Zobacz pełną wersję : Raw i jpg w kompaktach?
arkadiuszarek
16-06-2015, 17:55
Witam , chciałbym kupić aparat kompaktowy i pytanie brzmi??
Jeżeli jeden aparat robi zdjęcia tylko w jpg a ten drugi w jpg i w rawach , to ten z rawami będzie miał lepsze odwzorowanie szczegółów przy tej samej matrycy 1/2.3 cala???
Czy brać rawy pod uwagę przy takiej małej matrycy jako lepszejsze zdjęcia?????
Dzięki za opinie , pozdrawiam.
wasilewk
16-06-2015, 19:48
Jeżeli jeden aparat robi zdjęcia tylko w jpg a ten drugi w jpg i w rawach , to ten z rawami będzie miał lepsze odwzorowanie szczegółów przy tej samej matrycy 1/2.3 cala???
RAW i JPG z tej samej matrycy dają takie same odwzorowanie szczegółów.
arkadiuszarek
16-06-2015, 20:29
no właśnie nad tym się zastanawiam , bo wiele razy czytałem że jpg już w aparacie jest lekko obrobiony i bardziej mydlany..............?
Nie. Jest dokładnie na odwrót, to RAW jest bardziej mydlany i wyprany z kolorów.
Poza tym RAW to nie jest gotowe zdjęcie. RAW będziesz musiał sam sobie przerobić do JPEGów czy innych formatów zdjęciowych.
nikoniarz
16-06-2015, 21:03
Jak potrafisz rawa obrobić lepiej niż aparat to finalny jpg będzie lepszy- z rawa lepiej się wyciąga z cieni i świateł.
arkadiuszarek
16-06-2015, 21:14
Obrabiam rawy już od dawna i myślę że całkiem sprawnie , nie obrabiałem nigdy rawów z kompakta , stąd chwila zastanowienia , ale po głębszej analizie jednak postawię na rawy w kompakcie, bo na pewno da się z nich więcej wyciągnąć właśnie w cieniach i światłach.......... , dzięki.
Ściągnij sobie rawy i jpegi i porównaj (http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-p7800/nikon-p7800A7.HTM).
Moim zdaniem w przypadku małych matryc masz większe pole do popisu, niż przy lustrzance. Większa ilość szumu powoduje, że jpegi z aparatu muszą być mocniej odszumiane (czyli bardziej pozbawiane szczegółów). Wywołując rawa musisz się bardziej nagimnastykować, żeby zbalansować ilość szczegółów i szum.
Jest w tym jakaś sprzeczność - kompakt raczej z definicji to delikatnie mówiąc kompromis miedzy jakością i małymi rozmiarami. Czyli z "g... bicza nie ukręcisz". Być może lepiej byłoby pomyśleć o porządnym bezlusterkowcu. Sam miałem (w zasadzie to dalej mam) canona G9 - taki kompakt z RAW-ami. Miałem taką myśl, że jak mi się trafi jakieś genialne ujęcie w plenerze to wyciągnę zrobię 8 fot skleję i będzie ok. A w kieszeni czy tam plecaku to zawsze się zmieści i nie trzeba dźwigać. Kompletne nieporozumienie - transmisja danych na kartę trwała wieki i tak mnie w...ł, że szybko zmieniłem na Nex-a. Być może obecne kompakty są lepsze ale w cuda nie wierzę. Dlatego wspomniałem o bezlusterkowcach. Chyba, że robisz zdjęcia z powietrza z małego drona.
Pozdro
Wiesiek
Na Twoje pytanie nie mozna jednoznacznie odpowiedziec. Jednakze, jak juz tu koledzy wspomnieli, majac RAW masz wiecej mozliwosci ta fotke wypracowac, co nie oznacza, ze z aparatu "x" (tylko jpg) zdjecia beda gorsze niz z aparatu
"RAW+ JPG". Po prostu, z jednego aparatu otrzymasz tylko "jpg", a z innego "RAW+ JPG". Jeden aparat jest tanszy i "wypluwa" jedynie "jpg", a drugi "jpg+raw".
Przy czym warto uwzglednic, ze kamery, ktore daja takze RAW bywaja lepsze i stad moze byc lepszy obrazek.
arkadiuszarek
19-06-2015, 21:23
konkretnie chodzi o mega zoom do zwierzątek i ptaków : Nikon Coolpix P900 niestety tylko format jpg , i Panasonic FZ72 jpg + Raw , Nikon 2200pln , Panasonic 1000pln , takie tam rozważania,................
No tak, ale skoro posiadasz kamere, ktora jest w stopce, to chyba wiesz, jaka jest roznica pomiedzy RAW i JPG prosto z kamery...