PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka dla papieru o dużej gramaturze

Nifir
22-06-2015, 20:01
Szukam drukarki, która będzie w stanie podołać z wydrukiem papieru o gramaturze 350g/m2 lub więcej. Drukarka kolorowa do zastosowania małego biura - nie więcej niż 1000stron miesięcznie. Raczej przychylam się do atramentówki, bo laser wychodzi znacznie drożej.
Zastosowanie: przygotowanie materiałów do wydruku, wstępne wydruki zaproszeń, ulotek etc. Docelowy druk w drukarni.

Papajamaja
24-06-2015, 14:48
Szukam drukarki, która będzie w stanie podołać z wydrukiem papieru o gramaturze 350g/m2 lub więcej. Drukarka kolorowa do zastosowania małego biura - nie więcej niż 1000stron miesięcznie. Raczej przychylam się do atramentówki, bo laser wychodzi znacznie drożej.
Zastosowanie: przygotowanie materiałów do wydruku, wstępne wydruki zaproszeń, ulotek etc. Docelowy druk w drukarni.

Na prawdę jesteś pewien że wolisz to sam drukować niż zlecić to jakiejś drukarni?

Nifir
25-06-2015, 23:48
Tak, ale nie zawsze to takie proste. Większe zamówienia chcę robić w drukarni jak do tej pory. Ale czasem mam tak, że chcemy przetestować dany wzór na kilku rodzajach papieru i już drukarnie kręcą nosem jak idę z 3 arkuszami papieru. Poza tym jest wiele sytuacji takich, że po prostu przydaje się drukarka zapasowa. Np. zapomnisz o wydrukowaniu winiety na jedną osobę na imprezę w niedzielę, a jest piątek wieczór i już nic nie zrobisz. Dlatego drukarka jest ważna, nawet jak będzie (a będzie) znacznie droższa w eksploatacji niż drukarnia.

SerU
26-06-2015, 00:27
Atrament który łyknie bez bólu 350 gsm i będzie to robił regularnie przez 1000 wydruków w miesiącu? To chyba tylko wielki format... Z laserów masz Xeroxa Phasera 7800DN, ale wolałbym jechac do drukarni za cenę tej drukarki. Tańsze lasery teoretycznie drukuja na 300 gsm max, ale mało który robi to z dużą regularnością. Do tego dochodzi jeszcze jakość reprodukcji kolorów, możliwośc kalibracji itp. Tu nie znajdziesz taniego rozwiązania, które zadowoli Cię jakością.

Nifir
26-06-2015, 12:47
Zastanawiałem się choćby nad drukarką tego typu: http://www.canon.pl/printers/inkjet/pixma/pixma_pro-1/
Może z tym 1000 trochę przesadziłem. Pytanie czy ta drukarka miałaby pracować na zasadzie jedynej drukarki w biurze, czy dodatkowej.

SerU
26-06-2015, 20:11
Jako jedyna drukarka w biurze, to koszty Cię zjedzą - lepiej kupić jakiegoś ledowego kolorowego lasera i postawić obok, a tego Canona do proof-ów, ale nie dla klientów. Swoją drogą ten rozmiar A3+ jest dość denerwujący, bo nie ma jednoznacznie określonych rozmiarów, więc się można przejechać, albo mieć problemy z kupieniem danego papieru w rozmiarze 35x43 cm (taki rozmiar mają bodaj koperty na zdjęcia RTG jeśli mnie pamięć nie myli :mrgreen: ). Nie mogli już zrobić na SRA3, który jest standartem w druku?