Zobacz pełną wersję : Speedbounce SB 30 i 40 (Mitoya itd - softbox)
Używał ktoś tego? http://fripers.pl/product_info.php/info/p4975_Speedbounce-SB-40-Plaski-softbox-odblysnik-Aurora.html
Jak to się spisuje w praktyce (dopalanie w terenie - portrety itp)
Czy się za bardzo nie giba? To jest sztywne? jak to wygląda w środku? Powierzchnia świeci w miarę równo?
jacek_wozniak
19-06-2015, 14:26
chciałem kupić ze względu na mobilność, ale odpuściłem sobie przez cenę...
wolałem to samo przeznaczyć na teleskopowy selfie stick i parasolkę 80cm z czego zrobiłem uchwyt na patyku do lampy
trochę więcej zabawy z rozkładaniem, ale większe możliwości :)
a zamiast takiego speed bounca, lepiej chyba kupić za grosze białą blendę i używać jej z ręki jako odbłyśnika za głową na lampę wyzwalaną z sanek
Tylko ze braknie rąk by to wszystko trzymac.
To cos mozna miec na kablu SC 17 i na patyku.
Porecznosc tego jest 5x wieksza niz softboxow z uchwytami itp. Bo softboxy sa za ciezkie.
Blenda rzecz oczywista. Gdy jest co odbić. Blendy maja tez wade - biala jest slaba i gdy jest rozproszone swiatlo albo we wnetrzach daje tyle co nic. 1/2 EV. Srebrna z kolei .... razi w oczy gdy jest slonce.
Blendy maja ten plus ze nie zmieniaja barwy swiatla. A blysk ma jednak te 5600 co nie zawsze pasuje.
Ja zdaje sobie sprawe z najrozniejszych mozliwosci i konsekwencj uzycia roznego rodzaju sprzetu.
Po prostu chce wiedziec na ile ten produkt z tematu jest sensownie dopracowany. Bo wg mnie to jest to jesli chodzi o wygodną prace w terenie.
Ringflash z generatorem i z akku jest moze i ciekawszy ale wazy za duzo. Z kolei te nasadki jakie masz ty i woland sa za slabe w wiekszosci sytuacji - tzn gdy jest duzo swiatla.
W pierwszej chwili też mi się wydało interesujące - ale zastanów się ile to musi tracić światła. Jedno widać, że trzeba ustawić na jak najszerszy kąt. Jak narysujesz sobie bieg promieni światła to widać, że co najmniej 60% idzie od razu w kubeł a z reszty dyfuzor zabiera kolejne 2 EV. Ale przy w pełni otwartej dziurze skutek oczywiście będzie.
Przyglądając się bliżej widać, że nasadka nie powinna być walcem tylko wycinkiem stożka - można byłoby "odzyskać" pewną, całkiem sporą, część światła z tych traconych 60%, w dodatku zmniejszyłoby to jeszcze wagę. Jeśli jest jakiś chętny do produkcji to ja proszę o "autorski" egzemplarz prototypowy.
Pozdro
Wiesiek
W pierwszej chwili też mi się wydało interesujące - ale zastanów się ile to musi tracić światła.Nie wiem. Wiem, że musi tracić. Ale ile w porównaniu do rozwiązań typu O flash, albo roundflash to jest lepiej czy gorzej? To mnie interesuje. O flash tracił minimalnie za dużo i źle się obsługiwało w nim szkło 70-200.
Chciałbym by się wypowiedział ktoś kto ma to ustrojstwo. A jakby mógł porównać do O flasha to już super.
Wozniak.g
21-06-2015, 07:21
http://super.nova.org/DPR/DIY01/
polecam sobie zrobic, proste, mobilne,tanie , koszt ok 5-6zł za sztuke.
Takie coś to ja sobie robiłem 100 lat temu. To ma byc solidne lekkie i DUZE.
Proszę o odpowiedzi od osób, które mają speedbounce.
SOLIDNE i DUŻE ???
Przecież tam napisali, że to ma po rozłożeniu średnicę zewnętrzną 40 cm. Biorąc po uwagę to co musi być na zewnątrz, możesz efektywnie liczyć na jakieś 35 cm średnicy. Solidne raczej nie będzie, bo ze zdjęć na stronie wynika, że to wszystko jest składane na "rzepy". No chyba, że uważasz takie coś za duże i solidne.
Tak. Widzę, że ma 40 cm średnicy. To sporo w porównaniu do tego co linkował Wozniak.g, sporo w porównaniu do wielu nasadek na lampy systemowe. Owszem - lampy systemowe można włożyć w dużą okte, ale to się robi wtedy zupełnie nieciekawe w obsłudze i w transporcie. Łażąc po terenie w plecaczku takiej okty i statywu nie zmieszczę.
Darujcie sobie wykłady o tym co jak świeci, bo sam tego nauczam. Spodziewam sie jak to może swiecić. Istotne sa kąty - a więc odległość od modelki i wielkość kadru jaki będę miał. Prawdopodobnie będę to używał najczęsciej na kablu SC-17 dostawiając to bliżej twarzy.
Naprawdę - proszę o odpowiedzi osoby, które to mają. Teorii nie potrzebuję.
Wozniak.g
21-06-2015, 16:12
Na yt jest kilka filmikow w tym 1 jak gosciu robi portret.
jacek_wozniak
22-06-2015, 21:13
Amerykancy na pewno by się wypowiedzieli, bo mają swój fstoppers flash disc od dłuższego czasu , a u nas fripers stosunkowo niedawno to wprowadził do oferty, to może jeszcze nikt nie zdążył kupić...
pawelpiotrm
25-06-2015, 17:30
czyli nic nie wiadomo ;-(
Mam ale SB 30, strata mocy to 2 EV
A jak ci sie podobają efekty z tego? Jak to się sprawuje w praktyce? Opisz (może porównaj do innych nasadek jakie stosowałeś).
Nie robiłem testów oświetlenia tylko mocy. Różne są zboczenia moim jest kupowanie nasadek na lampy, testowanie mocy i odkładanie na półkę :mrgreen: Mam zapewne z pół szafy nasadek , chyba wszystkie możliwe poza zdecydowanie drogimi a i tak w praktyce używam najczęściej kartonika przy lampie i białego sufitu. Kupiłem licząc że mało miejsca zajmuje (i to prawda) i wystarczy że będę miał aparat lampę i YN 622 z TX. Ewentualnie zastąpi dolne oświetlenie w butterfly. Zakładanie proste, trochę słabo rzepy trzymają na lampie, miałem też kłopoty ze złożeniem mimo że złożenie blend nawet dużych opanowałem. Zalety oczywiste można nawet do kieszeni to włożyć.
Czy ktoś z was uzywał takiego softboxu i mógłby się podzielić wrażeniami?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/MXKOLO3002-2.jpg
źródło (http://www.mitoya.pl/allegro/pictures/dyfuzor/MXKOLO30-02.jpg)
Oryginalny to koszt około 50 $ co jest troche przegieciem, ale u nas mozna dostac bardzo podobne w kwocie 45 zł, lub Ebay 10$
Dziekuje za odpowiedź
Jar
"podróbke" Speedbounce mozna teraz dostać na Ebayu za 10 $ z wysylka gratis , albo chociażby w Warszawie Mitoya za 45 zł. Szkoda, ze tak mało opinii w necie. Sam chciałbym kupić bo pieniadze w porownaniu do oryginalu znośne, ale nie chciałbym kolejnego "gadżetu" który skończy w szafie.
LINK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=262608)
Oryginał nie zbiera dobrych opinii jeśli chodzi o jego mocowanie. Z tanią chinszczyzną zapewne będzie jeszcze gorzej.
Szkoda, że to ten mniejszy, 30 cm. Ale kurcze różnice w cenie są kolosalne - 199 a 45 zł. Kupiłem. Ale użyje dopiero latem więc nie pytaj o opinie ;)
Ten z Mitoyi chyba nie ma "szarej" karty po jednej ze stron.. akurat mi to lotto a pewnie przez tę szarą karte troche swiatla ucieknie. Jak ktoś chce z szarą kartą to jest tutaj za 10$ z darmową wysyłką do PL.
http://www.ebay.com/itm/2in1-30cm18-Gray-card-Flash-Diffuser-Softbox-for-YONGNUO-YN-568-565-560-460II-/252175367604?hash=item3ab6d2bdb4:g:VXEAAOSwcdBWTB0 6
Mitoya ma wersje z czarnymi brzegami, kosztuje 45 zł. I chyba też sobie taki kupię, bo nie chce mi sie czekać miesiąc na przesyłkę z Ebaya. Do Mitoyi mam 20 minut na piechotę.
https://mitoya.pl/dyfuzory-lamp-zewntrznych/2145-dyfuzor-softbox-do-lamp-blyskowych-30cm.html
- - - - kolejny post - - - - - -
Szkoda, że to ten mniejszy, 30 cm. Ale kurcze różnice w cenie są kolosalne - 199 a 45 zł.
No cóż, no name był zawsze tańszy:) Plakietka zobowiązuje ceną. Chociaż jak podaje Mitoya - u nich na pokrowcu też jest logo :D A że inne :D
Wnętrze od strony pleców chyba jest srebrne. Szarą kartę mam - osobno.
Ten dyfuzor będzie używany reportersko, więc wtedy mi nie potrzeba WB PRE. W studiu z kolei mam kartę.
Może sobie to urządzenie udoskonalę, bo np widzę, że to na ebayu ma taką konstrukcję, że przed palnikiem ma podwójny materiał (a może i odblask). Spełnia to rolę jak grzybek w beautydishu. Pomysłowe.
Wozniak.g
03-01-2016, 09:04
takowe ustrojstwo widziałem w sklepie mitoya.pl wlasnie za 45 zł i nawet zastanawiam sie nad zakupem, w kwestii mocowania to zeby nie odpadało można sobie jeszcze jakąś opaską to obłożyć
Ta "kieszonka" na lampę powinna być chyba elastyczna, ktoś na Yotube pokazywał, że jednak trzyma sie dość solidnie. Opaską nie obłożysz bo nie ma jak, ale zawsze mozna naciagnąć jakąś "opaskę" elastyczną na samą lampę i wtedy nakładać na to dyfuzor. Jutro kupię to obadam. 200 zl na to nie dałbym ale 45 to w sumie żadna kasa. Zawsze można odsprzedać.
Ja czytałem za to inne opinie wczoraj, że z takim sofem potrafi solidnie przypalić i trzeba spore korekty dawać.
Wnętrze od strony pleców chyba jest srebrne. Szarą kartę mam - osobno.
Ten dyfuzor będzie używany reportersko, więc wtedy mi nie potrzeba WB PRE. W studiu z kolei mam kartę.
Może sobie to urządzenie udoskonalę, bo np widzę, że to na ebayu ma taką konstrukcję, że przed palnikiem ma podwójny materiał (a może i odblask). Spełnia to rolę jak grzybek w beautydishu. Pomysłowe.
Zawsze można kółko z ciemnej folii samoprzylepnej wyciac i nalepić od środka. Nawet przy skladaniu nie powinno byc problemu.
Lepiej nie ciemnej a srebrnej. Po co ma sie światło marnować, lepsze jest wewnętrzne odbicie.
Mam kawałeczek tej srebrnej folii na materiale, która jest używana w softboxach, wszyję to. Opaskę elastyczną też - jeśli takiej nie będzie. Ciotka ma maszyne i lubi szyć :)
Bardzo żałuję, że to jednak nie ma 40 cm średnicy. Albo i 50-60. Ja to chcę trzymac w ręku, na kablu SC 17. Max blisko twarzy by było w miarę miękko. Ale ta odległośc to tak z 1 m, bo inaczej będzie w kadrze. 30 cm z 1 metra to niezbyt miękko. 60 cm to by było coś.
Jak sie wkurzę (tzn gdy mi się spodoba ale będzie za małe) to sobie zrobię sam takie coś z dwóch blend 60 cm :) ale wpierw poeksperymentuję z tym małym czymś ;) z Mitoyi.
Też myślalem zeby sobie zrobic samemu z 2 blend.. Ja akurat mam maszynę i lubie szyć :D
Jeśli się sprawdzi to z Mitoyi, pomyślę nad moim :D
2 blendy 60cm w Mitoyi to koszt 2 x 21zł. Kawalek ciemnej tkaniny do obszycia wokół to kolejne 5 zł.
Jacek.. a może coś takiego?
http://www.ebay.com/itm/44cm-Easy-fold-Round-Flash-Softbox-Diffuser-Reflector-for-Nikon-Metz-Speedlight-/181897538371?hash=item2a59f02b43:g:WigAAOSw4SlV7~W m ?
Moze i tak. Ale jak mam to trzymac w wyciągnietej lewej ręce (aparat w prawej) to wole nawet wejscie z boku. Lepiej mi sie tym będzie manewrowało. BD musi miec większą grubośc.
Ja chce tym tylko lekko rozswietlac. To ma byc dopełnienie do zastanego. A skoro tak, to nawet nie musi byc tam idealnego rozłoźenia światła.
Ok. mam ten swoj z Mitoi..
Ktos wcześniej pisał , że mocowanie jest słabe. Nie wiem czy wywnioskowal ze zdjęć czy podpinał. Dyfuzor ma 2 mozowania. W srodku jest regulowana rzepem guma (musialem dosc mocno naciagnac zeby wszedł moj palnik SB900. A do tego jest druga obejma również gumowa, obejmujaca lampę mniej więcej na wysokości trochę nad wyświetlaczem (i oczywiscie tę gume tez mozna sobie regulować, do tego dopinane są scianki boczne dyfuzora, tak, że swiało nie ucieka dołem.
Potrząsałem dyfuzorem, trzymalem do gory nogami, trzepałem na prawo i lewo - trzyma sie. Nawet jak z uzyciem troche sily próbowałem to zdjąc z lampy - nie bardzo chciało zejsc. Dla mnie jak najbardziej ok.
W srodku podobnie jak na egzemplarzu na Ebay, jest przyszyty prostokat srebrnej folii odbijającej wiec Jacku szyć nie musisz :D
Dla mnie produkt w cenie 1/4 "oryginalu jak na razie na 4+ (dalbym 5 jakby byl faktycznie ciut wiekszy) za to po wlozeniu dopokrowca zajmuje tyle co... pudełko z 20 krązkami CD
.
Wozniak.g
04-01-2016, 20:44
no to supcio, a jak to to swieci? dużo światła zabiera?
Ładnie doświetla. Jesli chodzi o cyferki to pewnie więcej i rzetelniej powie Jacek jak dostanie swoje. Jak dla mnie ok. Podobnie jak Jacek potrzeba mi tego do doświetlania zastanego światła.
Wozniak.g
04-01-2016, 22:24
a jako głowne do portretu sie nadaje? i powiedzmy 2ga sztuka na doświetlenie?
Robilem na probe przy mocy 32 z lampa na aparacie, ale wyszło o wiele lepiej niz z tym tradycyjnym kubkiem na lampe w komplecie.
No to fajnie. Ja kupiłem wczoraj ale przelew poszedł dzis. Dostane go pewnie w tym tygodniu.
TO czekam tez i na twoja opinie bo pewnie bedzie bardziej rzetelna. Ja lamp za duzo nie uzywam, zawsze wole zastane
W terenie też wolę zastane. Z lenistwa. Nie lubię ciągać ze sobą tego wszystkiego. Kupiłem ringa z generatorem i akku. No i .... oczywiście tego nie używam w codziennym foceniu.
SB800 i ta nasadka za to bezproblemowo może być zawsze ze sobą zabierane.
Moje testy (albo raczej uwagi z użytkowania) będą wiosną bądź latem. Nie mam zamiaru tego używac gdy będzie mało światła (czyli teraz, zimą). To ma za mały rozmiar. Zresztą w świetle sztucznym do dopalania to WB by się nie zgadzał. A zdjęć w plenerze szybko nie zrobię. Jestem ciepłolubny, a modelki tez chyba nie lubia marznąć.
Złota łopata goes to....... :) :)
A serio - macie jakieś porównanie speedbounce z roundflash'em ?