Zobacz pełną wersję : Imitacja słońca lampą błyskową.
Panowie i Panie
Jaki filtr lub jaką inną samoróbkę proponujecie na sb-900 by stworzyć efekt wschodzącego słońca w tle? Dodam , że musi to byc mocno pomarańczowe światło.
Możesz użyć pełnego CTO, pomarańczowego, czerwonego, czy jakiś mieszanek. Wszystko zależy jaki to dokładnie ma być kolor oraz jaką barwę będzie miało główne źródło światła.
Dzięki za polecenie ald myślałem o czymś co można zrobić samemu, cos z demobilu itp.
Dzięki za polecenie ald myślałem o czymś co można zrobić samemu, cos z demobilu itp.
Zamiast bawić się w samoróbki kup zestaw filtrów Rosco (np. w cyfrowe.pl za 55zl) i nie będziesz mieć żadnych problemów z wybraniem sobie odpowiedniego... No może problem będzie z nadmiarem filtrów.
Nie wiedziałem że te filtry są takie tanie. Zaraz zobaczę.
Idź do spożywczego i kup kilka cukierków. Na palnik lampy wystarczy, a jeszcze w gębie coś zostanie. ;)
Oj, nawet nie używam słowa cukierki. Odmawiam sobie jakichkolwiek od miesiąca a kiedy przechodze w markecie obok białych michałków to płaczę. A filtry kupiłem na alle, zestaw kilku kolorówpo 5 sztuk każdy. Chińszczyzna, 40 zł ale dają radę jak na razie w testach. Teraz jeszcze długi kabel TTL bo wyzwalając SB-900 wbudowaną w body lampą coś mi nie idzie. A może radiówka? Generalnie w kwestii flesza to jestem słabiutki. Dopiero się uczę.
Trzeba było brać Rosco - są dużo tańsze. Te na alledrogo, to rozdzielone zestawy Rosco lub Lee.
Za 59zl masz po 5 CTO i CTB , 1/2 CTO i CTB, 1/4 CTO i CTB, po 2 szare NDx2, NDx4 i do tego trochę barwnych.
Co do wyzwalaczy - masz spory wybór - od tanich bez TTL (i żadnego zdalnego sterowania) od 60zl/szt.
Po wyzwalacze z TTL i pełnym zdalnym sterowaniem mocą w TTL i manualu.
Wszystko zależy od budżetu jaki chcesz na to przeznaczyć.
Kabel TTL tylko przeszkadza.
Te co kupiłem są naprawdę ok. A co wyzwalania to wczoraj próbowałem raz jeszcze wbudowaną wyzwalać i jakoś poszło. Nie mniej jednak dziękuję za info o radiowych bez TTL. Nie wiedziałem że są przystępne cenowo. Takie fotografie będę wykonywał rzadko jako dodatek. Inwestować nie chcę bo niestety ostatnio zainwestowałem we wtryskiwacze do samochodu. Niestety. :-(