PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 + ? Proszę o radę

DaYen
17-06-2015, 12:55
Witajcie!
Jestem tu nowa. Nigdy wcześniej nie interesowałam się szczegółowo fotografią. Mimo, że ostatnio trochę czytałam o specyfikacjach aparatów, fotografii... to nadal nie mogę spamiętać od czego jest przesłona, ogniskowa i takie tam... ale się nauczę :)
2,5 roku temu kupiłam lustrzankę D3200 z obiektywem KIT (AF-S Nikkor 18-55mm 1:3,5-5,6G) Robiłam zdjęcia z reguły w trybie auto albo jak nie chciałam lampy to w opcji bez lampy. Trochę bawiłam się z rozmyciem tła, balansem bieli i takie tam, ale bardziej przez ciekawość i dla "zabawy". Jednak teraz chciałabym pójść w jakość zdjęć i tu potrzebuję rady.
Chcę robić zdjęcia moim dzieciom w ruchu. Tym aparatem albo nie potrafię albo nie mam opcji, żeby wykonać ciekawe zdjęcie np skaczącego synka z jednoczesnym rozmyciem tła na przykład. Mam tu opcję zdjęć w ruchu ale przy wgraniu ich na kompa jakość nie powala...
Nie zależy mi też na jakimś mega przybliżeniu, wolę ja się przybliżyć do "modela". Chcę robić zdjęcia zarówno w domu, gdzie nie jest za widno, jak i na zewnątrz.
A i co mnie jeszcze wkurza, że jak np. mąż przybliża do mnie córę na rękach to gubi mi ostrość (co wiem, że jest normalne przy poruszającym obiekcie) i zdjęcie rozmazane... Zawsze ustawiam na automatyczne ustawianie ostrości.
No i teraz tak:
Do czego tak naprawdę nadaje się mój obiektyw? Bo w domu zdjęcia są średnie jak nie jest dostatecznie widno...
Jaki obiektyw byłby najlepszy? Chcę robić zarówno portrety jak i zdjęcia w ruchu?
Pewnie przydałby mi się filtr przeciwsłoneczny... Jaki?
A i przy okazji nie chcę wydać majątku, bo najnormalniej w świecie mnie na to nie stać. Zdjęcia chcę robić dalej amatorsko, ale z zadowalającymi mnie efektami. A może body mam nie te? W czym problem?

PS. A i co mnie jeszcze wkurza? Filmy! Syn do mnie przybiega i już muszę nastawiać na nowo ostrość a z tego taka lipa wychodzi... nawet po obróbce... Bez sensu... A może coś źle robię?

ppablo12345
17-06-2015, 13:03
Odnośnie filmów - ustaw jakąś wysoką przesłonę, np. f8 - głębia ostrości będzie spora, nie będzie takich dużych problemów z wychodzenie poza ostry obszar.
Tani i jasny obiektyw: stałki 35 albo 50 mm (w wersji G) nowe kosztują jakieś 700 złotych, używane jeszcze taniej. Do domu pewnie 35tka byłaby lepsza.
Ponieważ do zdjęć w ruchu na dworze Twój obecny obiektyw wystarczy (ustaw aparat w tryb sportowy), zastanowiłbym się na Twoim miejscu, czy zamiast obiektywu nie kupić lampy.

DaYen
17-06-2015, 13:09
No właśnie o lampie tez myślałam, ale to chyba jeszcze wyższe koszty... Ale lampa to w pomieszczeniach tylko, tak? Bo chyba lepsza jak jest na statywie obok, ale w to też jeszcze się nie wdrażałam...
W takim przypadku kupiłabym stałkę 35 pewnie + tą lampę. Na zewnątrz faktycznie zdjęcia wychodzą jak dla mnie rewelacyjnie, ale ten filtr jeszcze by się przydał...

sl011
17-06-2015, 13:10
Witaj
Jasny obiektyw to może i niezły pomysł. Przypomnij sobie, co to jest ogniskowa i sprawdź na swoich zdjęciach, jakiej ogniskowej najchętniej używasz. Na tej podstawie będziesz mogła zdecydować, czy zechcesz obiektyw 35, czy 50mm. Bo takie są najpowszechniejsze i najtańsze porządne stałki dla Ciebie (700-750zł).
Albo kup zewnętrzną lampę.

A przede wszystkim popracuj nad teorią i swoją techniką. Z jasnym obiektywem zdjęcia pozwolą uzyskać mniej poruszeń, ale będą bardziej wymagające jeśli chodzi o precyzję ustawiania ostrości. Z tym, co masz, też da się zrobić przyzwoitej jakości zdjęcia.
Jeśli chcesz robić coś więcej niż pstryki, to musisz się nauczyć przynajmniej podstaw. Najlepiej kup sobie i przeczytaj ze zrozumieniem dobrą książkę o fotografii. To moim zdaniem najtrafniejsza inwestycja na początek i koszt dużo niższy niż 700zł. ;)

DaYen
17-06-2015, 13:22
Dziękuję za opinię :) Od tego zacznę na pewno! Teoria! Bo z tym kuleję. Druga rzecz... Próbuję znaleźć opcję zmiany przesłony... Chyba do instrukcji obsługi zajrzę, bo jak wcześniej wspomniałam, wszystko robiłam z automatu...

DaYen
17-06-2015, 13:29
Powiedzcie mi dlaczego nie mają te zdjęcia wystarczającej ostrości? Aparat ustawiony na auto oczywiście ;)
Czy to może tylko drżenie ręki :P

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/347zjt5-1.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/347zjt5.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/ng4jg9-1.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/ng4jg9.jpg)

sl011
17-06-2015, 13:33
Próbuję znaleźć opcję zmiany przesłony... Chyba do instrukcji obsługi zajrzę, bo jak wcześniej wspomniałam, wszystko robiłam z automatu...
Przełącz górnym kółkiem w tryb A i pokręć kółkiem z tyłu aparatu.
A do instrukcji warto zajrzeć. Najlepiej do tej kompletnej, którą masz w pdf na płycie.

DaYen
17-06-2015, 13:33
Bo te zdjęcia nie są zadowalające niestety... I potem na kompie je przeglądam i się wkurzam tylko... :(

DaYen
17-06-2015, 13:34
Przełącz górnym kółkiem w tryb A i pokręć kółkiem z tyłu aparatu.
A do instrukcji warto zajrzeć. Najlepiej do tej kompletnej, którą masz w pdf na płycie.

No właśnie jeszcze nie rozumiem tych opcji M, A, S, P... :P

sl011
17-06-2015, 13:39
Na początek wystarczy Ci tryb A. (https://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac)

DaYen
17-06-2015, 13:42
No dobrze... Ale to chyba nie jest do robienia zdjęć postaci w ruchu, bo ledwo mi ręka zadrżała i obraz rozmyty... Rozumiem, że to do tych filmów?

DaYen
17-06-2015, 13:43
Przepraszam za głupie pytania ;)

sl011
17-06-2015, 13:44
Powiedzcie mi dlaczego nie mają te zdjęcia wystarczającej ostrości? Aparat ustawiony na auto oczywiście ;)
Czy to może tylko drżenie ręki :P

Trudno oceniać na tak małych zdjęciach. W drugim aparat wycelował w ścianę i drzwi. Pomógłby ręczny wybór punktu ostrości. Oba mogą być też poruszone, przy czasie ekspozycji 1/60s to możliwe.

Postaraj się nie pisać postów jeden pod drugim. Jest możliwość edytowania.

edit:

No dobrze... Ale to chyba nie jest do robienia zdjęć postaci w ruchu, bo ledwo mi ręka zadrżała i obraz rozmyty... Rozumiem, że to do tych filmów?
Przy odrobinie wprawy może być prawie do wszystkiego.

DaYen
17-06-2015, 13:56
Ok. Biorę się do lektury w takim razie :)
A co do zdjęć wstawionych przeze mnie, zaraz je edutję, tzn. przywrócę pierwotny rozmiar, może wtedy będzie to bardziej widoczne :)

regis86
17-06-2015, 14:21
Podczas łapania ostrości aparat pokazuje ci kwadracikiem na co łapie ostrość - popróbuj z ustawienianimi AF, może z wykrywaniem twarzy. Przytrzymuj spust migawki chwilę to będziesz widzieć na co łapie ostrość, czasem trzeba dać mu chwilkę. Mi to bowiem wygląda że nie zdąrzył złapać właściwie AF
Ja osobiście dzieciom wolę robić zdjęcia na manualnej ostrości - czy zmieniasz przy obiektywie na M i ustawiasz na obiektywie ostrość ręcznie. Przy statecznych pozach strzel kilka fotek a któraś złapie idealnie ostrość :)

DaYen
17-06-2015, 16:09
Wiem na czym polega łapanie ostrości i pikające kwadraciki co raz to inaczej ;) I czasem próbuję trafić nimi w to co chcę kilka razy i modele moi się niecierpliwią :P Dzieci to zaraz zmykają i po zdjęciu :(