Zobacz pełną wersję : błąd FEE w D7000 z nikkor micro 60mm D
Po podpięciu obiektywu pojawia sie błąd fEE, oczywiście przysłona na obiektywie zablokowana na min czyli 32, w obiektywie nic nie ułamane, na oko reaguje wszystko ok.
( model D7000 nie posiada przy mocowaniu "dzyndzla", który jest przesuwany przez obiektywy D )
Po zmianie ustawień w menu na ustawienia przysłony pierścieniem, błąd znika ale przysłona działa tylko w zakresie 8-32, na większe otwarcie nie reaguje.
Nie mam jak sprawdzić obecnie obiektywu, nie mam też innego obiektywu D by podpiąć do aparatu, który działa bez problemu z modelami G i z manualnymi heliosami itp.
Czy to wina obiektywu czy aparatu ?
Jeśli po przestawieniu na sterowanie przesłoną za pomocą pierścienia na obiektywie, to znaczy, że masz dyndzel przy mocowaniu.
A czego może być wina, że źle działa - i obiektywu i aparatu.
Możesz mieć przestawiony pierścień na obiektywie, może być coś z elektroniką obiektywu, albo uszkodzony enkoder przesłony w aparacie.
Sprawdź czy zakładając obiektyw dźwignia enkodera nie blokuje się gdzieś z pierścieniem przesłony.
Dźwignia enkodera bez obiektywu wskazuje od f3 do f8, jak zakładam obiektyw podczas zakręcania dochodzi do f8 i po kliknięciu wskakuje error.
Niby w obiektywie wszystko mechanicznie działa, przysłona z pierścieniem dokładnie ze sobą zgrana, na oko wszystko identycznie jak fabryka daje.
Chyba jedyne wyjście do podpięcie obiektywu do innej puchy, chyba że jest jakiś sposób inny by stwierdzić czego to wina ?
Wygląda to na pęknięcie płytki enkodera w body. Zdarza się dosyć często.
Sprawdzę jutro obiektyw na innym body.
Czy taka płytka enkodera do D7000 jest gdzieś osiągalna ?
Tak. http://www.ebay.com/itm/New-Aperture-F-FO-Base-Plate-Unit-Replacement-For-Nikon-Digital-D7000-Camera-/291018908849?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43c21424b1
Ale czasami da się to naprawić. Zależy w którym miejscu pęknie.
Jeszcze teraz zauważyłem ze jak podłączam jakiś manualny obiektyw np helios, ustawiam sobie dane dla obiektywu bez cpu i jeśli ustawie przysłonę np f/2 to na wyświetlaczu mam f4, jak f/1,2 to jest f3, czyli jednak coś miesza.
Po rozkręceniu okazało się że płytka F-FO jest pęknięta, nie wiem jaki geniusz wpadł na to by robić to z ceramiki.
Tak jak pisałem, dosyć częsty przypadek. I Nikon nie chce tego naprawiać na gwarancji. Może to taki ich czujnik wstrząsów ;) ?
Całe szczęście że wymiana tego jest prosta.
Aktualizacja, cześć dotarła szybko, wymiana zajęła 30 minut i wszystko śmiga, ponownie słowa uznania dla nikona za trwałość tej płytki ( mam zapasową ) :)
Ta płytka to nic innego jak zwykła drabinka rezystancyjna. W puszkach jest dosyć miejsca by wykonać taki element z laminatu z wykorzystaniem rezystorów. A trwałość laminatu byłaby nieporównywalnie większa w przypadku uszkodzeń mechanicznych aniżeli ceramiki.