PDA

Zobacz pełną wersję : D750 i stala ekspozycja

apaw
18-06-2015, 10:02
Chciałbym korzystać z maksymalnego otworu na obiektywie, który ma zmienne światło. Nie chciałbym każdorazowo mierzyć ekspozycji, bo raz w kadr wejdzie niebo, raz ciemne drzewa - dla jednolitego oświetlenia twarzy musiałbym co chwilę zmieniać kompensację. Załóżmy, że światło jest miękkie/rozproszone i na szkle o stałej jasności ustawiłbym po prostu ekspozycję manualnie i nie zmieniał jej.
Problem jest właśnie przy pracy na zoomie o zmiennym świetle... Jest jakiś sprytny sposób na to (oprócz przymykania przysłony do "minimalnej-maksymalnej")?

RobertMiernik
18-06-2015, 10:08
Tryb pomiaru do tego służy, jeśli wybierzesz punktowy i będziesz mierzył twarz, to ekspozycja twarzy nie powinna się zmieniać więc czasy same dopasują się do przysłony.

apaw
18-06-2015, 10:27
Dzięki za odp., ale wydaje mi się, że to się nie sprawdzi przy repo sportowym. Przy pomiarze punktowym można nie trafić w twarz tylko w tło (pośpiech) i mamy wtedy nawet 2EV niedoświetlenia/prześwietlenia.
Wychodzi chyba, że albo stała przysłona (jak wyżej napisałem) albo zwiększenie kompensacji na minus tak, aby przy największej przysłonie nie było przepałów... Część zdjęć trzeba będzie w takim przypadku podciągnąć w postprocesie.

RobertMiernik
18-06-2015, 10:39
Przy repo a do tego sportowym, nie ma opcji ;)

TOP67
18-06-2015, 12:21
Nie ma takiej możliwości. Musisz ustawić ekspozycję dla minimalnej ogniskowej, a resztę wyciągać w PS. To zwykle jest max 1 i 1/3 EV.

Krzychoo_
18-06-2015, 12:21
A blokada ekspozycji AE-L nie wystarczy? Jeżeli zablokuję ekspozycję i zmieniam np. przesłonę to aparat zmienia wówczas inne parametry, dla zachowania stałej ekspozycji. Dodam, że w menu ustawiłem przycisk AE-L tak, żeby blokada działała aż do odwołania, względnie aż do przejścia aparatu w stan wstrzymania i ustawiłem dłuższe przejście do stanu uśpienia, na 30 sek.
Nie mam niestety zoomu ze zmiennym światłem żeby to sprawdzić.

maciej.dubis
18-06-2015, 13:50
Również sprawdziłbym AE-L. Nie wiem tylko czy zadziała na M. U mnie sprawdza się w D700 w trybie A i zmianie przesłony (dobiera czas do zablokowanego pomiaru).

Krzychoo_
18-06-2015, 14:29
W M zadziała, przy ustawionym AutoISO. Po zmianie przesłony aparat zmieni ISO.

TOP67
18-06-2015, 14:47
I to jest rozwiązanie problemu.

apaw
18-06-2015, 14:58
Nie mam teraz dostępu do sprzętu, ale już dziękuję za odzew i ciekawy pomysł. Przećwiczę to, może się uda zastosować w praktyce. Aparat wyświetla jakiś znaczek pt. "blokada ekspozycji włączona", czy trzeba pamiętać?
Przy okazji M z AutoISO to mój ulubiony tryb, tylko nie zawsze w plenerze jest możliwy (jak zejście ISO do 100 nie wystarcza).