Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 czy D3200, 35mm czy 50mm
Cześć,
Stoję przed wyborem kupna aparatu. Na początku byłem w pełni przekonany do D5100 bo z takim miałem sporo styczności i byłem zadowolony. Wiem że dawniej D3200 był nieopłacalny w zestawieniu z D5100 ale obecnie jest kosztuje on 1800PLN z 18-105 VR, a D5100 - 2100 PLN.
Wiem że d5100 jest lepszy odrobinę, pytanie co na chwilę obecną jest bardziej opłacalne.
Dodatkowo chciałbym kupić używany obiektyw stało ogniskowy 35mm F1.8 lub 50mm F1.8.
Czy taka jasność wystarczy żeby robić zdjęcia w niedostatecznym oświetleniu w mieszkaniu bez flesza na znośnym ISO? np. 400?
Zdjęcia będą robione dziecku małemu, czy 35 mm będzie zniekształcał skoro powiedzmy sylwetka to 80-90cm i taki ma być kadr, czy bezpieczniej 50mm ale wtedy czasem będzie za mało miejsca żeby objąć całą postać.
Czy brać 35mm i nie robić nim portretów w mieszkaniu, łapać szerzej, a portrety można robić kitowym w plenerze?
Co radzicie?
nikoniarz
16-06-2015, 20:49
Odnośnie body to teoretycznie oba są porównywalnie opłacalne, bo D3200 + 18-105 spadł już do ceny jaką ja kiedyś płaciłem za D3100 z takim obiektywem.
Jeśli zaś chodzi o wybór stałki- jak już będziesz mieć 18-105 to sam sobie sprawdzisz czy bardziej Ci pasuje 35 czy 50.
hostman22
17-06-2015, 18:24
zasada jest prosta, dslr z wizjerem lustrzanym są podobne, czym wyższy model tym trochę lepszy af, wysokie iso, ale skok zaczyna się od aparatów z pryzmatem nawet tych starszych. Zdroworozsądkowo brałbym d5100 i znośne iso to więcej niż 400 :wink: w tym modelu. Przy 16mpx więcej zdjęć wejdzie na kartę. Kąt widzenia 5oki na dx to 75 w pomieszczeniach robi się wąsko (chyba że masz duży dom :smile:, to 50 1.8g bardzo fajne szkło i szybkość af jak na taką cenę bardzo ok).
dokładnie 50 to w domu wąsko a dla mnie nawet 35 jest wąsko. Za to w plenerze super. 50tka wg mnie jest ostrzejsza ale to może też zależeć od konkretnego egzemplarza.
Andrzej1974
18-06-2015, 07:02
Cześć,
Stoję przed wyborem kupna aparatu. Na początku byłem w pełni przekonany do D5100 bo z takim miałem sporo styczności i byłem zadowolony. Wiem że dawniej D3200 był nieopłacalny w zestawieniu z D5100 ale obecnie jest kosztuje on 1800PLN z 18-105 VR, a D5100 - 2100 PLN.
Wiem że d5100 jest lepszy odrobinę, pytanie co na chwilę obecną jest bardziej opłacalne.
Dodatkowo chciałbym kupić używany obiektyw stało ogniskowy 35mm F1.8 lub 50mm F1.8.
Czy taka jasność wystarczy żeby robić zdjęcia w niedostatecznym oświetleniu w mieszkaniu bez flesza na znośnym ISO? np. 400?
Zdjęcia będą robione dziecku małemu, czy 35 mm będzie zniekształcał skoro powiedzmy sylwetka to 80-90cm i taki ma być kadr, czy bezpieczniej 50mm ale wtedy czasem będzie za mało miejsca żeby objąć całą postać.
Czy brać 35mm i nie robić nim portretów w mieszkaniu, łapać szerzej, a portrety można robić kitowym w plenerze?
Co radzicie?
Pobaw się np. tym (http://dofsimulator.net/pl/) i zobacz, jaki obiektyw Ci odpowiada. Co do aparatu to z tej dwójki... D5100.
Kup na razie dowolny z nich. Możesz ewentualnie wziąć pod uwagę D5200 za niecałe 2300. D5200 ma teoretycznie lepszy autofokus i lepszą matrycę (choć chodzą słuchy o hot pixelach i bandingu ;) ). Zdjęcia wyjdą bardzo podobne z każdego z nich. Wybór jest subiektywny, aparaty bardzo podobne. Wybierz się więc do sklepu, weź sprzęt do ręki, przyłóż do oka. Weź ze sobą kartę SD, może zrobisz w sklepie parę zdjęć. Wtedy wybierzesz.
Nie spiesz się z wyborem stałki. Wypróbujesz z kitem, jaka ogniskowa najbardziej Ci pasuje.
Miałem 50, którą niestety sprzedałem, jakiś czas temu kupiłem 35. Według mnie z 50 był lepszy obrazek i sam obiektyw, porównując do 35, jakiś lepszy w wykonaniu choć obydwa to chiński plastik.
50 ładnie portretuje, nadaje się do szczegółów. Trzeba pamiętać, że naprawdę jest wąski.
35 to po prostu obiektyw, dla mnie nic nadzwyczajnego, standard i tyle. Obrazek z niego odpowiada temu co widzisz, od lewej do prawej. Ale jest tani a dodatkowo filtry na niego nie rujnują kieszeni.
Obydwu używałem na dx.
@regis86
Pytasz:
"Czy taka jasność wystarczy żeby robić zdjęcia w niedostatecznym oświetleniu w mieszkaniu bez flesza na znośnym ISO? np. 400?"
Wystarczy, nie wystarczy, mialbys jeszcze do wyboru nieznacznie jasniejszy np.1,4/50mm lecz znaaacznie drozszy, czy bylaby to alternatywa??? Poza tym chyba jednak te 50mm bylyby w domu za ciasne. Sa jeszcze szkla z F1,2 (i jasniejsze) lecz chyba finansowo nie o to Ci chodzi... ;) Poza tym przy fotografowaniu na jeszcze mniejszej wartosci przyslony glebia ostrosci sie zmniejsza dosc radykalnie, co tez nalezy uwzglednic.
Albo, przede wszystkim, należy to uwzględnić.
Otwieranie szerzej przysłony, to nie jest remedium na wszystko.
Trzeba się nauczyć lampy używać i już.
nikoniarz
18-06-2015, 19:25
Albo, przede wszystkim, należy to uwzględnić.
Otwieranie szerzej przysłony, to nie jest remedium na wszystko.
Trzeba się nauczyć lampy używać i już.
+1
Czyli obiektyw 35mm skoro chcę go głównie aby robić zdjęcia w domu.
Najbardziej się zastanawiam czy 300 PLN o które droższy jest D5100 od D3200 są warte wydania. Odchylany ekran owszem przyda się przy filmikach ale nie jest priorytetm. Wiem że zdjecia ładniejsza ma D5100 ale pytanie o ile ładniejsze, testy w necie mnie nie zadowalają, miał ktoś może te dwa body?
np. wg testów ich wyniki są zbliżone www.dxomark.com czy inne, delikatnie lepszy jest D5100 w zakresie tonalnym i iso... ale czy to wogóle dostrzegalne poza testami
Wiem że zdjecia ładniejsza ma D5100 ale pytanie o ile ładniejsze
Skąd wytrzasnąłeś tę informację?
Skąd wytrzasnąłeś tę informację?
To skrót myślowy, ale delikatnie lepszej jakości zdjęcia wychodzą przy użyciu D5100 pokazują to niemal wszystkie testy. Przewagę ma w zakresie tonalnym oraz ilości szymów wysokim ISO. Chodzi mi czy ta różnica testowa jest odczuwalna, niestety mało jest porównań dwóch identycznych kadrów z tym samym obiektywem na dwóch body.
Kajteknr1
19-06-2015, 09:18
moim zdaniem kup tańsze body a te 300zł wrzuć do budżetu na lampę czy inne szkło , to dużo bardziej zmieni Twoje zdjęcia niż różnice wynikające z body, (lampa naprawdę 'otwiera' możliwości zwłaszcza w mieszkaniu).
Jeżeli chodzi o body to z d3100 przesiadłem się na d7100 pozostawiając te same obiektywy (35, 50, 18-105) i w różnicy obrazka nie ma jakiegoś wielkiego WOW. Jedyna olbrzymia różnica to ergonomia - mam łapy jak drwal - i możliwość używania obiektywów AF plus CLS do lampy.
Także jakością zdjęć to ja bym się nie sugerował.
Nie wiem czy można zamieszczać tutaj linki do innych stron, nie widziałem zakazu.
Dla innych chciałbym dać link który jest dla mnie ciekawy, można porównać zdjęcia różnych aparatów przy tej samej scenie i ustawieniach:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Wg mnie fajna strona
Jeśli chcesz porównywać zdjęcia, na dpreview też jest porównywarka. A właściwie są tam dwie: stara (zawiera m.in. zdjęcia z D5100 i D3200) (http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare?utm_campaign=internal-link&utm_source=mainmenu&utm_medium=text&ref=mainmenu#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=nikon_d5100&masterSample=dsc_0080&slotsCount=4&slot0Camera=nikon_d5100&slot0Sample=dsc_0080&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=nikon_d3200&slot1Sample=dsc_0022&slot2Camera=nikon_d5200&slot2Sample=dsc_0024&x=0.03130608175473574&y=-1.078710625519136) i nowa (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?utm_campaign=internal-link&utm_source=mainmenu&utm_medium=text&ref=mainmenu).
Na Dpreview również są dość szczegółowe testy i sporo zdjęć przykładowych.
Damiannowo
27-06-2015, 17:55
To ja też dodam coś od siebie, chociaż nie jestem PRO...
Posiadam D5100 i 50mm 1.8. Obiektyw kupiony również pod nowego (bardzo ruchliwego) członka rodziny :-) Mieszkanie w bloku 53m2. Cały zestaw daje radę :-) Portrety, cała postać synka itd. itp. Jedyne co mnie osobiście boli to brak VR w obiektywie, jak nie chcesz bardzo ISO podciągać to czasem z ręki się nie da. Ja mam statyw, ale nie zawsze jest jak rozstawić przy maluchu...
Czy w D3200 i D3300 da się wyłączyć co raz bijący po oczach LCD. Włączam aparat, LCD się włącza, wyłączam wciskając info lub spust migawki robię zdjęcie i znów albo podgląd zdjęcia albo menu. Przymierzam się do któregoś z tych aparatów i ta niedogodność najbardziej mnie wnerwia :)
Czy w D3200 i D3300 da się wyłączyć co raz bijący po oczach LCD. Włączam aparat, LCD się włącza, wyłączam wciskając info lub spust migawki robię zdjęcie i znów albo podgląd zdjęcia albo menu. Przymierzam się do któregoś z tych aparatów i ta niedogodność najbardziej mnie wnerwia :)
Podglad zdj wył mozna na pewno w d5100.
Miałem kiedys i był wył.
Cały wyświetlacz to chyba jednak nie .
A jak u Ciebie bedzie, to instrukcje otwórz...
Z tego co wyczytałem w instrukcji online to poprzez wyłączenie podglądu zdjęć można wyłączyć pojawianie się menu z interfejsem graficznym.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/5a52fe43250980a5-1.png
źródło (http://images66.fotosik.pl/1008/5a52fe43250980a5.png)
nikoniarz
29-06-2015, 16:06
Podgląd zdjęcia nie ma nic wspólnego z ekranem informacji. Wyłączenie podglądu powoduje niezapalanie się ekranu z podglądem zdjęcia po każdorazowym jego wykonaniu, a wyświetlanie interfejsu graficznego zawsze można aktywować przyciskiem "i". Powyłączaj wszystko i osobiście sprawdź czy takie coś Cię satysfakcjonuje.
Kupiłem jednak aparat D3200+18-105 VR.
Po przejrzeniu sampli i porównywarek jednak 300 PLN nie było warte dla mnie ekranika odchylanego i mniejszego szumienia przy ISO1600+ (zdjęcia wywołuję zwykle 13x18 cm).
Różnicy gołym okiem wielkiej nie ma, dopiero przy oglądaniu zdjęcia na 100% a przecież zwykle tego nie robimy.
Teraz szukam oferty używanego Nikkora 35mm 1.8 - powinna być chyba znacząca poprawa ostrości i jakości zdjęć w pomieszczeniach?
Ekran odchylany pół biedy, zbawieniem jest możliwość zamknięcia go :D
Jakość zdjęć w pomieszczeniach na pewno się poprawi, ale jeśli oświetlenie jest na prawdę marne, to i 1.8 niewiele na to poradzi. Ja mogę sobie pozwolić na zdjęcia w ciągu dnia (nawet pochmurnego), ale o zdjęciach przy łagodnym, domowym, sztucznym świetle można zapomnieć, chyba, że z pomocą przyjdzie statyw;)