Dlatego nie warto w takich sytuacjach sugerować się swoim sprzętem, bo nawet jeśli jakiś ma dwa kółka to nie każdy ma pod drugim kółkiem Auto ISO...

Limax7
23-06-2015, 04:38
Nie zgodzę się z Tobą. Uważam, że forum mogą czytać różne osoby, zarówno posiadające wiedzę o fotografii i swoim sprzęcie ale też osoby dopiero raczkujące które dopiero zakupiły body i często pytają o "zwykłe" rzeczy.
Nie chciałem nikomu odpowiadać w stylu "Dlaczego w trybie M pod światło jest obraz przejarany ? - Może zajrzyj do instrukcji lub przestaw na tryb A lub S"

madebyzosiek
23-06-2015, 07:01
Nie zgodzę się z Tobą. Uważam, że forum mogą czytać różne osoby, zarówno posiadające wiedzę o fotografii i swoim sprzęcie ale też osoby dopiero raczkujące które dopiero zakupiły body i często pytają o "zwykłe" rzeczy.
Nie chciałem nikomu odpowiadać w stylu "Dlaczego w trybie M pod światło jest obraz przejarany ? - Może zajrzyj do instrukcji lub przestaw na tryb A lub S"
Ale treści tematu też nie przeczytałeś, a tam jak byk widnieje D5200 [emoji14]
Nieważne... Autorze, niestety w puszkach D3xxx i D5xxx trzeba podróżować po menu...

skript14
23-06-2015, 09:34
Dzieki za odpowiedzi, bede podrozowal po menu wobec tego ;)

skript14
23-06-2015, 09:35
Autorze, niestety w puszkach D3xxx i D5xxx trzeba podróżować po menu...

Hmmm... Czyzby wobec tego w D7xxx juz taka opcja byla ?

sl011
23-06-2015, 09:49
Dzieki za odpowiedzi, bede podrozowal po menu wobec tego ;)
Aby skrócić podróże, ustaw sobie auto iso na pierwszej pozycji w "Moim Menu".

Hmmm... Czyzby wobec tego w D7xxx juz taka opcja byla ?
Od D7100 jest, w D7000 chyba jeszcze nie było.

notdot
23-06-2015, 18:03
Aby skrócić podróże, ustaw sobie auto iso na pierwszej pozycji w "Moim Menu".

Od D7100 jest, w D7000 chyba jeszcze nie było.potwierdzam w d7100 jest opcja kręcenia kółkiem przy wciśniętym guziku ISO żeby ustawić auto-iso a w D7000 nie ma takiej opcji