Zobacz pełną wersję : Ludy pomóżcie! - problem z lampami :/
spiritus
17-06-2015, 23:42
Witajcie
Tak na szybko:
Jutro fotografuję komers i to jest dobry moment na test z 3. lampami. Jedna (SB-600) zamocowana na nadajniku na aparacie. Dwie YN560 na statywach z odbiornikami. Chciałbym SB oświetlić lekko to co jest przede mną a rola YN polega na zabarwieniu światła na czerwony/niebieski i inne takie powycinane z okładek :)
To co powyżej już ogarniam aale co zrobić w przypadku aby na szybko zablokować błysk YN i aby odpaliła tylko SB? Jak wyłączam nadajnik to SB nie świeci :/
Znajdzie się jakaś alternatywa aby nie podchodzić do lamp i ich nie wyłączać?
EDIT:
Nadajniki tp RF-603
RobertMiernik
18-06-2015, 00:02
Nie ma niestety takiej opcji w RF-603.
Albo wypniesz nadajnik i wepniesz lampę w gołe sanki, albo zmienisz kanał w nadajniku, wtedy pozostałe go nie zobaczą. Niestety w 603 zmiana kanału jest pod bateriami, więc średnio. Wypinanie też marnie.
spiritus
18-06-2015, 07:01
Ok. Dzięki Robercie za odpowiedź. Szkoda, że nie można czegoś takiego zrobić :/
Temat można usunąć
RobertMiernik
18-06-2015, 08:20
Wydaje mi się, że kiedyś widziałem kabel, który z jednej strony można zamocować na gorącej stopce, a z drugiej ma dwa gniazda pod lampy błyskowe właśnie - miał niby służyć do bracketów i umożliwiać zamocowanie na nim dwóch a nie jednej lampy.
TTLa to pewnie nie przenosi ale 603 też nie, gdybyś miał taki kabel i wymyślił jak to wszystko zamocować do aparatu, to lampa i nadajnik byłyby na osobnych niezależnych przewodach, więc mógłbyś wyłączać nadajnik bez odcinania komunikacji z lampą.
...tak sobie przypomniałem pod prysznicem ;)
W body pro można to bez problemu obejść.
Lampe zapinasz na sanki, a wyzwalacz do gniazda PC za pomocą kabla i kostki.
Wyłączenie lamp zdalnych wtedy to tylko wyłączenie nadajnika.
W body pro można to bez problemu obejść.
Lampe zapinasz na sanki, a wyzwalacz do gniazda PC za pomocą kabla i kostki.
Wyłączenie lamp zdalnych wtedy to tylko wyłączenie nadajnika.
Wymaga nadajnika w wersji "II" (albo przerabiania wersji pierwszej - do "aktywacji trybu nadajnika" potrzebuje sygnału ze stopki aparatu).
spiritus
19-06-2015, 10:19
Ok. Dzięki za odpowiedzi i za rady. Kabelka przez wakacje poszukam aczkolwiek radziłem sobie wczoraj poprzez szybkie zdemontowanie nadajnika z aparatu i zamontowanie lampy aby uzyskać TTL.
Aby już nie zakładać nowego wątku ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z liczbą przewodnią lampy?
Np moja SB-600 ma 30 przy ISO 100 i 35mm noo ale jak to obliczyć dla ISO 200 i innych ogniskowych? Co to w ogóle jest? :D
thekrycha
19-06-2015, 10:43
Tu masz fajny i przydatny kalkulatorek :) masz 4 zmienne, każda wyliczana jest na podstawie pozostałych 3
http://darekk.com/kalkulator/liczba-przewodnia
Liczba przewodnia to po prostu zasięg lampy przy danych parametrach.
Tabelka podaje najczęściej dla ISO 100, f/1.0.
Z każdą zmianą EV mnożysz/dzielisz przez pierwiastek(2) na każde EV - czyli:
dla ISO 200 - x 1.41
dla ISO 400 - x 2,
itd.
przy zmianach przesłony - dzielisz przez wartość przesłony (ona ma już skok o pierw(2) ).
Przykład - LP=30 =>
ISO 200, f/5.6 = (iso +1EV, czyli dzielimy przez 5.6-1EV = 4) = 30/4 = 7.5m
Do obliczeń łatwiej najpierw odjąć sobie od przesłony wartość o ile podniosłeś ISO.
spiritus
19-06-2015, 13:02
Czyli dla ISO 800 i powiedzmy f/8 odległość będzie ok 10,48.
Dobrze to liczę? W kalkulator nie zaglądam :)
thekrycha
19-06-2015, 13:42
Mniej więcej :) 30/8*2,8=10,5m