Zobacz pełną wersję : Debiut reportaż ślubny
RafaIski
22-06-2015, 10:19
Cześć,
W ostatnim czasie popełniłem swój pierwszy repo ślubny i tym samym chciałem zasięgnąć opinii i porad doświadczonych kolegów z branży
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=egaA592ip7U
Pozdrawiam
wstaw 15 twoich ulubionych/najlepszych zdjęć tu do posta
madebyzosiek
22-06-2015, 20:21
Bardzo dużo obciętych nóg i sukni ślubnej z dużą przestrzenią nad głową (niepotrzebnego sufitu)... To mnie w sumie razi, bo reszta jest ok. Pozdrawaim
PanMarecq
22-06-2015, 22:26
Dużo też poprzekręcanych kadrów, parę takich zdjęć ujdzie ale na zabawie stanowią one niestety większość :/ i za kolegą madebyzosiek za dużo góry często, obróbka jakaś taka dla mnie mdła,ot wygląda jakby,mało kadrów z przygotowań u pana czy też pani młodej .
RafaIski
23-06-2015, 08:19
Dzięki za wszelkie opinie, niestety byłem drugim fotografem i na przygotowaniach za bardzo nie chciałem "przeszkadzać" głównemu. U Pana młodego natomiast w ogóle nie byliśmy. Ale cieszy mnie fakt, że jak na pierwszy ślub opinie raczej pochlebne:) Teraz tylko pozostaje łapanie klientów i w miarę doświadczenia będzie już tylko lepiej :)
Pozdrawiam
pingwinGTS
23-06-2015, 10:51
Całkiem fajne. Też miałem okazje 2 śluby pstrykać. Robiłem podobny błąd na który zwrócił mi uwagę zawodowy fotograf. Tez robiłem takie "mydełko" bo fajne, klimatyczne i coś innego ale... Zdjecia ze ślubu oglądaja często starsi ludzi i zawsze lepiej jak zdjęcia są wyraźniejsze. Oczywiście można pare zdjęć zrobić innych bo by było nudno. Jeszcze masz tendencje do centralnych kadrów.
Z wskazówek które jeszcze usłyszałem ale nie tycza się konkretnie Twoich zdjęć bo oglądałem na telefonie więc nie ocenie jakości.
-wyższe iso (ja obsesyjnie unikam szumów i iso 1200/1600 to juz serce i oczy mnie bola co czasem skutkuje nie do końca ostrym zdjęciem, nie mylić z rozmazanym. W większości wypadków zdjęcia idą do druku, a tam szumy giną pozatym na nieostre zawsze ktoś zwróci uwage, a jak jest lekki szum to większość nawet nie zauważy.
- trzeba fotografować też ludzi którzy przyszli zwłaszcza jak są ubrani bo wszyscy lubią obgadywać kto jak się ubrał (mnie to nawet do głowy nie przyszło i tylko tak troche pstrykałem rodziny od niechcenia aby było)
-albo zbliżenia od pasa moze troche nizej w góre albo niech będzie widać cała suknie, buty itp.
- jak stoją gdzieś ludzie, a Tobie brakuje paru kroków do wybranego kadru to nie przejmować się tylko konkretnie przepraszac i zeby się przesuneli bo Ty tam jesteś w konkretnym celu i zdjęcia maja byc jak najlepsze (ja starałem się zawsze tak jakoś nie inwazyjnie latać z aparatem czasem kosztem kadru zwłaszcza jak się tłumy do gratulowania zbieraja po ceremonii)
SligoDarek
28-06-2015, 03:14
Tak, teraz bedziesz lapal klientow , i bedzie lepi teraz:)!!
Poprosimy zdjęcia do wątku.