PDA

Zobacz pełną wersję : Podgląd ostrości w D40

ka_thy
12-05-2007, 21:24
Witam,
bawiłam się dziś w MM Nikonem D40. To co mnie uderzyło to obraz w wizjerze, który się nie wyostrzał po ustawieniu ostrości przez aparat. Później, już w domu, gdy nad tym się zastanawiałam pomyślałam, że aparat był ustawiony na ostrzenie manualne, ale z drugiej strony w wizjerze podswietlał się na czerwono wybrany punkt AF, czyli jak mniemam ostrość została ustawiona. Ja tego nie widziałam. Jak to właściwie jest w tym D40?

bears_company
12-05-2007, 21:27
Po naciśnięciu spustu i tak taobie mignie kwadracik nawet jak masz na manualu

rudin
12-05-2007, 21:36
Może korekcja dioptrażu była wprowadzona? Ostatnio mój szef mi przyniósł Nikona co ostrośći "nie łapał" i wystarczyło suwaczek przestawić ;)

Sever
12-05-2007, 22:17
Punkt AF sie zapala nawet jak jest właczyny tryb M na obiektywie.
Pytanie jest czy słyszałaś silnik jak ostrzył?
Jeżeli tak to coś nie tak z wizjerem (może korekcja diopri jak napisał wcześniej kolega?)
Albo jakieś uszkodzenie "wystawowego" egzemplarza, ktoś nie zwrócił uwagi, trzepnął nim o coś np.

ka_thy
12-05-2007, 23:21
Korekcję dioptrii sobie wprowadziłam, bo musiałam :). I faktycznie nie jestem pewna czy słyszałam ruch ostrzącego silnika - tak to jest jak się bierze nieznany aparat do ręki i chce się zobaczyć za dużo rzeczy naraz :D Zmylił mnie ten podświetlony punkt autofokusa, uznałam, ze to oznacza złapaną ostrość. Czyli wynika z tego, że muszę pójść i obejrzeć raz jeszcze tego Nikona zwracając uwagę, żeby to był AF.

Zink
13-05-2007, 13:41
Informację o ostrości podaje zielona kropka w lewym końcu wyświetlacza w wizjerze (z w każdym razie tak jest w D50/70, nie wiem czy w D40 też). Podświetlanie pola AF jest tylko po to, żeby po ciemku było widać, które jest aktywne (to ma też wpływ na działanie potwierdzenia ostrości przy ostrzeniu ręcznym, dlatego działa też w trybie MF).