PDA

Zobacz pełną wersję : raynox dcr-250

Niebieskooki1984
20-06-2015, 10:58
Witajcie czy konwerter makro w opisie nada się do obiektywu nikkora 18-105 lub stałki 50mm 1.8 z nikonem d5200 ?

GonzoG
20-06-2015, 12:56
Teoretycznie nada się do każdego obiektywu z gwintem 67mm lub mniejszym, a do tych z większym gwintem można użyć redukcji i też da się używać.
Ale nie jest to robienie obiektywu makro. Skróci jedynie odległość ostrzenia i powiększy obraz, ale nie znaczy to że będzie odpowiednio duża skala odwzorowania.

Przy 18-105 uzyskasz skalę ~1:2, a z 50/1.8G ~1:2.7.

Obiektywy makro mają skalę 1:1 lub większą.

Niebieskooki1984
20-06-2015, 21:28
A jaka jest tania alternatywa do mojego zestawu obiektywów? Chodzi o makro

GonzoG
21-06-2015, 01:40
To zależy co to za makro.
Jak nie potrzebujesz "dużej" odległości roboczej (od obiektywu do obiektu), to pierścienie pośrednie - najtańszy zestaw 3szt z przeniesieniem automatyki to 175zł - niestety mają plastikowy bagnet, więc przy cięższych i większych obiektywach mogą się wyłamać.
Z metalowym bagnetem bagnetem można dostać za 240zł.

Zestaw 3 pierścieni razem z 50/1.8 da Ci skalę większa niż 1:1.
Pierścienie o długości ok 50mm dadzą Ci skalę 1:1.
Niestety to bardzo skróci odległość i zakres ostrzenia - przy 3 pierścieniach to jakieś parę cm od obiektywu.

Jak potrzebujesz większej odległości ostrzenia, to niestety zostaje Ci tylko zakup obiektywu makro.
W przypadku D5200 lepiej aby było to obiektyw z elektroniką, bo inaczej nie będzie pomiaru światła.

Wybór obiektywów makro jest spory, ale musiałbyś określić swój budżet.

asche
29-06-2015, 10:54
A jaka jest tania alternatywa do mojego zestawu obiektywów? Chodzi o makro

Polowanie na tani obiektyw dedykowany do makro taki jak np. Cosina 100/3.5 lub pochodne (np. Vivitar, etc.).

Feni
01-07-2015, 21:54
Próbowałem kiedyś, czy raynox nada się do 18-105, tyle że z d5100

Teoretycznie nada się do każdego obiektywu z gwintem 67mm lub mniejszym, a do tych z większym gwintem można użyć redukcji i też da się używać.
Owszem da się podpiąć bez problemu. Średnica filtra 67mm, ale powstaje potężna winieta, co dyskwalifikuje podpięcie raynoxa pod ten obiektyw.
Moim zdaniem akurat do tego obiektywu raynox się nie nadaje, mimo że można go podpiąć w wygodny sposób ;)

Z 50 1.8 było nieco lepiej, ale raczej też kiepsko, bo małe robaczki były za małe aby fotografię można było nazwać makro, zaś robaczki większe- np. chrząszcze, czy żuki nie mieszczą się w GO nawet na większych wartościach przysłony.

Obecnie bawię się portretowym samyangiem 85 1.4 z podpiętym raynoxem i efekty są bardzo ciekawe, ale robię to tylko z tego względu, że mam taki, a nie inny obiektyw fizycznie w torbie. Specjalnie do robienia makro też nie poleciłbym go do kupienia- za małe powiększenie ;)

Tak jak wyżej- lepiej polować na tani obiektyw dedykowany, niż iść w półśrodki.