PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z gumką (choć ciąży jeszcze nie ma :) )

2pompony
17-06-2015, 11:34
Pochwalony!

Otóż nie tak dawno, w dniach mocno upalnych w zeszłym tygodniu naszło mnie na robienie zdjęć z silnymi filtrami - więc umieszczony na statywie aparat stał w pełnym słońcu przez dłuższy czas w sumie. No i zauważyłem, że guma na pierścieniu ogniskowych mi się odkleiła - co prawda nei na całym obwodzie, bo trzyma się jeszcze powiedzmy na ćwiartce obwodu, ale reszta jest luźna. Jak się lekko naciągnie, to można sobie tam schować 20 groszy. :) Chociaż jak obiektyw siedzi w domu w temperaturach normalnych, to ten gumowy pierścień się jakby lekko kurczy i odstawania nie widać.

Mam wrażenie, że po prostu słońce za bardzo przygrzało, aparat i szkło czarne - no to i nie dziwne, że momentami robiło się sporo ciepłe. Z tym wiążę to odklejenie się gumy, nic innego nei przychodzi mi do głowy...

Moje pytanie dotyczy kleju - czym to przykleić, żeby z czasem nei odpadło całkowicie? Nie wiem z czego jest obudowa, a nie chcę nabroić - np. wypalić jakimś agresywnym klejem dziury, rozpuścić gumy czy coś podobnego...

Acha, obiektyw to Nikkor 18-200 VR. Dzięki za jakieś sensowne rady!

MstrG
17-06-2015, 11:39
Nie lepiej wymienić?
Oczywiście można tez przyciąć o jedną kostkę i skleić.

2pompony
17-06-2015, 12:21
W sumie nie zastanawiałem się nad tym zbytnio, tylko poszedłem po linii najmniejszego oporu: odkleiło się - znaczy przykleić. Ale wymiana to jest jakieś wyjście. Poszukam na ebayu, czy idzie to jakoś tanio kupić, czy serwis potrzebny - jeśli tak, to i tak się nie wybieram, więc pytanie o klej pozostaje w mocy.

I stan odklejenia i naciągnięcia nie jest tak duży, żeby wymagał odcięcia jednej kostki, jak jest chłodno, ta gumowa taśma układa się bez luzów, problem jest dopiero na słońcu, bo wtedy zaczyna się robić luźniejsza...

MstrG
17-06-2015, 12:36
W sumie nie zastanawiałem się nad tym zbytnio, tylko poszedłem po linii najmniejszego oporu: odkleiło się - znaczy przykleić. Ale wymiana to jest jakieś wyjście. Poszukam na ebayu, czy idzie to jakoś tanio kupić, czy serwis potrzebny - jeśli tak, to i tak się nie wybieram, więc pytanie o klej pozostaje w mocy.

I stan odklejenia i naciągnięcia nie jest tak duży, żeby wymagał odcięcia jednej kostki, jak jest chłodno, ta gumowa taśma układa się bez luzów, problem jest dopiero na słońcu, bo wtedy zaczyna się robić luźniejsza...

1K110-738 RUBBER RING
W 2012 r płaciłem kosmiczne 23zł z przesyłką z Nikon Polska. Nie wiem czy jest sens szukania na jebaju.

TOP67
17-06-2015, 12:38
Gumy nigdy nie są klejone. Są rozciągane i same się trzymają. Zwykle przy regeneracji wycinam 5-7 kostek, bo problem nie jest w długości, tylko szerokości (zresztą jak zawsze ;)).

MstrG
17-06-2015, 12:40
Gumy nigdy nie są klejone. Są rozciągane i same się trzymają. Zwykle przy regeneracji wycinam 5-7 kostek, bo problem nie jest w długości, tylko szerokości (zresztą jak zawsze ;)).

Racja :) chodziło mi o jeden rząd kostek, a nie jedną kostkę :)

2pompony
17-06-2015, 12:45
1K110-738 RUBBER RING
W 2012 r płaciłem kosmiczne 23zł z przesyłką z Nikon Polska. Nie wiem czy jest sens szukania na jebaju.

Dzięki!!! To załatwia mój problem jak sądzę - choć jako krakus chętnie bym się potargował, nawet do kwoty 21 złotych. :)

Pewni jest tak jak mówisz, ale moja wyraźnie trzyma się na tak na oko ćwiartce obwodu, więc myślałem, że to klej po prostu. Ale skoro za rozsądne pieniądze przyniosą mi do domu nową, to idę nawet na ten brak kleju. :) I nawet za 23, niech już będzie nawet bez targów.

TOP67
17-06-2015, 12:46
Racja :) chodziło mi o jeden rząd kostek, a nie jedną kostkę :)

A ja miałem na myśłi 5-7 rzędów kostek.