Zobacz pełną wersję : Zbiorowe minimalne zmniejszanie zdjęć
Witam,
Mam następujący problem. Potrzebuję wrzucić zdjęcia na płytę 4,33 GB a zdjęć jest 4,5 GB. Jest jakiś sposób aby PS czy inna aplikacja przeleciała mi przez katalog i wszystkie zdjęcia minimalnie zmniejszyła np. poprzez minimalnie większą kompresję lub zmianę rozdzielczości? A może są jakieś inne sposoby aby upchnąć dane?
Upchać się już nie da. Używając zipów i im podobnych raczej tylko powiększysz rozmiar danych, bo zdjęcia (JPEGi) to dane już skompresowane i chyba żaden paker ich nie potrafi zmniejszyć.
Do zmiany rozmiaru/kompresji zdjęć można użyć np. XnView - jest w nim opcja "przetwarzania wielu plików" i tam możesz ustalić stopień kompresji, jak też dodać zmniejszenie rozdzielczości plików.
A w PS się da? Dostałem przy zakupie aparatu CC to byłaby okazja w końcu skorzystać :)
RobertMiernik
17-06-2015, 12:46
Jasne, że się da, w fotoszopie wszystko się da...
Plik -> Skrypty -> Procesor -> i możesz zmienić albo kompresję albo rozmiar.
Da się, czemu nie, ale przetwarzanie wsadowe potrzebuje zarejestrowanej akcji, którą najpierw musisz sobie zrobić.
-----------------
Edit:
Jasne, że się da, w fotoszopie wszystko się da...
Plik -> Skrypty -> Procesor -> i możesz zmienić albo kompresję albo rozmiar.
heh.... nawet nie wiedziałem, że tak prosto się da... Nigdy nie przyszło mi do głowy, aby do prostych operacji zaprzęgać PS'a...
velaskez
17-06-2015, 13:04
Witam,
Mam następujący problem. Potrzebuję wrzucić zdjęcia na płytę 4,33 GB a zdjęć jest 4,5 GB. Jest jakiś sposób aby PS czy inna aplikacja przeleciała mi przez katalog i wszystkie zdjęcia minimalnie zmniejszyła np. poprzez minimalnie większą kompresję lub zmianę rozdzielczości? A może są jakieś inne sposoby aby upchnąć dane?
SNS Resizer :mrgreen:
Dzięki za odpowiedzi. Jakaś dziwna sprawa z tym PS. Mam jpg z Samsunga i ustawiłem przy konwersji jakość 8, co wydaje mi się bardzo dobrą jakością a waga plików spada o ponad 50%.
RobertMiernik
18-06-2015, 14:29
Obcina półtony, których możesz na słabym wyświetlaczu nie widzieć w ogóle.
...Jakaś dziwna sprawa z tym PS. Mam jpg z Samsunga i ustawiłem przy konwersji jakość 8, co wydaje mi się bardzo dobrą jakością a waga plików spada o ponad 50%.
W pierwszym poście napisałeś, że:
...Potrzebuję wrzucić zdjęcia na płytę 4,33 GB a zdjęć jest 4,5 GB.
Jak skompresujesz z "jakością" 8 to będziesz miał tych zdjęć ok. 2,2 GB...
Za bardzo dobrą jakość uważam wartość 11 i oczywiście 12. Osobiście bym skompresował tylko część zdjęć (aby zyskać te 200MB) z kompresją nie mniejszą od 10, a pozostałych nie ruszał wcale.
Ponadto jeśli je skompresujesz o 50% i usuniesz oryginały (nie mając RAW podejrzewam) to stracisz sporo na jakości bezpowrotnie.
Może czas kupić nagrywarkę blueray ?
Nie wiedziałem co wpisać w ustawieniach to wpisałem 8 sądząc, że będzie mała kompresja. Z 11 to zdjęcia wręcz urosły. Myślę, że skończę na 9-10 i będzie w sam raz.
Nie wiem tylko jak przerwać działanie skryptu.
Z blueray to nie jest rozwiązanie bo zgłosiłem się na ochotnika aby nagrać zdjęcia dla rodziców dzieci z klasy mojego dziecka (około 20 płytek) i nie chcę wszystkich zmuszać do kupna odtwarzacza blueray ;)
RobertMiernik
18-06-2015, 17:50
ojtam kup 20 bluerayów i 'tanio' opchnij ;)
Nie wiedziałem co wpisać w ustawieniach to wpisałem 8 sądząc, że będzie mała kompresja. Z 11 to zdjęcia wręcz urosły. /.../
Może jeszcze zależeć od wagi oryginalnego zdjęcia poddawanemu powtórnej kompresji. Pierwsza zachodzi już w samym aparacie i jest tam możliwość ustawienia zazwyczaj 2 lub 3 stopni kompresji (do wyboru): np. Super Fine i Fine. Pierwszy to mniejsza kompresja (lepsza jakość) jpg. Jeśli plik jpg był już mocniej skompresowany w aparacie to jest możliwe, że przy kompresji 11 w PS zwiększy swoją wagę.
Przykładowo dla najlepszej jakości (super fine) plik z aparatu ma 5MB. Po powtórnej kompresji w PS (bez zmiany rozmiaru) w zależności od stopnia kompresji, waga wyniesie ok.
dla 12 - 6,4 MB
dla 11 - 3,6 MB
dla 10 - 2,2 MB
dla 9 - 1,4 MB
dla 8 - 1 MB
Jak widać dla 11 jest mniej i to sporo niż ma oryginalny plik.
To samo zdjęcie z aparatu przy ustawionej gorszej jakości (fine) ma ok. 2MB. Teraz analogicznie jw. waga wyniesie:
dla 12 - 4,5 MB
dla 11 - 2,9 MB
dla 10 - 2,1 MB
dla 9 - 1,4 MB
dla 8 - 1 MB
i tu już przy 11 jest więcej niż miał plik z aparatu. Jeśli już korzystam z jpg (zazwyczaj RAW) to mam ustawione najlepszą możliwą jakość. Stąd taka odpowiedź moja była:-) (odnośnie tej wartości 11)
Ja te zdjęcia dostałem, więc nie miałem wpływu na to jaką ktoś kompresję ustawił w aparacie. Osobiście zawsze ustawiam najwyższą jakość jpg.
Ja te zdjęcia dostałem, więc nie miałem wpływu na to jaką ktoś kompresję ustawił w aparacie. Osobiście zawsze ustawiam najwyższą jakość jpg.
OK:smile: Tylko podałem przyczynę (mz.) dlaczego zdjęcia "urosły" wagowo przy kompresji (jakości) 11 w PS.
Ostatecznie wybrałem poziom 10, który dał mi zysk jakieś 10% wagi.
Dzięki wszystkim.
Jak ktoś by mi jeszcze podał jakiś magiczny skrót klawiaturowy na przerwanie skryptu to byłoby super. Tak na przyszłość.