PDA

Zobacz pełną wersję : Imitacja słońca lampą błyskową.

Lukasio
15-06-2015, 22:59
Panowie i Panie
Jaki filtr lub jaką inną samoróbkę proponujecie na sb-900 by stworzyć efekt wschodzącego słońca w tle? Dodam , że musi to byc mocno pomarańczowe światło.

GonzoG
15-06-2015, 23:57
Możesz użyć pełnego CTO, pomarańczowego, czerwonego, czy jakiś mieszanek. Wszystko zależy jaki to dokładnie ma być kolor oraz jaką barwę będzie miało główne źródło światła.

Lukasio
16-06-2015, 12:03
Dzięki za polecenie ald myślałem o czymś co można zrobić samemu, cos z demobilu itp.

GonzoG
16-06-2015, 13:30
Dzięki za polecenie ald myślałem o czymś co można zrobić samemu, cos z demobilu itp.

Zamiast bawić się w samoróbki kup zestaw filtrów Rosco (np. w cyfrowe.pl za 55zl) i nie będziesz mieć żadnych problemów z wybraniem sobie odpowiedniego... No może problem będzie z nadmiarem filtrów.

Lukasio
16-06-2015, 21:09
Nie wiedziałem że te filtry są takie tanie. Zaraz zobaczę.

TOP67
17-06-2015, 12:40
Idź do spożywczego i kup kilka cukierków. Na palnik lampy wystarczy, a jeszcze w gębie coś zostanie. ;)

Lukasio
20-06-2015, 23:22
Oj, nawet nie używam słowa cukierki. Odmawiam sobie jakichkolwiek od miesiąca a kiedy przechodze w markecie obok białych michałków to płaczę. A filtry kupiłem na alle, zestaw kilku kolorówpo 5 sztuk każdy. Chińszczyzna, 40 zł ale dają radę jak na razie w testach. Teraz jeszcze długi kabel TTL bo wyzwalając SB-900 wbudowaną w body lampą coś mi nie idzie. A może radiówka? Generalnie w kwestii flesza to jestem słabiutki. Dopiero się uczę.

GonzoG
20-06-2015, 23:33
Trzeba było brać Rosco - są dużo tańsze. Te na alledrogo, to rozdzielone zestawy Rosco lub Lee.
Za 59zl masz po 5 CTO i CTB , 1/2 CTO i CTB, 1/4 CTO i CTB, po 2 szare NDx2, NDx4 i do tego trochę barwnych.

Co do wyzwalaczy - masz spory wybór - od tanich bez TTL (i żadnego zdalnego sterowania) od 60zl/szt.
Po wyzwalacze z TTL i pełnym zdalnym sterowaniem mocą w TTL i manualu.
Wszystko zależy od budżetu jaki chcesz na to przeznaczyć.

Kabel TTL tylko przeszkadza.

Lukasio
21-06-2015, 11:44
Te co kupiłem są naprawdę ok. A co wyzwalania to wczoraj próbowałem raz jeszcze wbudowaną wyzwalać i jakoś poszło. Nie mniej jednak dziękuję za info o radiowych bez TTL. Nie wiedziałem że są przystępne cenowo. Takie fotografie będę wykonywał rzadko jako dodatek. Inwestować nie chcę bo niestety ostatnio zainwestowałem we wtryskiwacze do samochodu. Niestety. :-(