PDA

Zobacz pełną wersję : Fujichrome czy color?

Krycha
22-08-2005, 18:58
Witam wszystkich czytających. Jak w temacie co wybrać :roll:
Zdarzało się, że byłem proszony o pstryknięcie kilku fotek na ślubach, ale dopiero teraz zacząłem się zastanawiać nad wyborem filmu :D . W plener z ostrym słońcem wybierałem Fujicolor NPS160 w Kościele waliłem 400 Fuji NPH 400 i byłem zadowolony, ale teraz myślę nad przeźroczami, czy np. Fujiichrome Provia 400 w Kościele i 100 w plener potem skan i odbitki, czy to dobre rozwiązanie???czy nie osiągnę w ten sposób lepszego kontrastu nasycenia barw itd…??? Wcześniej już myślałem o tym, ale gość w labie przekonał mnie, że po zeskanowaniu kolory i reszta wyblakną i nie będzie już tak pięknie jak zrobię odbitkę, czy to rzeczywiście prawda??? Z góry dziękuje za wasze spostrzeżenia.

gALL
22-08-2005, 20:34
Osiagniesz ... upierdliwosc obrobki (wolanie, dobry skan - drogo). Przy malym obrazku to bez znaczenia czy negatyw czy slajd.

Zdazylo mi sie zamowienie na sesje plenerowa na slajdach ... niezla jazda, nie ma poprawek. Klient chcial dostac zaramkowany slajd i dostal. Sobie zostawilem skany z najlepszych klatek. Robilem na Astii 100.

Jak ktos Ci zaplaci za te slajdy to rob na nich, ale zeby samemu wiecej placic za sztampe slubna ... no way.

Krycha
22-08-2005, 22:55
A jak skanowałeś? w labie czy na swoim własnym jakimś? Bo jak ja to liczyłem to nie było tak drogo, ale założę się że źle liczyłem :-). Sprawdź mnie jak możesz proszę: film (negatyw NPS,NPH koło 35zeta, pozytyw około 40-45 zeta, czyli dycha drożej) wywołanie może droższe ale bez ramek tylko pocięcie to 10zł (czyli 2 razy drożej, ale to jeszcze nie takie pieniadze). Skanujesz sam (jak masz skaner :-)) do labu oddajesz na płycie a odbitki w tej samej cenie. Nie wiem pominąłem coś, albo źle liczę???

gALL
23-08-2005, 01:50
NPS, NPH kupuje po 15-17 zl (na fakture), Astia 100 albo Provia 400 to juz wydatek prawie 25-30 zl (2x drozej). Wolanie NPH, NPS to jakies 5-6 zl, wolanie pozytywu to juz prawie 20 zl (3-4x drozej). Skanuje sam na swoim wlasnym paszczaku (do 15x21 kolor da sie zrobic ze skanow na Epsonie 2400). Ostatnio komercyjnie odbijam tylko z plikow cyfrowych, jak na konkurs/wystawe to co innego.

sailor
23-08-2005, 08:18
podobnie jak gall - negatyw czy slajd .. przy malym obrazku nownozency i tak nie zobacza roznicy. jesli juz slajd to pobaw sie fujii astia - bardzo symapatyczny material jesli chodzi ogolnie o fotografie ludzi.

gall - ja astie i provie mialem zawsze w cenie NPH :D jak bys chcial jakas rozsadna ilosc to moge sie zapytac.

Krycha
24-08-2005, 11:25
Dzięki za uwagi. Pobawię się Astią.

P.s.
A ceny filmów bardzo atrakcyjne, można wiedzieć gdzie się zaopatrujecie???

gALL
24-08-2005, 11:27
Gielda we Wroc na Dworcu Gl. PKP, co sobota od 9 do 13, albo u tego samego Pana w tygodniu, po telefonicznym kontakcie.

Krycha
24-08-2005, 11:31
Ups to będę miał daleko :lol: ale macie fajnie w tym Wrocławiu :wink:
Dzieki i pozdrawiam.