Zobacz pełną wersję : D750 i stala ekspozycja
Chciałbym korzystać z maksymalnego otworu na obiektywie, który ma zmienne światło. Nie chciałbym każdorazowo mierzyć ekspozycji, bo raz w kadr wejdzie niebo, raz ciemne drzewa - dla jednolitego oświetlenia twarzy musiałbym co chwilę zmieniać kompensację. Załóżmy, że światło jest miękkie/rozproszone i na szkle o stałej jasności ustawiłbym po prostu ekspozycję manualnie i nie zmieniał jej.
Problem jest właśnie przy pracy na zoomie o zmiennym świetle... Jest jakiś sprytny sposób na to (oprócz przymykania przysłony do "minimalnej-maksymalnej")?
RobertMiernik
18-06-2015, 10:08
Tryb pomiaru do tego służy, jeśli wybierzesz punktowy i będziesz mierzył twarz, to ekspozycja twarzy nie powinna się zmieniać więc czasy same dopasują się do przysłony.
Dzięki za odp., ale wydaje mi się, że to się nie sprawdzi przy repo sportowym. Przy pomiarze punktowym można nie trafić w twarz tylko w tło (pośpiech) i mamy wtedy nawet 2EV niedoświetlenia/prześwietlenia.
Wychodzi chyba, że albo stała przysłona (jak wyżej napisałem) albo zwiększenie kompensacji na minus tak, aby przy największej przysłonie nie było przepałów... Część zdjęć trzeba będzie w takim przypadku podciągnąć w postprocesie.
RobertMiernik
18-06-2015, 10:39
Przy repo a do tego sportowym, nie ma opcji ;)
Nie ma takiej możliwości. Musisz ustawić ekspozycję dla minimalnej ogniskowej, a resztę wyciągać w PS. To zwykle jest max 1 i 1/3 EV.
Krzychoo_
18-06-2015, 12:21
A blokada ekspozycji AE-L nie wystarczy? Jeżeli zablokuję ekspozycję i zmieniam np. przesłonę to aparat zmienia wówczas inne parametry, dla zachowania stałej ekspozycji. Dodam, że w menu ustawiłem przycisk AE-L tak, żeby blokada działała aż do odwołania, względnie aż do przejścia aparatu w stan wstrzymania i ustawiłem dłuższe przejście do stanu uśpienia, na 30 sek.
Nie mam niestety zoomu ze zmiennym światłem żeby to sprawdzić.
maciej.dubis
18-06-2015, 13:50
Również sprawdziłbym AE-L. Nie wiem tylko czy zadziała na M. U mnie sprawdza się w D700 w trybie A i zmianie przesłony (dobiera czas do zablokowanego pomiaru).
Krzychoo_
18-06-2015, 14:29
W M zadziała, przy ustawionym AutoISO. Po zmianie przesłony aparat zmieni ISO.
I to jest rozwiązanie problemu.
Nie mam teraz dostępu do sprzętu, ale już dziękuję za odzew i ciekawy pomysł. Przećwiczę to, może się uda zastosować w praktyce. Aparat wyświetla jakiś znaczek pt. "blokada ekspozycji włączona", czy trzeba pamiętać?
Przy okazji M z AutoISO to mój ulubiony tryb, tylko nie zawsze w plenerze jest możliwy (jak zejście ISO do 100 nie wystarcza).